З святом 8 Березня

4 березня 2021, 15:56

 8 Березня - одне з перших весняних свят і символ відродження природи

Витоки Міжнародного жіночого дня слід шукати в давньоримській культурі, коли вільні жінки і дівчата вирушали за благословенням до Богині Вести, вони одягали свої найкращі вбрання і найдорожчі прикраси, щоб продемонструвати прихильність богів. А чоловіки і батьки обдаровували їх невеликими подарунками в честь цього свята. Але справжня історія жіночого дня почалася 8 березня 1857 року, коли працівниці Нью-Йоркських фабрик вийшли на демонстрацію за жіночі права: рівну оплату чоловіків і зниження робочого дня з 16 годин до 10 годин. Крім того, активістки спробували привернути увагу громадськості до питань жіночої освіти, можливості голосувати і умов праці. Саме тоді почалася боротьба жінок за свої права. Після цих демонстрацій в університет вперше взяли дівчину, а у світі почали з'являтися жіночі профспілки. 28 лютого 1908 року знову почалися страйки нью-йоркських робітниць, які зібрали на вулицях більше 15 000 незадоволених жінок. А в 1909 американські соціалісти прийняли рішення відзначати міжнародний жіночий день в останню неділю лютого. У 1910 році Клара Цеткін ініціювала появу Міжнародного жіночого дня, коли жінки з усього світу можуть збиратися на мітинги і демонстрації, щоб привернути увагу громадськості до соціальних проблем і утискань, з якими вони стикаються щодня. Лише в 1914 році Міжнародний жіночий день почали святкувати 8 березня, а в 1975 році ООН проголосив цей день Днем боротьби за жіночі права. Ще одна цікава історія про те, чому саме 8 березня обрали датою жіночого свята: Клара Цеткін і Роза Люксембург вирішили, що цифра 8 найбільш нагадує жіночі форми. Тому й прийняли рішення призначити свято на 8 число. Цей день заведено відзначати в сімейному колі, з друзями або рідними. Не обійдеться свято без традиційних кольорів для представників прекрасної статі. Чоловіки намагаються приділити увагу кожній важливій жінці в його житті: мамі, сестрі, бабусі, коханій. В цей день звідусіль звучать компліменти і тости. Також, нерідко в цей день жінки отримують пропозиції руки і серця, що робить цей день незабутнім. Але ж всім відомо, що для того, щоб виявити увагу своїй жінці, не потрібен особливий день - можна кожний день робити казкою, як для дівчини або дружини, так для матері і сестри.

 Отож сердечно хочеться  привітати всіх жінок різного віку  з найкрасивішим і світлим весняним святом - днем ​​8 Березня! Природа наділила жінок незрівнянною красою і невичерпною енергією, душевною ніжністю і самовідданістю, життєвою мудрістю і міцним терпінням.
Ви зберігаєте сімейне вогнище, виховуєте дітей, досягаєте успіхів у професійній та громадській діяльності, залишаючись при цьому завжди молодими і прекрасними. У цей весняний день бажаємо Вам посмішок, чудового святкового настрою, родинного щастя, благополуччя, здоров'я Вам і Вашим близьким! Будьте завжди чарівними, жіночними і коханими!
 
Максим Сокольвак, студент 4 курсу 10 групи факультету ветеринарної медицини

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook