Відкрита лекція – важлива форма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників

2 березня 2021 року

26 лютого відбулася відкрита оn-line лекція з дисципліни «Агролісомеліорація» на тему «Вчення про ліс» для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 193 - Геодезія та землеустрій. Лектор – доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, кандидат сільськогосподарських наук Лобченко Ганна Олександрівна. 

Мета будь-якої лекції – це донесення до студентів теоретичного матеріалу у доступній формі, систематизації знань зі спеціальності, формування широкого професійного кругозору і загальної культури. Відкриті ж лекції дозволяють лекторам підвищувати свою педагогічну майстерність, а також поділитися досвідом із колегами та отримати конструктивну критику, що сприяє підвищенню ефективності проведення занять та засвоєнню матеріалу студентами.

На лекції були присутні науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій – завідувач кафедри Віктор Маурер, доценти кафедри Сергій Дударець, Ірина Бобошко-Бардин і Оксана Романець, старший викладач Оксана Чорнобров та аспірант Юрій Іваненко. Також лекцію відвідав відповідальний за проведення відкритих лекцій у ННІ лісового і садово-паркового господарства – доцент кафедри лісівництва Вячеслав Левченко.

Присутні на лекції відзначили, що лекція прочитана на високому науково-методичному рівні з використанням різних прийомів активізації пізнавальної діяльності студентів і прикладів значимості отримуваних ними знань для майбутньої фахової діяльності, також заначено, що лекційний матеріал логічно пов’язаний із раніше викладеним матеріалом.

Завідувач кафедри також заначив, що визначених навчальним планом 15 годин лекційних занять для донесення студентам теоретичних основ дендрології, лісівництва, лісової таксації, лісової меліорації у рамках вивчення дисципліни «Агролісомеліорація» - не достатньо. Тому варто збільшити обсяг лекційних занять, що дозволить сформувати ґрунтовні знання і виховати фахівців на межі двох взаємозалежних спеціальностей - 193 - Геодезія та землеустрій та 205 – Лісове господарство. Такі спеціалісти надзвичайно важливі для втілення державних програм – національної інвентаризації лісів, збереження і впорядкування захисних лісових насаджень, зокрема, полезахисних лісових смуг, оскільки ліс і земля нероздільні, а для призначення будь-яких господарських заходів у лісових насадженнях необхідно розуміти закономірності росту і розвитку лісу, вміти оцінити лісомеліоративні властивості і лісівничо-таксаційні показники.

Юрій Іваненко,
аспірант кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook