Візит координатора програми Erasmus+ Яна Чапека: мобільність для майбутніх перекладачів з німецької мови і нові плани співпраці гуманітаріїв

22 лютого 2021 року
Гуманітарно-педагогічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України і філософський факультет університету Пардубіце (Чехія) пов’язує плідна співпраця протягом кількох років: участь у міжнародних науково-практичних конференціях, лекції для студентів, літня школа німецької мови.

     У цьому році співробітництво вийшло на новий рівень, який передбачає спільну реалізацію програми мобільності Erasmus+. У межах цієї програми шість студентів спеціальності «Філологія. Німецька мова та друга іноземна мова» нашого університету отримають можливість навчатись протягом семестру в університеті Пардубіце, а двоє студентів чеського університету проведуть свій «закордонний семестр» у НУБіП.
     Першим кроком безпосередньої реалізації програми Erasmus+ став робочий візит Яна Чапека, координатора проекту. З урахуванням карантинних обмежень, які, безумовно, ускладнили виконання намічених планів, але не завадили їх виконанню, пан Чапек відвідав наш університет з метою узгодження першочергових заходів щодо відбору студентів для навчання, особистого інформування бажаючих про умови навчання в університеті Пардубіце, окреслення кола вимог до претендентів.

     Тиждень перебування у НУБіП координатора проекту минув швидко, адже був дуже насичений різноманітними подіями, заходами, перемовинами. Насамперед, цікавими для студентів гуманітарно-педагогічного факультету були лекції, які вони змогли прослухати не онлайн, як це зазвичай відбувається за нинішніх карантинних правил, а наживо. Невимушене спілкування за темами у межах освітніх програм майбутніх філологів-перекладачів і міжнародників, можливість випробувати свої знання німецької мови на практиці, отримання інформації про привабливі варіанти закордонного стажування – ці та багато інших можливостей були надані студентам факультету.

  

  

     Важливою частиною візиту пана Чапека стала низка зустрічей для координації подальших кроків. Насамперед, відбулось обговорення програми Erasmus+ та інших аспектів співпраці з деканом гуманітарно-педагогічного факультету, професором Василем Шинкаруком. Обмін думками під час цієї зустрічі завершився конкретним рішенням щодо навчання наших студентів-гуманітаріїв за магістерськими програмами і програмами подвійних дипломів у чеському університеті. Василь Шинкарук висловив пропозицію щодо укладення договору про співпрацю на університетському рівні, що дозволить суттєво розширити перспективи для обох університетів-партнерів.

     Під час зустрічі з проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом Ткачуком були розглянуті питання продовження й подальшого розвитку співробітництва Національного університету біоресурсів і природокористування України з університетом Пардубіце.

     Нові обрії співпраці, реальна мобільність студентів і викладачів, навчання і стажування у відомому європейському університеті – все це чекає нас у найближчому майбутньому. Тож і нинішні студенти, і нинішні абітурієнти, а в майбутньому наші студенти отримають багато цікавих і корисних для майбутньої кар’єри можливостей.


Світлана Амеліна,
завідувач кафедри
іноземної філології і перекладу

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook