Онлайн-реквієм вшанування пам`яті Герої Небесної сотні

19 лютого 2021, 13:00
Киев

       20 лютого 2021 року відмічається сьома річниця з тієї героїчної і водночас трагічної події, яка ознаменувала початок нової епохи національного пробудження українців. 

 

 

       


      19 лютого 2021 р. з 13.00 до 14.45 години Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України провів Онлайн-реквієм вшанування пам`яті Героїв Небесної сотні, в якому брали участь більш ніж 500 учасників, до акції долучилось керівництво університету, науково-педагогічні працівники, студенти інститутів і факультетів, а також відокремлених підрозділів зі всієї України.

В онлайн-реквіємі прийняла участь представниця Київської державної міської адміністрації Департаменту Молоді і спорту Головний спеціаліст відділу молодіжної політики Коломійниченко Анастасія Андріївна, Народний артис України Тарас Компаніченко, викладачі, студенти зі всієї України.
 
 
Відкрив онлайн-реквієм директор Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України Геннадій Ржевський, відзначивши велику роль Революції гідності в українському державотворенні. Зазначив, що сьогодні в друге в історії університету нам вдалось організувати і провести Всеукраїнську акцію в рамках реалізації програми виховання студентської молоді «Громадянин, Патріот, Фахівець».
Геннадій Миколайович зачітав вірш “Небесная сотня…” Памяти погибших 18-20 февраля 2014 года в Киеве.
НЕБЕСНА СОТНЯ… ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!
ВМИРАЮТЬ ВОРОГИ!
 
…і мовчки сотня непокорених героїв
відходила у чисті небеса,
і погляди знесилених мільйонів
дивились вслід братам, батькам, синам;
 
у темне небо по руках в відкритих трунах
до світу кращого крізь сльози матерів,
не буде прощення убивцям й нам не буде,
коли непомщеними лишаться всі ті, хто так любив,
хто не дістався правди, оступившись на півкроці,
хто згас за нас, недотягнувши до весни,
тримає курс у небеса славетна сотня,
землі своєї упокоєні сини.
 
горять серця, палають вільні душі,
зійшла зоря, гряде нове життя,
герої не вмирають, кличуть нас на барикади,
і хай прийме тіла їх мерзла ще земля,
витає дух нескореної волі,
гримлять щити, молитви і пісні,
рядами рівними між нас ідуть герої,
усі, хто голову поклав в ці темні дні.
 
Геннадій Миколайович зазначив, що в онлайн-реквіємі бере участь безпосередній учасник подій на майдані, ведучий сцени Євромайдану, громадський діяч, волонтер, бард, публіцист, заслужений діяч мистецтв України Володимир Гонський, колишній студент НУБіП України, а з цього навчального року – працівник відділу виховної роботи і студентських справ ННЦ виховної роботи і соціального розвитку рідного вузу.
 
Геннадій Миколайович представив і надав слово подальшого ведення онлайн-реквієму Володимиру Гонському. На початку своєї розповіді про Революцію гідності Володимир Гонський надав слово проректору з навчальної і виховної роботи університету академіку Сергію Кваші.
Сергій Миколайович привітав учасників акції й поділився власними спогадами про активну участь керівництва університету, а саме ректора славетного НУБіП України академіка Академії педагогічних наук Станіслава Ніколаєнко, в революції Гідності, а також науково-педагогічних працівників і студентів НУБіП України у Євромайдані.

І тут ні сліз, ні відчаю не треба,

І тут не треба страху і ниття —

Живе лиш той, хто не живе для себе,

Хто для других виборює життя.

 Василь Симоненко
Директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Геннадій Ржевський по завершенню виступу академіка Сергія Кваші оголосив хвилину мовчання в знак вшанування пам`яті Героїв Небесної сотні і всіх хто загинув під час подій революції Гідності, відстоючи право вільного вибору розвитку нашої країни. Хвилиною мовчання учасники вшанували загиблих героїв Євромайдану.
 

Далі  Володимир Гонський навів найцікавішу інформацію про Революцію гідності, в т. ч. й маловідомі факти: за 100 днів у подіях Євромайдану взяло участь понад 10 млн. осіб, на сцені відбулося близько 22 тис. виступів, в т. ч. колективних.
Ведучий згадав Героя Небесної сотні Устима Голоднюка, студента Відокремленого підрозділу Бережанського агротехнічного інституту НУБіП України.
Спогадами про життя і навчання Героя Небесної сотні учня інституту поділився начальник відділу виховної роботи Бережанського агротехнічного інституту Володимир Зайчук. Педагог розповів про світлу й одержиму постать новітнього героя, який навчався у вказаному закладі, про його родину, життя і героїчну смерть. Він зазначив, що серед багатьох жертв майдану того дня був і Устим Голоднюк, студент ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». «Той хлопчик в блакитній ООНівській касці» – таким запам’ятала його країна. Устим був з першого дня на Майдані, починаючи ще з листопадових студентських протестів. У ніч на 30 листопада, коли «беркут» жорстоко розігнав мирних активістів, Устима сильно побили, та це не змусило юнака відмовитись від участі у протестах. Він був бійцем 38 сотні Самооборони Майдану, завжди знаходився у перших рядах на барикадах. Вранці 20 лютого куля снайпера влучила Устимові в голову, пробивши миротворчу каску. За розповідями очевидців, смертельне поранення він отримав, коли намагався відтягнути пораненого із зони обстрілу.
 
Далі ведучий Онлайн-реквієму запропонував кілька найпоказовіших фото- і відеосюжетів власної участі на сцені Революції, зокрема й у подіях найтрагічніших днів 18-21 лютого.
 
Володимир Гонський запросив до участі в акції й народного артиста України, легендарного кобзаря-бандуриста, лідера славетного музичного гурту «Хорея козацька» Тараса Компаніченка, який у ті дні майже щодня виступав на сцені Майдану, підтримуючи дух протестантів. Пан Тарас поділився з учасниками онлайн-рекквієму своїми спогадами і міркуваннями про події на майдані і сучасне ставлення до подій, що розгортаються зараз, як завжди, глибокими роздумами про долю України і заспівав власну пісню на слова Василя Стуса «Боже, не літости – лютости».
 
В кінці Онлайн-реквієму Володимир Гонський під гітару заспівав пісню-символ «Плине кача», яку він фактично презентував на сцені Майдану. І з якою в подальшому хоронили всіх хто загинув за волю і правду на Майдані і на вічно ввійшов до легіону Героїв Небесної сотні.
“Доживите за нас.
По минуте, по вздоху, каждый,
По удару сердечному, по поцелую, по сну,
Мы бы сами еще, только мы не смогли однажды,
Бросить девчонку трупы тащить одну…
 
Долюбите за нас.
Наших маму, детей, невесту,
Додарите цветы, доскажите ребенку стих,
Мы и сами бы… Правда, стоять не смогли на месте,
Когда прыгнул под пули этот юный, красивый псих….”
 
Доскажите за нас.
Не молчите, хотя бы слово..
Ведь наврут, наворотят, перепишут и там и тут,
Мы могли бы без вас, просто пули летели снова,
И хлестали по нас, выбирая, кого убьют…
 
Дорастите до нас.
Понемногу, по милипрозренью,
Дотянитесь до плеч, ухватитесь за них сильней,
Мы могли бы стоять, но от снайпера нет спасенья,
Нас спасал только Бог и пробитые спины друзей…
 
Вы увидите нас, замерев на Майдане… это
Не живые идут.. это мы, опустив щиты,
Возвращаемся к вам, отогнав озверевший “Беркут”,
Чтоб навеки занять на Майдане свои посты…”
 
 

 

Геннадій Миколайович Ржевський подякував всім учасникам онлайн-реквієму і зазначив, що Герої помирають тоді, коли їх забувають. Тож ми повинні пам`ятати їх, і жити заради них!

 

 
 

 

Якщо не ми…

 

 
Якщо не ми…
Іти я мушу, матінко, пробачте!
Я повернуся, може, до весни…
А Ви не плачте, мамо, Ви не плачте,
Бо хто, якщо не ми?.. Якщо не ми…
 
Дивіться, мамо, день який чудовий,
Зимовий день, неначе дивна казка…
А там, на площах, мій народ мордує
Вороння чорне у шоломах й масках.
 
– Іди, синочку! Я благословляю.
Молитися я буду день і ніч,
Бо той Майдан тепер для мого краю,
Немов раніше Запорізька Січ…
 
Іди, мій сину… Нехай Бог боронить
Весь наш народ від владної чуми…
Я б теж пішла у ті твої загони,
Бо хто, якщо не ми?.. Якщо не ми…
 
Автор – Лідія Яр

 
 
 
Геннадій Ржевський,
Директор ННЦ виховної роботи
і соціального розвитку
НУБіП україни
 
 
 
 
 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook