Коли кафтан з шубою зустрічаються, або дещо про Стрітення

15 лютого 2021 року

   15 лютого християни східного обряду відзначають одне із 12 найголовніших церковних свят року — Стрітення Господнє. Історія святкування цього дня сягає III і IV століть — саме тоді згадки про Стрітення вперше зустрічаються у творах християнських святих. А офіційно у всій Візантійській імперії цей день було визнано святом у 542 році за правління імператора Юстиніана.
   Сама назва «Стрітення» у старослов’янській мові означає “зустріч” або ж «радість», а свято так назване тому, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симонеоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.
   Праведний Симеон був одним із перекладачів Святого Письма з єврейської мови грецькою. Перекладаючи одне із передбачень, він засумнівався у правильності того, що непорочна діва народить дитину і захотів виправити "діва" на "дружина". Проте перед Симеоном з’явився ангел і завадив зробити це, запевнивши, що Симеон зможе сам у цьому пророцтві переконатися й житиме, допоки не підтвердиться його істинність. Симеон про жив ще 300 років і таки зустрів біля єрусалимського храму Святу Сім’ю, коли на 40-й день після народження Ісуса Марія і Йосип принесли Його туди.
   У народному побуті цей день здавна вважався зустріччю зими із весною (шуби і кафтана), і саме в цей вони «вирішували», хто ще довго буде панувати. Про це – наш відеоматеріал.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=X5WOyBd-m00&feature=youtu.be

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook