За вікном «мінус», а здобувачам «плюс»: на засіданні наукової ради гуманітаріїв відбувся попередній розгляд дисертацій

14 лютого 2021 року
     Тиждень виявився багатим не лише на сніговії, а й на наукові події. 11-12 лютого на онлайн-засіданні наукової ради гуманітарно-педагогічного факультету відбулися перші цьогоріч передзахисти дисертацій. Одразу семеро здобувачів наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти подали дисертаційні праці на попередній розгляд до наукової ради.

     Порядок денний засідання 11 лютого відбивав знакову подію – Міжнародний день жінок і дівчат у науці, який щороку відзначають за підтримки ЮНЕСКО та структури ООН з питань гендерної рівності. На засіданні заслухали дисертаційні праці аспірантів і здобувачів, які здійснювали наукові розвідки під керівництвом доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри іноземної філології і перекладу Світлани Амеліної. Результати досліджень спрезентували Ганна Дзюба на тему: «Професійна підготовка фахівців економічного профілю у вищих навчальних закладах Німеччини», Аліна Манелюк на тему: «Професійна підготовка бакалаврів з комп’ютерних наук в університетах Великої Британії», Лідія Березова на тему: «Професійна підготовка перекладачів у вищих навчальних закладах Франції» та  Володимир  Гарасюта на тему: «Професійна підготовка інженерів аграрного профілю у вищих навчальних закладах Німеччини».

     Актуальні теми запропонованих досліджень викликали жваве обговорення, до якого долучилися  не лише члени ради, а й запрошені науковці. Окрему подяку за надані рекомендації висловлюємо доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри педагогіки та психології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Олені Біді.

     Свято науки тривало і 12 лютого. Цього дня людство відзначає Міжнародний день Дарвіна – інтернаціональне свято, місія якого полягає в тому, щоб надихнути людей у всьому світі застосовувати принципи інтелектуальної сміливості, наукового ентузіазму, цікавості, вільного мислення та прагнення до істини, наслідувати активну наукову позицію, яку пропагував Чарльз Дарвін.

     Ці принципи виявили і молоді науковці: Олександра Пархоменко, яка спрезентувала результати дослідження за темою: «Використання гнучких методологій розробки програмного забезпечення у підготовці майбутніх програмістів» (науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор, декан факультету інформаційних технологій НУБіП України Олена Глазунова); Оксана Опанасенко представила дисертаційну  працю  «Підготовка майбутніх соціальних педагогів до роботи з молоддю сільської місцевості», а Богдан Опальчук – «Професійна підготовка соціальних працівників до організації культурно-дозвіллєвої діяльності» (науковий керівник аспірантів – кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри управління та освітніх технологій Микола Михайліченко).

     Усі здобувачі гідно подали результати дисертаційних праць, а головне – отримали цінні поради та рекомендації щодо їх довершення від досвідчених науковців. Рішенням наукової ради дисертації рекомендовано до розгляду у спеціалізованій вченій раді на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти.

     Голова наукової ради, доктор філологічних наук, професор Василь Шинкарук привітав аспірантів із важливим кроком на науковому шляху, побажав  чимскоріш довершити дисертації з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій, адже справжній учений ніколи не зупиняється на досягнутому, критично оцінює власні здобутки та прагне до самовдосконалення.


Олена Балалаєва,
секретар наукової ради гуманітарно-педагогічного факультету

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook