Програма Фулбрайта відкриває нові наукові горизонти для дослідження лісів України

10 лютого 2021 року
     «Відстеження фрагментації лісів в Україні та Західній частині США: порівняльний аналіз на основі даних дистанційного зондування та його значення для управління» – саме таку назву має проєкт доктора сільськогосподарських наук, професора кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Віктора Миронюка, який отримав грант Програми академічних обмінів імені Фулбрайта на проходження наукового стажування у Сполучених Штатах Америки тривалістю 9 місяців.

 

     Цей проєкт став найочікуванішим результатом наполегливої співпраці з вченими з Лісової Служби США, вітчизняними професіоналами-практиками та логічним продовженням досліджень щодо питань інвентаризації та моніторингу лісів на основі матеріалів супутникової зйомки. Наразі програма розкриває унікальні можливості для спільної наукової роботи з передовими вченими з Тихоокеанської Північно-Західної наукової лабораторії Лісової Служби (м. Корвалліс, Орегон) над питаннями національного та регіонального моніторингу лісів. Відправною точкою наукової співпраці стало попереднє стажування 2017 року В. Миронюка в Портлендському університеті (Орегон, США), де він працював над питаннями моделювання природних пожеж на території Чорнобильської зони відчуження (на фото). Під час візиту вдалося знайти підтримку закордонних партнерів і сформувати наукову ідею майбутнього дослідження.

 

     Заявлений науковий проєкт спрямований на розробку технології моніторингу лісів за даними дистанційного зондування Землі як інструменту для підтримки прийняття управлінських рішень у сферах лісового господарства та природокористування. Передусім, ліси України нерівномірно розподілені на території країни внаслідок природно-кліматичних умов, однак структура лісового покриву змінилася суттєво під впливом антропогенних факторів. Ліси також потребують неперевного моніторингу, оскільки постійно перебувають у динаміці, змінюючи якісні та кількісні показники.

     Завдяки майже 40-річному періоду спостережень за станом поверхні Землі з космосу з’являються можливості для глибшого розуміння процесів зміни типів землекористування і їхнього впливу на площу лісів, втручання в лісові екосистеми та інших факторів, які зумовлюють мозаїчність і фрагментований характер поширення лісів. Наявні дані супутникової зйомки допомагають виявити такі порушення у минулому, а відтак, спрогнозувати майбутнє лісів за різних сценаріїв лісокористування. Порівняння багаторічних змін лісового фонду в Україні, викликаних діяльністю людини, та Західній частині США, де зміни в лісах переважно природні, має важливе значення для розуміння цих процесів, розробки інструментів сталого природокористування та оптимізації структури лісового фонду. Оскільки в США технології дистанційного моніторингу лісів вже доведені до рівня практичного використання, обмін досвідом і генерування нових ідей сприятиме одержанню важливих результатів для вітчизняної інвентаризації лісів.

     Основна задача наукового проєкту пов’язана з опрацюванням алгоритмів картографування лісів на основі часових рядів супутникових знімків Landsat і Sentinel задля відстеження фрагментарності лісового покриву. Фрагментація лісів – динамічний феномен, який змінюється в часі. З одного боку, сучасний стан лісів є наслідком господарської діяльності та природних факторів впливу на ліси, а з іншого – наявна вікова структура лісового фонду на десятиліття визначає майбутній режим його використання. Отже, дослідження динаміки площі лісів за тривалий період на основі матеріалів супутникової зйомки допоможе відтворити історію втручань в структуру лісового фонду та розробити адекватний план лісового менеджменту.

     У проєкті будуть використані дані наземних спостережень, зібрані під час регіональних інвентаризації лісів України в Сумській та Івано-Франківській областях, а також технології «хмарних» обчислень Google, адаптовані до завдань досліджень. Загалом наукова співпраця щодо вирішення окреслених питань сприятиме більш змістовному використанню технологій супутникового моніторингу для досягнення цілей сталого управління лісами в Україні та розвитку вітчизняної лісівничої науки.

Андрій Білоус
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook