Охорона праці у тваринництві: аналіз травматизму, заходи безпеки та характерні порушення під час перевірок

10 лютого 2021 року

https://oppb.com.ua/sites/default/files/styles/article/public/images_news/tvarinnitstvo.jpg?itok=OCiS1SSr

 

Тваринництво є другою за важливістю галуззю сільськогосподарського виробництва в Україні, головними напрямками якої на сьогодні є розведення великої рогатої худоби й свинарство, вівчарство і птахівництво, конярство. Допоміжне значення мають кролівництво, бджільництво, шовківництво, рибальство і звіроводство.

Ключові аспекти щодо роботи на тваринницьких об’єктах (ферми та допоміжні приміщення) це утримання, годівля та напування тварин; доїння корів і охолодження молока; прибирання гною; мікроклімат у тваринницькій будівлі та зооветеринарне обслуговування тварин.

Небезпекою є сама тварина. Працівник може наражатись на забиття м’яких тканин, переломи кінцівок, укуси та зараження інфекційними захворюваннями через контакт з хворими тваринами.

Незадовільне обслуговування та експлуатація машин і механізмів, теплової та електричної енергії, будівель та споруд є ризиком отримати опіки, ураження електричним струмом, травм кінцівок та інших частин тіла тощо.

Протягом останніх 5 років наприклад в Кіровоградській області мали місце випадки отримання травм внаслідок нехтування професійними ризиками працівниками тваринницької галузі, зокрема:

  • завідуючий фермою підприємства під час планового парування худоби був смертельно травмований одним із племінних биків через особисту необережність;
  • зооінженери двох підприємств отримали ушкодження внаслідок контакту з тваринами: одного покусав кіт, іншого — щур через невикористання засобів індивідуального захисту;
  • доярки господарств отримали тяжкі травми внаслідок падіння: одна через слизьку мокру підлогу під час загону до приміщення ферми корів, друга — через падіння на ногу бруска, що піддержував ворота.

Отримують травми й охоронники та інші працівники через падіння під час пересування територією підприємств.

Про недостатню роботу щодо організації роботодавцями безпечних умов праці свідчить наглядова діяльність. Мають місце численні порушення, які виявляються головними державними інспекторами під час здійснення перевірок суб’єктів господарювання, що займаються тваринництвом.

Порушення, які є тотожними

Територія:

  • відсутні схеми руху транспорту із зазначенням дозволених напрямків, поворотів, розворотів, зупинок виїздів, в’їздів тощо, які вивішуються при в’їзді на територію ферми;
  • відсутні знаки обмеження максимальної швидкості руху автотранспорту.

Приміщення, ферми:

  • відсутні захисні огородження приводу валу електродвигуна та пасових передач гноєтранспортерів; вакуумних компресорів, приводів вакуумних насосів доїльної установки; грануляторів, зернонавантажувачів у комбікормових складах (відділеннях); обертаючих частин карданного вала міксера роздачі кормів, компресора холодильних установок;
  • відсутні станки для штучного запліднення телиць на вигульних площадках;
  • відсутні люки для закриття каналізаційних колодязів захисними решітками, канали гноєвидалення (транспортерна стрічка) не накриті перехідними щитами, тощо.

Електробезпека:

  • використовуються світильники у відкритому виконанні; на дверцях електрощитової не поновлюються відповідні знаки безпеки та диспетчерські назви, не очищуються від пилу та бруду;
  • струмопідвідні проводи до електрифікованих машин і установок у виробничих приміщеннях експлуатуються з пошкодженою ізоляцією, не захищені від механічного пошкодження, експлуатуються без заземлення бойлера електрощитові, вакуумні компресори машинного доїння, насоси для молока, холодильники та охолоджувачі молока тощо.

Мають місце порушення в документальному оформленні організації охорони праці. На сьогодні, як не дивно, більшість роботодавців користуються у роботі нормативним актами які втратили чинність та не забезпечили навчання та перевірку знань завідуючих та працівників СТФ, МТФ галузевих норм — Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджених наказом Мінсоцполітики України від 29.08.2018 р. № 1240 (НПАОП 01.0-1.02-18).

Для організації безпечного технологічного процесу по вирощуванню тваринницької продукції необхідно дотримуватись певних вимог по охороні праці.

Персонал, що доглядає та обслуговує тварини, це спеціально навчені працівники, яким виповнилося 18 років, які за станом здоров’я можуть виконувати такі роботи.

Роботодавцям, керівникам робіт для поліпшення безпеки та умов праці особливу увагу потрібно приділити питанням навчання та інструктування працівників з охорони праці про засоби особистої гігієни, а також правила поводження з тваринами взагалі і заразнохворими особливо.

Обов’язково забезпечити контроль за технічним станом машин і механізмів, проведення передрейсових і післярейсових медоглядів водіїв, дотримання працівниками трудової дисципліни — відстороняються від виконання робіт (не допускаються до роботи) особи, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, а також хворобливому або стомленому стані.

За рахунок сільгосппідприємства працівники проходять медогляд. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи.

Гноєсховища, сечозбірники, котловани, колодязі, ями на території ферм огороджують, щоб в них не могли впасти люди і тварини. Територія ферми має бути огороджена.

За вимогами безпеки усі приводи, передачі, рухомі деталі, робочі органи машин та механізмів необхідно обладнати огородженнями, які запобігають потраплянню одягу, рук і ніг до робочих органів машин, механізмів та устаткування.

Всі струмоведучі частини електродвигунів тваринницького обладнання і машини повинні мати електрозахист, бути надійно заземлені. Роботодавець повинен призначити відповідального за справний стан i безпечну експлуатацію електроустановок; створити i укомплектувати електротехнічну службу з числа осіб, які досягли 18-річного віку, мають відповідну освіту та пройшли медичний огляд і не мають протипоказань; забезпечити навчання i перевірку знань працівників, своєчасний огляд електроустановок та проведення профілактичних та протиаварійних випробувань.

Дієвим заходом щодо попередження травматизму на робочих місцях, як у приміщеннях так і на території підприємств є знаки безпеки, які повинні бути помітними для оточуючих. Попередження небезпек кольоровими знаками необхідно проводити відповідно до Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.2009 р. № 1262.

Слід звернути увагу, що такий вид травмування, як падіння під час пересування, або з висоти важко передбачити, але необхідно вжити максимальні заходи щодо мінімізації отримання травм працівниками. Особливо це актуально у складні зимові погодні умови.

В самих приміщеннях мокрі поверхні повинні бути негайно локалізовані; пішохідні доріжки у виробничому приміщенні повинні бути вільні та не захаращені, достатньо освітлені; при перенесенні вантажів необхідно переконатися, що вантаж не ускладнює оглядовість та не заважкий; працівникам, особливо тих що працюють на фермі необхідно мати міцне взуття, на неслизькій підошві. При пересуванні вгору на певну висоту неможна використовувати стільці або столи, а тим більше випадкові поверхні і предмети — тільки безпечну драбину (стрем’янку).

У зимовий період, під час морозів, снігопадів та ожеледиці необхідно проводити ряд заходів, спрямованих на попередження виробничого травматизму в ускладнених погодних умовах, а саме:

  • формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів, у випадку ожеледі і слизькості тротуари й пішохідні доріжки посипають піском, шлаком та іншими речовинами, що виключають ковзання;
  • дотримуватися норм безпеки під час пересування територією поблизу будівель і споруд, з дахів яких можуть впасти бурульки або крижані чи снігові брили (прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд належать до робіт із підвищеною небезпекою, зокрема до робіт на висоті. Проводити такі роботи необхідно відповідно до Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 р. № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07);
  • працівникам, які працюють у морозну погоду необхідно надавати перерви для обігріву та відпочинку або припиняти за певних несприятливих погодних умов роботу надворі.

З метою попередження нещасних випадків та аварій на підприємствах у зимовий період, під час морозів, снігопадів та ожеледиці, доцільно провести з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху по території підприємства та за її межами для виконання функціональних обов’язків по затвердженому маршруту.

Джерело: Управління Держпраці

 

доц. М. Мотрич

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook