Гуртківці прийняли участь в онлайн-вебінарі

25 січня 2021 року
НУБіП України

  Члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» активно долучаються до наукових досліджень науково-педагогічних працівників кафедри. Так, у процесі виконання науково-дослідної тематики кафедри глобальної економіки 19 січня 2021 року відбувся вебінар для суб’єктів аквакультури на тему: «Якість води для вирощування риби: забаганка чи необхідність?», до якого долучились гуртківці. 

   Вода та водне середовище нерозривно пов’язані з рибною індустрією та відіграють ключову роль у всіх її сферах. Саме від того, якої якості буде вода – залежить кількість і якість виробленої рибної продукції, а визначення якості води та впровадження заходів щодо її покращення є першими у списку технологічних операцій ведення аквакультури.
   Організаторами конференції виступили: Програма USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО, Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури» за підтримки Державного агентства рибного господарства України.
  Мета заходу: ознайомити учасників з класичними та інноваційними практиками і підходами використання водних ресурсів для ведення аквакультури. Доповідачами вебінару виступили знані в даній сфері фахівці: Наталія Матвієнко, доктор біологічних наук, завідувач відділу іхтіопатології ІРГ НААН, Світлана Петренко, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету, Самвел Мктрчан, директор ФГ «У Самвела», науково-виробничої компанії «Жива Хлорела», ТМ «Algalive».

   Контролювати якість води необхідно проводячи її аналіз мінімум двічі на рік. Для вирощування певних видів об’єктів аквакультури необхідно використовувати воду, що відповідає вимогам і не дотримання цих вимог (вміст розчиненого у воді кисню, нітратів, нітритів, аміаку, Ph, солоність та інші) неминуче призводять до зниження ефективності вирощування риби або навіть до її унеможливлення. Про класичні підходи і нормативи повідомила у своєму виступі Наталія Матвієнко.

   Запровадження інновацій, які є дружніми до навколишнього природного середовища – направлення, що відповідає цілям сталого розвитку. Покращувати якість води у водоймах, які задіяні під аквакультуру, можна і за допомогою біологічних методів. З одним із таких методів учасників вебінару познайомили одесити Світлана Петренко та Самвел Мктрчан. Вони разом розповіли про вплив суспензії хлорели на якість води в ставковому рибництві. Тема цікава та інноваційна в аспекті якості води, дослідження та застосування якої дозволяє як покращити якість води шляхом зниження ступеню її забруднення (цвітіння води), так і підвищити рибопродуктивність рибоводних ставів, що без сумніву варте уваги.

   Після теоретичної частини вебінару відбулося жваве обговорення викладеного матеріалу, яке не залишило байдужими учасників заходу. При підбитті підсумків було відмічений інтерес аквакультурного бізнесу до інновацій, нових біотехнологій, які направлені на розвиток аквакультури. Попри всі негаразди суб’єкти аквакультури проявляють інтерес до пошуку нових нестандартних підходів ведення рибництва. Організатори вебінару пообіцяли врахувати це при підготовці і проведенні подібних заходів.

Лариса Михальчишина, доцент кафедри глобалної економіки


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook