Легендарна конюшина – талісман на удачу. Захоплива екскурсія у Національному художньому музеї України

4 лютого 2021, 21:38

Київ поступово адаптується до життя офлайн, студенти повертаються у рідні стіни НУБіП України, на вихідні постає питання: «куди піти?», ми одноголосно пропонуємо Національний художній музей України, котрий має понад столітню історію, пережив усі етапи важкої української історії разом із нашою країною – експропріацію, ідеологізацію, пограбування, і нарешті національне відродження. «Музей заснували легендарні київські меценати з родини Терещенків і Ханенків, а розбудовували вчені зі світовим ім'ям Вікентій Хвойка, Микола Біляшівський, Данило Щербаківський. Вони передавали музею на зберігання раритети, якими могли б пишатися Лувр чи Прадо», – розповідає журналістам генеральний директор музею Юлія Литвинець.

У лютому в музеї представлено відомі світові коштовності. Дім Високого ювелірного мистецтва Van Cleef & Arpels, заснований 1906 року, презентує виставку «Art of Clip» (3-28 лютого 2021 р.), в рамках якої вперше у Києві продемонстровано унікальну колекцію брошок Дому, котра налічує понад 80 виробів періоду 1910-1970 років. Ми побували у Національному художньому музеї України й «доторкнулися» до легендарних ювелірних шедеврів, історії та сьогодення. Ця експозиція висвітлює спадщину Дому, дозволяє простежити розвиток декоративного мистецтва і моди XX століття. Як придумали дорогоцінний символ удачі: конюшина Alhambra? Що зашифровано в назві серії коштовностей, які підкорили ювелірний світ? Прикраси отримали ім'я на честь Палацу Альгамбра в місті Гранада на півдні Іспанії з безліччю приголомшливих арок. Це місце багате садами і квітами, чудово демонструє, наскільки глибока і цікава арабська культура. Мавританська конюшина з чотирма пелюстками, вирізана з мармуру, прикрашає мозаїку, барельєфи, обробку фонтанів, дверей і вікон дивовижного пам'ятки культури. Існує і мила легенда про те, як одного разу Жак Арпельс, засновник ювелірної компанії, знайшов конюшину в саду свого будинку в Жерминьи-lʼévêque і показав його ювелірам. І з того часу листочок на удачу став головним атрибутом художників. легендарні прикраси форми рослини - символи бренду і талісманами удачі. Чотирилисник красується на кільцях, браслетах, сережках і підвісках. До нього в компанію також приєдналися метелики, сердечки та квіти різних форм.

 

Протягом кількох десятиріч Дім Van Cleef & Arpels здобув усесвітнє визнання. Його знакові витвори, серед яких створене 1968 року довге кольє Alhambra та емоційно забарвлена колекція Pierres de Caractère з коштовного каміння, а також секрети майстрів Mains d’Or – фахівців майстерень Дому Van Cleef & Arpels – започаткували заворожуючі ювелірні та годинникові колекції. Прикраси дарували першим леді світу, видатним жінкам сучасності.

У 1930-х роках важливим джерелом натхнення в ювелірному мистецтві став світ Високої моди.

На художніх полотнах, починаючи з епохи Відродження, зображувалися французькі королі та королеви у шатах, оздоблених ювелірними прикрасами, створеними під враженням від текстури найрізноманітніших тканин. З дня заснування Дому Van Cleef & Arpels його майстрів надихали ці шедеври і їх неповторна французька витонченість. Типові брошки того часу мали форму стилізованих стрічок, різноманітних завитків, закручених орнаментів, віял та бантів. Вони були всуціль всипані діамантами, сяйво яких підкреслювалося насиченим кольором рубінів або сапфірів. Завдяки платиновій оправі вони були порівняно легкими, тому їх сміливо кріпили на повітряні вишукані тканини, з яких тогочасні кутюр’є так полюбляли створювати вечірнє вбрання. У 1930-х роках – у період інтенсивних досліджень та розробок – Дім упровадив низку суттєвих іновацій. У 1933 році було зареєстровано патент на техніку закріплення «Невидима оправа»TM, яка дозволяла приховати метал, вигідно подаючи кольорові коштовні камені. Побачити унікальну історичну колекцію можна у Києві, виставка Van Cleef & Arpels «Art of Clip»у Національному художньому музеї України

Дати проведення: 3 – 28 лютого 2021 року. Подробиці http://old.namu.kiev.ua

 

 

Діана Яхно та Ірина Кульченко (текст)
(Текст створено за матеріалами прес-релізу з відкритих джерел)

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook