Лісу захист - громадам користь

3 лютого 2021 року
Чернівецька область

Лісівники Сокирянського держлісгоспу Чернівецької області охороняють від пожеж свої угіддя, національний парк і близько десятка сіл.

Ця співпраця та позитивний досвід буковинців може стати дуже корисним для інших регіонів України.

– У Сокирянському лісгоспі, як в усіх наших державних підприємствах, є пожежна дружина. Вірою й правдою десятки років нам служив автомобіль «ГАЗ». Багато пригод пережив. На жаль, він вже застарів морально та фізично. Довелося шукати нашому ветерану нового помічника, – розповідає прессекретар Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Ростислав Бузило. – Водночас, більше трьох тисяч гектарів площ лісу уздовж Дністра Національного природного парку «Хотинський» розташовані на території Кельменецького та Сокирянського районів. Ці угіддя тісно межують із територіями, що знаходяться у використанні держлісгоспу. Тож співпраця обох структур з питань профілактики та ліквідації лісових пожеж є досить тривалою. Ми раніше вже допомагали колегам боротись з пожежами на території національного парку.

Нині пожежну безпеку нацпарку стереже новий «КаМАЗ».У травні цього року директор Сокирянського держлісгоспу Олександр Чебан та директор нацпарку «Хотинський» Андрій Доманчук уклали офіційну угоду про оренду лісівниками цього пожежного автомобіля нацпарку. З того часу «КаМАЗ» чергує у нашому Вашковецькому лісопункті. В разі потреби хлопці працюють у наших угіддях, нацпарку і місцевих селах. Крім того, сам головний офіс «Хотинського» – у місті Хотині майже за сто кілометрів від угідь. Тож їм просто немає сенсу тримати свою машину на віддалі від заповідної території, тоді як у нашому лісопункті функціонує повністю обладнаний пост охорони.

– «КаМАЗ» 2010 року випуску. Він трьохмостовий і повнопривідний. З легкістю долає природні перешкоди. Потужний і економічний дизельний двигун теж є вагомою перевагою. Крім того, він везе п’ять тонн води і триста літрів піноутворювача, що дуже важливо у далеких селах чи лісах, де часто важко знайти надійне постійне джерело водопостачання, – зазначає Ростислав Бузило. – У нас на бойовому чергуванні вже є дві машини – наш «ветеран» «ГАЗ» і «молодий» «КаМАЗ». Машини й наш пункт постійно обслуговують п’ятеро досвідчених водіїв-охоронців – старший команди Іван Щербатий, бійці Валерій Кушнір, Олександр Гандзій, Олексій Швець та Дмитро Унгурян.

На щастя, лісових пожеж в угіддях Сокирянського лісгоспу, національного парку та й решти лісових угідь Буковини за останні роки не було. Але лісівникам-пожежникам та їхньому «КаМАЗу» все одне роботи не бракує.

– Вже у травні після отримання машини у нас були навчання спільно із рятувальниками. Дві пожежні машини – наша і рятувальна, їхали лісом до місця умовної пожежі… У бруді та калабанях автомобіль рятувальників застрягнув. А наш всюдихід проїхав через природну пастку. Тож хлопці-рятувальники швидко сіли до нашого «КаМАЗу», завантажили бойове спорядження і разом – у бій. Добре, що навчальний. Але ж де гарантія, що така ситуація не може статись згодом й у реальному житті? – пояснює Ростислав Бузило. – Зараз наші хлопці, крім охорони лісових угідь, «наглядають» за більше, ніж десятьма селами Вашковецької, Сокирянської та Кельменецької громад. Це дуже великі населені пункти. Водночас, відстань від цих сіл до районної пожежної частини становить від 30, а подекуди – й до 50 кілометрів…

А от наш Вашковецький лісопункт відносно неподалік. Тож наші хлопці першими виїжджають на пожежі у цих населених пунктах і вживають усіх заходів із локалізації, а інколи й ліквідації «НП» до приїзду професійних рятувальників.

Взимку та восени, коли люди палять грубки, користуються електрообігрівачами, кількість пожеж суттєво зростає. Тож наші працівники вже щотижня виїжджають на тривожні виклики. Рятувальники дуже цінують та поважають нашу співпрацю й допомагають нам усім можливим. Також наші лісівники завжди готові допомогти у випадку інших надзвичайних подій та ситуації – наприклад, повені чи буревію. Тож так спільно працюємо на благо природи та людей.

Чернівецькі рятувальники високо цінують внесок лісівників у справу боротьби з пожежами та протидії надзвичайним ситуаціям:

– Ця допомога вкрай важлива для нас та місцевого населення. Бо дуже добре, коли у містечках чи селах цілодобово працюють підготовлені люди та техніка, що завжди першими можуть зупинити вогонь у житловому будинку, посеред поля або лісу до приїзду наших бійців… Особливо це актуально для віддалених розтягнутих районів, як, наприклад, той самий Сокирянський, – зазначив керівник пресслужби рятувальників Буковини Сергій Бабчук. – Ми ж, зі свого боку, завжди допомагаємо лісівникам й усім пожежникам-добровольцям області в навчанні та професійній підготовці. Будемо сприяти у створенні подібних пожежних команд на всій Буковині.

Джерело: Ecoinform, Анатолій Мельник

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook