Бій під Крутами – символ героїзму української молоді

29 січня 2021 року

 29 січня 2021 р. на вшанування події 103 річної давнини – боротьби за незалежну соборну Україну, було проведено on-line-зустріч викладачів кафедри міжнародних відносин і студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

 
Битва під Крутами – символ героїзму української молоді. Історія зберегла імена лише 20 прізвищ з числа загиблих та розстріляних юнаків. Це: 7 студентів Українського Народного університету (Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сірик, Андрій Омельченко (сотник); 6 студентів Київського університету Св. Володимира (Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андріїв); 7 гімназистів 2-ї Кирило-Мефодіївської гімназії (Андрій Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григір Пінський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу).
 
 
 
Як наголосили у своїх виступах студенти, можна провести паралелі між подіями 1918 р. і сьогоденням, які засвідчили: державність без армії неможлива.
 
Завідувач кафедри Сергій Білан зазначив, що за підрахунками сучасних істориків, співвідношення сил становило 1:10 не на користь українців, а співвідношення втрат – 1:3 саме на користь українців.
 
 
Доцент Асатуров С.К. акцентував, що затримка на 4 дні більшовицького наступу стала вирішальним фактором для успіху української дипломатії, яка домоглася від міжнародної спільноти визнання України – завдяки цьому стало можливим укладання Брест-Литовського миру, що de-facto означало міжнародне визнання української незалежності. 
 
 
 
Також в рамках зустрічі відбувся перегляд і обговорення відеосюжету бесіди Ірини Фаріон у програмі «Велич особистості» на телеканалі «Рада».
Всі присутні відзначили, що сміливість та жертовність захисників можна порівняти із подвигом бійців Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Сьогодні їх у публіцистиці часто називають «кіборгами». І захисники Крут, і захисники Донецького аеропорту стали прикладом для молоді та всіх громадян сучасної Української держави. 
 
Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook