Якісне навчально-методичне забезпечення – запорука ефективного освітнього процесу

23 січня 2021 року

 Згідно основних нормативно-правових актів, що регламентують діяльність закладів вищої освіти, навчально-методична робота відноситься до основних видів робіт науково-педагогічних працівників поряд із навчальною, науковою, навчально-науково-інноваційною, виховною роботами та організаційною діяльністю. Відповідно до «Положення про планування та облік роботи науково-педагогічних працівників НУБіП України» обсяг навчально-методичної роботи становить 11% (170 год.) на навчальний рік від загального обсягу навантаження.

         У Програмі розвитку НУБіП України на 2021-2025 роки «Голосіївська ініціатива – 2025» зазначається, що важливою компонентою поліпшення освітнього процесу підготовки фахівців з вищою освітою в Університеті є розвиток його навчального та методичного забезпечення. Забезпечення освітнього процесу власними підручниками, навчальними посібниками, довідниками та словниками, робочими програмами і матеріалами є важливою складовою підвищення конкурентоспроможності національного закладу вищої освіти. Одним із шляхів удосконалення навчально-методичного забезпечення освітнього процесу визначено застосування сучасних інформаційних і телекомунікаційних технологій.
         На сучасному етапі науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій забезпечують навчальний процес з підготовки студентів освітнього ступеня «бакалавр» за спеціальностями «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Геодезія та землеустрій» (разом 7 дисциплін), а також студентів магістратури за магістерськими програмами «Відтворення лісів та лісових меліорацій» (7 дисциплін) та «Декоративне розсадництво» (5 дисциплін).
З метою якісного забезпечення викладання навчальних дисциплін науково-педагогічними працівниками розроблені необхідні навчально-методичні матеріали, а саме: типові і робочі програми дисциплін, методичні вказівки до виконання лабораторно-практичних занять і курсового проектування, навчально-методичні комплекси, видані підручники та навчальні посібники. Лише за останній 10-літній період підготовлено і видано низку підручників і навчальних посібників, а саме:
-   Лісові меліорації (автори: Пилипенко О.І., Юхновський В.Ю., Дударець С.М., Малюга В.М., 2010);
-   Підвищення продуктивності лісів лісокультурними методами (Маурер В.М., Бровко Ф.М., Пінчук А.П., Кичилюк О.В., 2010);
-   Агролісомеліорація (Юхновський В.Ю., Дударець С.М., Малюга В.М., 2013);
-   Гідротехнічні меліорації лісових земель (Юхновський В.Ю., Конаков Б.І., Дударець С.М., Малюга В.М., 2014);
-   Лісові меліорації: практикум (Юхновський В.Ю., Дударець С.М., Малюга В.М., Соваков О.В., 2015);
-   Екоадаптаційне відтворення лісів (Маурер В.М., Кайдик О.Ю., 2016);
-   Декоративне розсадництво (Маурер В.М., Пінчук А.П., Бобошко-Бардин І.М., Косенко Ю.І., 2017);
-   Сучасні технології лісового насінництва та деревного розсадництва (Маурер В.М., Пінчук А.П., Косенко Ю.І., Бобошко-Бардин І.М., 2018);
-    Системи захисту ґрунтів від ерозії (Пилипенко О.І., Юхновський В.Ю., Дударець С.М., Соваков О.В., 2019).
        
 
Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій повністю інтегрована у структуру електронного освітнього середовища НУБіП України в частині розроблення, наповнення та використання навчально-методичного забезпечення дисциплін. Викладачами кафедри розроблені та використовуються у навчальному процесі електронні навчальні курси дисциплін, які розміщені на базі навчально-інформаційного порталу університету Elearn. Особливої актуальності такі матеріали набувають під час дистанційного навчання в умовах адаптивного карантину, а також із студентами заочної форми навчання міжкафедральних навчальних лабораторій на базі Лубенського та Малинського лісотехнічних коледжів, студентами магістерської програми «Поновлення та розведення лісу» ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Практично всі дисципліни забезпечені електронними навчальними курсами, а деякі (що використовуються понад 5 років) в осінньому семестрі успішно пройшли переатестацію і рекомендовані для подальшого використання в освітньому процесі.
Особливої актуальності рівень та якість навчально-методичного забезпечення дисциплін набувають під час проведення занять в умовах адаптивного карантину. У зв’язку з цим ректором Університету затверджено ряд Положень, одним із яких є «Тимчасовий порядок проведення практичного навчання студентів НУБіП України у весняному семестрі 2019-2020 навчального року в умовах карантину», згідно якого для організації дистанційної форми проведення практичного навчання завідувачам та науково-педагогічним працівникам кафедр було доручено розробити та розмістити на сайтах кафедр методичні рекомендації, що містять практичні завдання та супроводжуються відеоматеріалами (посиланнями на відеоматеріали тощо), для самостійного оволодіння студентами практичними навичками (виробничими компетенціями), згідно з програмами практичного навчання. На виконання цих доручень на кафедрі  керівниками навчальних практик відповідно до їх програми були підготовлені змістовні і цікаві методичні та відеоматеріали, практичні майстер-класи, які розкривали зміст практичної складової дисциплін, надавали можливість більш детального ознайомлення із об’єктами практичного навчання, основними навичками під час роботи на таких об’єктах тощо. Значний доробок у цьому відношенні зроблений із навчальних практик по дисциплінах «Лісові культури» (доценти Пінчук А.П., Іванюк І.В., Косенко Ю.І.), «Декоративні розсадники і насінництво» (професор Маурер В.М., доцент Бобошко-Бардин І.М.), «Лісова меліорація» (доценти В.М. Малюга, О.В. Соваков, Г.О. Лобченко).  
Враховуючи різнобічний характер виконання випускних бакалаврських робіт (лісові культури, лісове і декоративне розсадництво, насінництво, мікроклональне розмноження деревних рослин, полезахисне і протиерозійне лісорозведення, гідротехнічні меліорації тощо) авторським колективом викладачів кафедри наприкінці 2020 року підготовлено комплексні методичні поради щодо проходження виробничих практик, збору аналітичного і польового матеріалу для студентів ОС «бакалавр» спеціальності «Лісове господарство» – дипломників кафедри. Також за останній рік оновлено і видано методичні рекомендації для проведення лабораторно-практичних занять і самостійної роботи студентів, курсового проектування з низки навчальних дисциплін.
 В умовах інтегрування закладів вищої освіти до світового освітянського простору співробітники кафедри приділяють значну увагу удосконаленню процесу підготовки спеціалістів лісового і садово-паркового господарства шляхом гармонізації фахової освіти та галузевої науки до сучасних потреб виробництва. З цією метою у навчальному процесі постійно присутні такі види занять, як виїзні навчально-наукові і науково-практичні семінари, практичні майстер-класи. У зв’язку з цим завідувач кафедри, професор В.М. Маурер здійснює підготовку відповідних методичних матеріалів з дисципліни «Екоадаптаційне відтворення лісів».
Виходячи з того, що частина науково-педагогічних працівників вільно володіє англійською мовою і пройшли відповідну атестацію на використання її в освітньому процесі, важливим аспектом діяльності кафедри на сучасному етапі є запровадження викладання дисциплін в англомовних академічних групах. Так, в англомовній групі спеціальності «Геодезія та землеустрій» читається курс «Agroforestry» (професор Юхновський В.Ю., доцент Лобченко Г.О.), а для англомовної групи студентів магістерської програми «Forest Management in Eastern Europe» у весняному семестрі розпочинається вивчення дисципліни «Agroforestry systems, practices and technologies» (професор Юхновський В.Ю., доценти Соваков О.В., Лобченко Г.О.). Звичайно, що ефективне вивчення студентами цих курсів не можливе без їх якісного навчально-методичного забезпечення. Для проведення занять викладачами підготовлені відповідні презентації лекцій, методичні поради для виконання лабораторно-практичних занять, електронні навчальні курси тощо. Але необхідно ще і багато чого зробити у цьому відношенні, особливо для студентів магістерської підготовки.
Проведений на кафедрі аналіз наявних навчально-методичних матеріалів по кожній дисципліні (наявність підручника (навчального посібника), практикуму, методичних вказівок для виконання лабораторно-практичних занять, курсового проектування, навчальних практик, атестованого ЕНК, затвердженої типової програми) у розрізі підготовки фахівців освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» показав, що переважна більшість дисциплін ними забезпечені у повному обсязі. Проте є навчальні курси, які потребують удосконалення і оновлення деяких видів методичного забезпечення, а подекуди і їх повної розробки. Серед дисциплін, що читаються для студентів ОС «бакалавр», на сьогодні потребують перегляду та осучаснення методичні матеріали дисципліни «Урбоекологія та фітомеліорація», а для студентів магістерських програм – підготовка та видання методичних порад щодо проходження виробничих практик та виробничого стажування.  
 Також останнім часом постає необхідність у перевиданні підручника «Лісові культури», який є базовим для підготовки фахівців ОС «бакалавр» спеціальності «Лісове господарство» і останнє видання якого відбулося 2005 року у співавторстві з колегами із Національного лісотехнічного університету. Для студентів магістратури є потреба у підготовці та виданні підручника «Лісокультурні методи підвищення стійкості та продуктивності лісів». 
Під час зимових канікул для студентів основні зусилля викладацького складу кафедри спрямовані на оновлення та удосконалення навчально-методичного забезпечення викладання дисциплін. Кожен співробітник в індивідуальному плані роботи на січень місяць 2021 року визначив для себе пріоритети у цьому напрямку, а більш об’ємні завдання – і на весь календарний рік. Основними видами таких робіт є наступні:
-        підготовка матеріалів для написання і перевидання підручника «Лісові культури» (Маурер В.М., Пінчук А.П., Іванюк І.В., Кайдик О.Ю.);
-         підготовка матеріалів для написання і видання підручника «Лісокультурні методи підвищення стійкості та продуктивності лісів» (Маурер В.М., Пінчук А.П., Іванюк І.В., Кайдик О.Ю.);
-         написання методичних порад щодо проведення навчально-наукових і науково-виробничих семінарів з дисципліни «Екоадаптаційне відтворення лісів» (Маурер В.М.)
-         підготовка до видання рукопису науково-методичних вказівок з виконання лабораторних та практичних робіт з дисципліни «Сучасні технології лісового насінництва та деревного розсадництва» для студентів ОС «Магістр» за спеціальністю 205 – «Лісове господарство» (Косенко Ю.І.);
-         підготовка методичних вказівок до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Сучасні технології та нормативно-правова база декоративного розсадництва” для студентів ОС «Магістр» за спеціальністю 206 – «Садово-паркове господарство» (Косенко Ю.І.);
-         підготовка методичних порад для практичних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни “Урбоекологія та фітомеліорація” (Романець О.М., Лобченко Г.О., Дударець С.М.);
-         розробка ЕНК для дисципліни «Agroforestry systems, practices and technologies» (Юхновський В.Ю., Лобченко Г.О., Соваков О.Ю.);
-         продовження роботи над підготовкою рукопису «Методики наукових досліджень» для студентів і аспірантів (Малюга В.М.);
-         часткове оновлення навчально-методичних матеріалів ЕНК дисциплін (автори ЕНК);
-         опрацювання нових наукових джерел та Інтернет-ресурсів для доповнення тексту лекційних матеріалів з дисципліни «Основи лісорозведення» (Бровко Ф.М.).
 У перспективі удосконалення навчально-методичної роботи кафедри повинно базуватися на таких аспектах: використанні результатів наукових досліджень під час складання робочих програм навчальних дисциплін та у процесі їх викладання; продовженні та удосконаленні практики наповнення, оновлення та атестації електронних навчальних курсів дисциплін, розміщених на навчально-інформаційному порталі Університету; підвищенні кваліфікації науково-педагогічних працівників кафедри у провідних підприємствах лісового господарства, організаціях, установах та навчальних закладах України. 
Враховуючи такі амбітні плани і завдання у контексті проведення навчально-методичної роботи, хочеться вірити, що вони є посильними для викладацького складу кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, а їх виконання забезпечить якісне засвоєння матеріалу та ефективну підготовку студентів.
  
С. Дударець, доцент кафедри відтворення лісів та лісових
 меліорацій,   координатор   науково-методичної   роботи
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook