Задаємо темп навчання та обміну інформацією з основ фінансів

21 січня 2021 року

  

    Питання фінансів і економіки завжди є популярними для обговорення та дискутування в суспільстві. Наявність стабільного фінансового становища визначає ступінь свободи як фізичних, так і юридичних осіб. Книги з управління фінансами допомагають розібратися в складних грошово-кредитних відносинах, розкривають цікаві історичні факти, надихають особистими прикладами авторів на фінансовий успіх. 

 

Всесвітньовідомою стала книга Роберта Кіосакі «Багатий тато, бідний тато», яка мотивує багатьох людей звільнятися від «мислення бідняків». І ось, бізнес-гра «CashFlow» за мотивами творчості цього автора вже згуртувала викладачів кафедри фінансів за ігровим полем (URL: https://nubip.edu.ua/node/84971). Цікавим є той факт, що і дружина Р. Кіосакі ‒ Кім Кіосакі ‒ письменниця, яка на сторінках книги «Багата жінка» у популярній формі виклала основні поняття інвестування, описала його інструменти та прийоми, а також запропонувала неспецифічні правила інвестування для жінок.

 Для поглибленого розгляду основ приватних та публічних фінансів доцент кафедри фінансів, к.е.н. Олена Юріївна Сова, в доповнення до розміщеного на дистанційній освітній платформі E-Learn переліку рекомендованих джерел до вивчення курсу «Фінанси», пропонує студентам декілька сучасних книг з економіки, які допомагатимуть допитливим читачам опановувати лабіринти фінансових відносин. 

Фінанси ‒ це не просто назва дисципліни у заліковці, а фінансист ‒ це не лише запис у трудовій книжці. Фінанси ‒ це філософія створення суспільного добробуту. І це твердження було неодноразово доведено на науково-практичних гостьових лекціях, які були організовані наприкінці 2020 року за ініціативи завідувачки кафедри фінансів д.е.н., професора Надії Миколаївни Давиденко (URL: https://nubip.edu.ua/node/84757).

Отже, викладачі кафедри фінансів звертають увагу на такі видання, як:

1) Ферґюсон Н., «Еволюція грошей. Фінансова історія світу». К.: Наш формат, 2019, 384 с. Описуючи шлях становлення грошей від прадавніх часів до сучасності, автор розкриває найцікавіші фінансові таємниці, які чинять вплив на розвиток суспільства.

2) Рей Р., «Сучасна теорія грошей». К.: Наш формат, 2017, 480 с.. Автор висвітлює концепцію контрциклічного партнерства між державою та приватним сектором, і видання можна вважати альтернативою традиційному поданню ідей теорії грошей. 

3) Доер Дж., «Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро». К.: Yakaboo Publishing, 2018, 296 с. Автор дуже вдало впорядковує приклади становлення низки успішних бізнесів-проєктів і громадських формувань, не забуваючи про історії взаємної поваги і людяності.

4) Клейсон Дж., «Найбагатший чоловік у Вавилоні». К.: Наш формат, 2017, 136 с. Автор у збірці притч натхненно формулює універсальні принципи управління особистими фінансами і накопичення капіталу, які забезпечать заможне майбутнє. 

 5) Ворона Т., «Дмитро Дубілет. Бізнес на здоровому глузді». К.: BookChef, 2020, 256 с. Уроки підприємництва на прикладі особистого досвіду успішного українського бізнесмена Д. Дубілета стануть дієвими орієнтирами при побудові власних стартапів і бізнес-проєктів.

6) Остапів Л., «Любов та бюджет». К.: Yakaboo Publishing, 2020, 288 с. Оригінальна україномовна книга буде до літературного смаку тим, кому складно планувати сімейний бюджет. Автор закликає читачів підвищувати рівень особистої фінансової грамотності, налагоджувати систему ефективного кругообігу грошей домогосподарств. 

 7) Дабнер С., Левітт С., «Фрікономіка». К.: Наш формат, 2018, 248 с. Автори розглядають різноманітні повсякденні ситуації через економічну призму, дають змогу побачити зі сторони причинно-наслідкові схеми певних дій і розвивають вміння бачити об’єктивну реальність.

8) Екер Г., «Думай як мільйонер». Х.: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019, 176 с. Автор навчає як мислити масштабно, працювати на результат, концентруватися на можливостях і дивитися на світ очима багатої людини. 

 9) Сорос Дж., «Алхимия финансов». М.: Диалектика-Вильямс, 2017, 352 с. Багаторазово перевидана праця відомого фінансиста і філантропа оповідає про секрети діяльності автора у великому бізнесі, а також про взаємний вплив ринку і його учасників.

10) Брейли Р., Майерс Р., Аллен Ф., «Принципы корпоративных финансов». М.: Диалектика-Вильямс, 2019, 576 с. Автори викладають базову фінансову теорію і орієнтують фінансових менеджерів на вирішення типових завдань, з якими вони стикаються у своїй професійній діяльності. 

Маємо надію, що вищенаведена літературна добірка надихне вас на вивчення фінансових дефініцій, а для отримання професійних навичок кафедра фінансів НУБіП України запрошує бажаючих на навчання за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування»! 

 

 

Олена Сова,

 доцент кафедри фінансів

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook