Міжнародна онлайн конференція присвячена 75-річчю видатного українського шахіста та тренера Геннадія Павловича Кузьміна

19 січня 2021, 8:52
Киев
     19 січня 2021 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулась Міжнародна онлайн конференція, присвячена пам'яті видатного гросмейстера українського шахіста та тренера Геннадія Кузьміна, який виховав двох чемпіонів світу з шахів - Майю Чибурданідзе та Руслана Пономарьова, а в свій час він сам виборов золото шахової Олімпіади і був чотирьохразовим Чемпіоном світу з шахів серед студентів.
       До складу організаційного комітету увійшли видатні знавці шахів, а саме:
Ніколаєнко Станіслав Миколайович - академік НАПН України, ректор славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України;
Кваша Сергій Миколайович – академік НААН України, проректор з навчальної і виховної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України;
Путінцев Анатолій Васильович – співголова заходу, багаторічний Президент Луганської обласної федерації шахів, завідувач кафедри фінансів та обліку Таврійського Національного університету імені Вернадського, Голова громадської організації Конгрес Сходу України;
Фролов Артур Володимирович – гросмейстер України, Віце-президент Київської шахової федерації;
Матвійків Ростислав Євгенович – медіакуратор проекту, режисер, журналіст;
Захарчук Іван Романович – Президент спортивного клубу «Інтелект, Краса, Сила столиці України», Голова комісії федерації шахів України, завідувач кафедри фізичного виховання Міжрегіональної академії управління персоналом;
Ржевський Геннадій Миколайович - кандидат психологічних наук, директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України.
       
 
 В залі були присутні представники шахового клубу НУБіП України, а також дистанційно брали участь шанувальники шахів науково-педагогічні працівники, студенти та представники засобів масової інформації, професійні представники шахового світу.
Невипадково, що місцем проведення міжнародної конференції було обрано саме наш славетний Національний університет біоресурсів і природокористування України, тому, що університет  став потужним центром шахового життя столиці і України. 
       До учасників конференції, в якій взяла участь шахова еліта України і закордонні гості, з вітальними словами звернувся Сергій Кваша, проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України, він висловив свою шану та повагу до Геннадія Кузьміна та гордість, що вихованці НУБіП України долучилися до концепції «збільшення тих, що грають в шахи до позначки в мільярд», встановивши у 2018 році Національний рекорд в номінації "Масова гра в шахи на одній локації"– найбільша кількість одночасно зігравши в шахи – 752 особи, які грали за 376 шаховими дошками.
 
          За доручення організаційного комітету Геннадій Ржевський, директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри психології НУБіП України напередодні початку конференції звернувся з проханням до Президента Міжнародної шахової федерації Кірсана Миколайовича Ілюмжинова, щодо участі в конференції і зверненні до ії учасників в Онлайн форматі, було підготовлено відео звернення президента Міжнародної шахової федерації Кірсана Ілюмжинова, з яким мав напередодні онлайн зустріч.
 
 
        Також було підготовлено Онлайн привітання до учасників конференції віце президента ФІДЕ Грузії Акакі Іашвілі.
         Метою конференції став Медіа-марафон увічнення пам'яті видатного шахіста та тренера, а також популяризації шахів в Україні та в світі в контексті концепції «збільшення тих, що грають в шахи до позначки в мільярд». Важливими складовими Медіа-марафону, який триватиме впродовж року, стане видавництво книги і фільму про Геннадія Павловича «Знакові постаті шахового світу. Геннадій Кузьмін», фрагменти якого ми могли побачити вже сьогодні.
    Геннадій Павлович Кузьміін хоч і народився в Маріїнську Кемеровській області, але перші свої шахові кроки зробив саме у Ворошиловграді (нині - Луганськ), все його свідоме життя, в тому числі і шахова діяльність нерозривно пов’язані з цим містом.
       Шістдесяті - сімдесяті роки стають для Луганщини урожайними на спортивні трофеї. В 1964 році олімпійським чемпіоном стає місцевий легкоатлет Валерій Брумель, у Чемпіонаті Радянського Союзу з футболу 1972-го року перемагає ворошиловградська «Зоря», а на шаховому небосхилі з’являється нова зірка – луганчанин Геннадій Кузьмін.
      І відзначимо, що представляючи рідне місто, Геннадій Кузьмін в 1963 році стає Чемпіоном СРСР серед юнаків. У 17 років він виконує звання майстра в чемпіонаті спортивного товариства «Авангард», а вже в 1965-му виходить у дорослий фінал чемпіонату СРСР!
     Ривок Геннадія Кузьміна в еліту радянських шахів розпочався в 70-і роки. В матч-турнірі «Молодь проти досвіду» (Сочі, 1970) він сенсаційно набрав 9 очок з 13, хоча його суперниками були гросмейстери Таль, Штейн, Суєтін, Корчной, Шамковіч і Лутіков, причому Віктора Львовича Корчного Кузьмін обіграв двічі! Третє місце на супертурнірі пам'яті Капабланки (1973) принесло Геннадію Кузьміну звання гросмейстера. 
      У зоряному чемпіонаті СРСР (1973) Геннадій Кузьмін розділив 2-6 місця з Карповим, Петросяном, Корчним і Полугаевским. В результаті Кузьмін увійшов до збірної СРСР, у складі якої виграв командний чемпіонат Європи (1972) і шахову Олімпіаду в Ніцці (1974).
      В середині семи десятих років розпочався період домінування українських шахів.
Не зважуючи на вік Геннадій Павлович продовжив шахову кар’єру і в незалежній Україні. Він став шестиразовим чемпіон України у складі команди «Данко-Донбас»,а також  призером  Кубка європейських чемпіонів в 1996 року.
    Геннадій Кузьмін досягнув значних успіхів і як гравець, і як шаховий наставник. Він підготував сотні відомих шахістів. Серед них міжнародні гросмейстери Андрій Соколов (Москва), Лідія Семенова (Київ). У 1997 році збірна України серед жінок під його керівництвом зайняла третє місце на чемпіонаті Європи. Одне із значних досягнень його тренерської діяльності - успіхи його учениці - Майї Чибурданідзе з Тбілісі. За час їхньої спільної роботи з 1984 року по 1993 рік вона тричі ставала чемпіоном світу серед жінок.
      Вершиною тренерської діяльності Кузьміна стала перемога його учня Руслана Пономарьова в нокаут-чемпіонаті світу 2001 року в Москві.
      Незважаючи на велику зайнятість, участь в міжнародних турнірах, Геннадій Павлович Кузьмін вніс значний вклад в розвиток шахів в м. Луганську.
      Він встиг підготувати таких відомих шахістів як міжнародні гросмейстери Геннадій Гінзбург, Артур Фролов, Марія Непеіна, Валерій Авескулов, а також багатьох інших.
      Життя та шахова творчість видатного українського шахіста та тренера Геннадія Павловича Кузьміна, його почесне місце в історії шахового світу свідчать, про те що українські шахи мають майбутнє, молоді таланти з України ще скажуть своє шахове слово. Свідченням того є приклад двох яскравих зірок. Сестри Анна та Марія Музичук, які здобули найвищі шахові титули і стабільно входять в десятку найкращих шахісток світу.
 
 
 На конференції своїми спогадами про Майстра поділилися гросмейстери Олег Романишин та Адріан Михальчишин, міжнародний майстер Сергій Ковтун, тренер збірної України з шахів Олександр Сулипа, екс-президент Луганської шахової федерації Анатолій Путінцев, а також учні наставника.
      Від імені і за дорученням Президента федерації шахів України Віктора Капустіна, організаторів нашого дійства, Іван Романович Захарчук подякував Ректору славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України академіку Національної академії педагогічних наук України, професору Станіславу Ніколаєнко за надану можливість провести першу Міжнародну Онлайн конференцію з нагоди вшанування пам’яті видатного шахіста та геніального тренера Геннадія Кузьміна.
     Організатори привітали всіх учасників конференції зі Святом Водохреща!
     Побажали міцного здоров’я та спортивних успіхів! 
     До нових зустрічей. 
     Gens una sumus!!!
 
Геннадій Ржевський - директор ННЦ ВР і СР,
кандидат психологічних наук, доцент
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook