МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ З ФЕДЕРАЦІЄЮ ПОЛЬСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ

28 листопада 2020, 19:47

21 листопада 2020 р. відбулась ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Місця/місце пам’яті в польсько-українському діалозі порозуміння (до 80-х роковин Катинського злочину)». Організаторами заходу стали Посольство Республіки Польща в Україні, Федерація польських організацій в Україні, Інститут історії України НАН України. До організаційного комітету (за згодою увійшли) науковці кафедри надійності техніки НУБіП України. 
Пленарне засідання конференції розпочали привітальними словами Надзвичайний і повноважний посол РП в Україні п. Бартош ЦІХОЦЬКИЙ, декан факультету конструювання та дизайну НУБіП України Зіновій РУЖИЛО, заступник голови ФОПвУ, доцент Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Владислав СТРУТИНСЬКИЙ та заступник генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Тетяна ШЕПТИЦЬКА. 

E:\Валя\Катинь\Відгуки преси\на сторінці амбасади\Screenshot_5.png
Фото. 1. Учасники онлайн-засідання конференції 
E:\Валя\Катинь\Відгуки преси\на сторінці амбасади\Screenshot_6.png
Фото 2. Надзвичайний і повноважний посол РП в Україні п. Бартош Ціхоцький під час виступу

Конференція стала найбільшим дискусійним майданчиком за межами Польщі, метою роботи якого було висвітлення подій, пов’язаних із Катинською трагедією. Мета конференції – вшанування пам’яті жертв геноцидів і масових убивств.
У режимі онлайн конференція проходила вперше. Цей формат дозволив долучити до дискусії відомих науковців, які раніше не мали можливості одночасно зібратись у Києві.
Пленарне засідання вели голова оргкомітету, радник-консул Консульського відділу Посольства республіки Польща в Києві Яцек ГОЦЛОВСЬКИЙта відповідальний модератор, заступник голови ФОПвУ, очільник сектору наукової роботи Польського Дому м. Києва (ФОП в Україні), доцент НУБіП України Валентина МЕЛЬНИК, технічну підтримку забезпечували доц. НУБіП України Олександр БАННИЙ і Юлій РЕВЕНКО

E:\Валя\Катинь\Відгуки преси\на сторінці амбасади\Screenshot_9.png
Фото 3. Члени організаційного комітету конференції (справа наліво): А. Амонс, О. Банний, В. Мельник, О. Басюк, М. Сівко, Я. Гоцловський

Однією з сенсацій стала інформація про виявлення нових поховань розстріляних у 1940 році поляків у Херсонській та Миколаївських областях. 
Відтак, мова йде про те, що підтверджена кількість розстріляних, а це  21 тисячі 857 поляків, може збільшитися майже на 4 тисячі.  
Оприлюднена інформація викликала значний резонанс у польських ЗМІ. 
Зважаючи на істотний внесок у розбудову добросусідських відносин між Україною та Польщею і за зусилля в організації згаданої конференції та інших заходів, що відбулись протягом 2020 р. за ініціативи Федерації Організацій Польських в Україні доцентів кафедри надійності техніки Валентину МЕЛЬНИК, Юлія РЕВЕНКА та Олександра БАННОГО нагороджено Почесними Грамотами Дому Польського у Києві ФОПвУ.

Валентина Мельник
доцент кафедри надійності техніки
Андрій Новицький, 
завідувач кафедри надійності техніки

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook