Лісівники Житомирщини вистояли перед вогняною стихією

11 грудня 2020 року

Вдруге за останні півроку на Житомирщині відбулося виїзне засідання Робочої групи Комітету з питань екологічної політики та природокористування і Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України.

Головна мета візиту Голови Екологічного комітету Олега Бондаренка, Голови Держлісагентства Василя Кузьовича, народних обранців, голів Житомирської обласної державної адміністрації та обласної ради, інших представників органів місцевого самоврядування області, лісівників, рятувальників, правоохоронців, науковців і преси – інспектування лісових масивів Житомирщини, які постраждали внаслідок пожеж.

Приємно відзначити, що Уряд та народні обранці, представники місцевого самоврядування за довгі роки не тільки цікавляться роботою і проблемами лісового господарства, а й загалом надають високу оцінку діяльності керівництва Держлісагентства та працівників, які носять лісівничий кашкет і відкриті до діалогу та готові надати руку допомоги лісівникам і підставити надійне плече.

Перебуваючи в Бережестському лісництві Овруцького держлісгоспу та в Ситовецькому Овруцького спецлісгоспу, делегати на власні очі змогли побачити, що зроблено лісівниками Житомирщини задля ліквідації наслідків нищівної вогняної стихії та недопущення у подальшому розповсюдження пожеж у лісові масиви із прилеглих до лісу територій, як ведуться роботи з розробки ділянок, які навесні були знищені вогнем, а восени вже частково залісені. Варто наголосити, що за короткий проміжок часу вже зроблено чимало, зокрема: створені розгалужена система якісних лісових доріг та понад 300 пожежних водойм, обладнаних пірсами для забору води, створено десятки тисяч кілометрів мінералізованих смуг і проведено догляд за ними, розроблені сотні площ згарищ. Так, станом на грудень поточного року лісівниками вже розроблено 4413 гектарів пошкоджених пожежами лісових площ, або 26% від загальної площі, яка потребує лісогосподарського втручання.

 

Оцінили учасники виїзного засідання і приживлюваність сіянців сосни, які були висаджені на місцях згарищ. Важливо відзначити, що лісівники вже відтворили ліси на площі 1476 га, з них на згарищах – 373 га.

Після огляду пошкоджених вогнем ділянок учасники виїзного засідання у конференц-залі заслухали доповідачів, проаналізували причини виникнення лісових пожеж, відтак зробили спільні висновки та обговорили план заходів, як у подальшому максимально унеможливити виникнення катастроф, які цьогоріч завдали колосальної шкоди екосистемі та державі.

Говорячи про причини виникнення численних загорянь на сільгоспугіддях та лісах варто підкреслити, що, як би це прикро не звучало, але в кожної пожежі буквально є своє ім’я і прізвище. Основними з них цьогоріч стали (загалом виникало 2597 пожеж): необережне поводження населення із вогнем (2020 випадків або 78%); підпали – 153 факти; сільгосппали – 175 випадків; грози – 31, ще у 218 випадках причину з’ясувати не вдалося. 

Загалом за одинадцять місяців 2020 року в лісах галузі ліквідовано пожеж на площі понад 74,6 тис. га, що більше в 2,1 рази від кількості та в 72 рази від площі загорянь аналогічного періоду минулого року, у т.ч. верхових – понад 19,8 тис. гектарів. Середня площа однієї пожежі збільшилася в 34 рази та склала 28,8 гектари. Цифри просто вражаючі.

З огляду на все це питання запобігання природним катастрофам у майбутньому вкрай важливе.

Голова екологічного комітету Верховної Ради України Олег Бондаренко під час доповіді відзначив високу підготовку лісівників Житомирщини та Держлісагентства до пожежонебезпечного періоду - 2021: «Коли ми їхали маршрутом, то в черговий раз побачили масштаби екологічного лиха, а вже сьогодні побачили й значний обсяг того, що було організовано та виконано за кошти державного та обласного бюджетів, і, найголовніше, що лісівники Житомирщини активно проводять розчищення згарищ та здійснюють заходи для запобіганню масовим пожежам у наступному році. Важливо, що були зроблені належні висновки. Хочу відзначити згуртовану роботу всіх: Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України, і місцевих лісівників, і, звісно, Уряду, який виділив кошти на придбання необхідної техніки для запобігання пожежам у наступні роки. Хочу запевнити, що ми й надалі будемо лобіювати виділення коштів на закупівлю необхідного протипожежного обладнання, а наступного року, якщо, звісно, кошти так і не буде передбачено для потреб лісового господарства, будемо ініціювати зміни до державногобюджету протягом року. Як голова екологічного комітету сподіваюся, що ситуація виправиться. Сьогодні і ми, і Уряд розуміємо, що краще працювати на випередження».

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович проінформував про основні завдання, які стоять перед працівниками державної лісової охорони и підкреслив, що питання охорони лісів від пожеж є одним із найважливіших:

«Кліматичні зміни, масові неконтрольовані сільськогосподарські пали у лютому-березні-квітні та спекотне літо цього року сприяли значному підвищенню пожежної небезпеки в лісах та довкіллі. Унаслідок пожеж, що розповсюдились на великі площі у Житомирській, Луганській та Харківській областях були знищені та пошкоджені сотні будівель, споруд, загинули 16 осіб, десятки отримали травми та опіки. На Луганщині загинув наш колега, і це для нас велика втрата. Щодо збитків, то такі пожежі завдають значної шкоди лісовому господарству і склали на початок 1 грудня понад 19,1 млрд гривень, в тому числі прямі - 18,6 млрд гривень, побічні – 560 млн гривень. Якщо не будуть вжиті термінові заходи щодо суттєвого поліпшення стану протипожежного захисту лісів та населених пунктів, то це може призвести до сотень мільярдів гривень матеріальних збитків у недалекому майбутньому. Більше таких втрат ми не маємо права понести, які занадто дорого коштуватимуть нам і, особливо, нашим нащадкам. Хочу Вас проінформувати, що за поданням Держлісагентства, Кабінетом Міністрів України вже виділені кошти з резервного фонду в сумі 10,053 млн грн для здійснення заходів щодо запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов'язаних із пожежами в зоні відчуження, зоні безумовного (обов'язкового) відселення та на прилеглих до них землях державних підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів; 37,67 млн грн – для здійснення заходів із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з пожежами на території Житомирської області; 24,354 млн грн – для здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у липні цього року на території Луганської області».

За ці кошти придбано нову техніку та обладнання для ліквідації наслідків стихійного лиха, яку було продемонстровано делегатам. Під час презентації нової техніки Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович вручив ключі директорові Овруцького спецлісгоспу Олександру Шевчуку від спеціалізованої лісозаготівельної машини «Харвестер», аналогів якої на сьогодні на території України не виготовляють.

Очільник лісової галузі України також наголосив, що для забезпечення належного спостереження за лісовими масивами, своєчасного виявлення загорянь та їхньої ліквідації на початковій стадії необхідно активізувати роботи по завершенню створення цілісної мережі систем раннього виявлення пожеж.

У свою чергу начальник Житомирського ОУЛМГ Віктор Сахнюк подякував присутнім народним депутатам, керівництву галузі, місцевим органам влади за підтримку та допомогу в організації ліквідації наслідків пожеж у важкий час та доповів, що лісівники Житомирщини й у подальшому посилять роботу з питань охорони лісів від пожеж.

../Desktop/BD0A7065.JPG../Desktop/BD0A7109.JPG../Desktop/BD0A7130.JPG../Desktop/BD0A7201.JPG../Desktop/BD0A7202.JPG../Desktop/BD0A7329.JPG../Desktop/BD0A7331.JPG

 

Преслужба Держлісагентства

Джерело: http://dklg.kmu.gov.ua

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook