Звітні збори трудового колективу механіко-технологічного факультету: достойно завершуємо 2020 рік

24 грудня 2020 року
     Завершення року для трудового колективу механіко-технологічного факультету завжди є періодом підведення підсумків діяльності за звітний період, корегування курсу розвитку та формування майбутніх планів функціонування. У такому ключі, 24 грудня 2020 року, на механіко-технологічному факультеті, за участю ректора університету Станіслава Ніколаєнка, відбулися збори трудового колективу, на яких був заслуханий звіт декана факультету Вячеслава Братішка.

     Незважаючи на виклики 2020 року, пов’язані з карантином, фізичними обмеженнями та дистанційною формою навчання, факультет наполегливо працював, виконував намічені завдання, не знижував темпів руху, відповідно, звітувати є чим. Завдяки профорієнтаційній роботі колективу, у поточному році під час вступної кампанії, на денну форму навчання бакалаврату факультету за спеціальностями «Агроінженерія» та «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» було зараховані 92 випускники шкіл з вищими вступними балами, порівняно з минулорічним вступом, а конкурс поданих заяв за двома спеціальностями сягав 5 осіб на місце. Також, здійснено повноцінний набір стаціонару студентів магістратури за спеціальностями «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» і «Автомобільний транспорт». За спеціальністю «Агроінженерія», факультет збільшив кількість студентів магістратури з 65 осіб до 131 особи, порівняно з минулим роком, за рахунок збільшення кількості вступників на контрактну форму навчання. Хоча цьогорічна вступна кампанія принесла факультету і несподіване зниження кількості вступників на основі диплому молодшого спеціаліста, пов’язане із не складанням потенційними абітурієнтами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та іншими факторами. Тому працівникам факультету потрібно приділити належну увагу до якісного виконання профорієнтаційної роботи у коледжах та технікумах.

    Навчальний процес завжди є і буде у центрі уваги діяльності факультету. Декан надав дані соціологічного опитування студентів, стосовно організації дистанційного навчання, які показують, що 96% студентів наполегливо опановують дисципліни на електронній платформі університету, хоча 25% з них офіційно влаштовані на роботу за договорами. Позитивно відмітити зростання кількості відмінників та захист кваліфікаційної випускної роботи всіма здобувачів вищої освіти ОС «Магістр». На наступний рік факультет вводить систему реєстрації відвідування занять студентами на базі платформи Atoms.

     В науковій діяльності факультет постійно бере участь в міжнародних конференціях і семінарах, має 16 ініціативних тем, у два рази наростив кількість публікацій у науково-метричних базах Scopus та Web of Science, налагоджує співпрацю з європейськими університетами для спільної участі у науково-дослідних проєктах.

     Багато зусиль у 2020 році затрачено на покращення матеріальної бази факультету, шляхом залучення до освітньої діяльності провідних світових аграрних компаній таких, як New Holland, KUHN, HARDI, Lemken, Elvorti, дякуючи сумісній праці з якими обладнано сучасні навчальні лабораторії. Також, за дієвої підтримки керівництва університету на кафедрі тракторів, автомобілів та біоенергосистем, відбувається повноцінний ремонт лабораторій у 5 навчальному корпусі. Факультет постійно забезпечує підвищення рівня проведення лабораторних і практичних робіт, для чого, у поточному році, придбано ряд навчального і стендового обладнання, зокрема, дякуючи допомозі університету, кафедра тракторів, автомобілів та біоенергосистем отримала новий повнопривідний міні-трактор МТЗ – 132, на базі якого буде виконуватися комплексна міжгалузева кваліфікаційна випускна робота студентами магістратури.
     Досить солідні показники має і рейтинг викладачів факультету, але треба звернути більшу увагу до його наукової складової, зокрема, до розробки і подання на конкурс наукових проєктів, отримання грантів тощо.

     Основні загрози, які стоять перед факультетом у 2021 році: відсутність випуску бакалаврів скороченого терміну навчання спеціальності «Агроінженерія»; впровадження ЄВІ та другого ЗНО для вступників до магістратури та бакалавратури на основі диплому Молодшого спеціаліста; значна частка працюючих студентів денної форми навчання (2/3), продовження дистанційної форми навчання; ослаблення зв’язку зі студентами; широка гама середнього балу сертифікатів ЗНО (від 195 до 145), низький рівень підготовки частини вступників та студентів з математичних та загальноінженерних дисциплін; недостатня якість частини випускних кваліфікаційних робіт; недостатня якість наповнення електронних навчальних курсів дисциплін; зниження контролю за відвідуваністю занять та поточною успішністю студентів.

     У планах на 2021 рік передбачається підвищення показників по всіх напрямках діяльності факультету, зокрема, активізувати профорієнтаційну роботу, завершити атестацію електронних навчальних курсів, розширити мережу баз практичного навчання студентів, визначити чіткі критерії (на засіданні навчально-методичної комісії факультету) та розробити механізми забезпечення якості підготовки магістерських та бакалаврських робіт, підвищити відповідальність керівників та завідувачів кафедр при підготовці та попередньому розгляді робіт, впровадити електронні засоби контролю відвідування занять та успішності студентів всіх освітніх ступенів, забезпечити акредитацію освітньо-професійної програми «Транспортні технології» для ОС «Магістр».

    До обговорення діяльності факультету долучилися завідувачі кафедр: Валерій Войтюк, Лілія Савченко, Юрій Гуменюк, Віктор Поліщук, Василь Хмельовський та професор Дмитро Войтюк, які підтримали звіт декана і у своїх виступах зазначили продовження роботи з організації баз практичного навчання студентів у провідних підприємствах і компаніях, закінчення роботи з атестації електронних навчальних курсів та оновлення тем випускних робіт ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр».

     У змістовному виступі ректор університету Станіслав Ніколаєнко окреслив стратегічні завдання, що стоять перед колективом факультету у 2021 році та закликав інтенсифікувати зусилля всіх кафедр та співробітників факультету для їх виконання. Основну увагу у виступі Станіслава Миколайовича було приділено питанням підсилення профорієнтаційної роботи, створення мережі опорних шкіл, активного залучення зовнішнього фінансування на виконання наукових досліджень та надання науково-технічних послуг, посиленню тісної співпраці з провідними роботодавцями, забезпечення осучаснення змісту дисциплін, підвищення якості дистанційного навчання, зокрема, наповнення електронних навчальних курсів. Було наголошено на незмінності позиції керівництва Університету щодо допомоги та сприяння в оновленні матеріально-технічної бази кафедр факультету. Відповіддю на це має стати щоденна кропітка та рівнонапружена робота кожного співробітника факультету.

    Декан факультету В’ячеслав Братішко подякував ректорові університету Станіславу Ніколаєнку за постійну увагу та підтримку розвитку факультету. Колектив факультету буде працювати над виконанням поставлених завдань.

     Одноголосним рішенням трудового колективу, звіт діяльності факультету за 2020 рік затверджено, про що констатувала голова профбюро МТФ Оксана Ачкевич.


Ігор Сівак,
заступник декана
механіко-технологічного факультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook