Розвиток самодіяльного спортивного туризму в НУБіП

26 грудня 2020 року
     Традиція залишилась незважаючи на коронавірус Covid-19, у другу суботу грудня, туристський клуб НУБіП «Барс» зібрався на святковий вечір (конференцію), дотримуючись карантинних вимог. Вже 59 років туризм самостійно розвивається у стінах нашого університету та 53 роки відзначає клуб туристів УСГА – НУБіП (нині ТК «Барс»).

     З привітальним словом виступив випускник НУБіП 1980 року, турист, громадський наставник та куратор клубу, доцент кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності Стретович Олександр Анатолійович. Він розказав про досягнення членів клубу та викладачів у спортивно-масовій роботі за 2020 рік. Так, аспірант Водницький Микола виборов 1 місце у відкритому Кубку Першої Київської Гірської Ліги “Сніговий барс 2020” (сніжно-льодові дистанції), що проводив Департамент молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 9 лютого 2020 року в с. Нові Петрівці. Також він розповів про допомогу клубу з боку керівництва Університету. В 2019 році клубу туристів виділили приміщення в підвалі дев’ятого гуртожитку, але у зв’язку з пандемією зробити ремонт не вдалося. Будемо прикладати всі зусилля, щоб в наступному році ремонт все таки зробити.

     Наступним доповідав випускник НУБіП 1974 року, турист, депутат Верховної Ради п’яти скликань Заєць Іван Олександрович. Тема стосувалась розвитку активного туризму на території, де відбувалось чимало історичних подій. Зокрема, мова зайшла про осередки поселень Трипільської культури в с. Легедзине, Тальянки, Доброводи, де 6 тис. років тому вже існували поселення по 15 тис. жителів, розвивалось землеробство, скотарство, ткацтво, гончарство. Різні знаки та орнаменти на мальованих горщиках свідчили, за деякими твердженнями, про зачатки письма, до того ж є вчені, які припускають, що колесо було створено саме на теренах України у Трипільській культурі, і це задовго до подібних знахідок у Межиріччі! А ось порівняно у 2012 році українсько-британською археологічною експедицією в с. Небелівка знайшли рештки двоповерхового стародавнього трипільського храму з 7 вівтарями, побудованого з дерева та глини площею 1200 м2.
     Також йшлося про с. Колочава, його ще називають селом 10 музеїв і 20 пам’ятників, надзвичайно різноманітне та полікультурне. Нині відкриті музей - скансен колочавської архітектури та побуту «Старе село», музеї «Колочавська вузькоколійка» та «Колочавський бокораш», педагогічні музеї «Радянська школа» та «Чеська школа», історико - військові музеї «Лінія Арпада», музей-меморіал «Воїнам –інтернаціоналістам» та музей місцевих повстанців «Бункер Штаєра», музей-пам’ятка барокової архітектури кінця 18 ст. «Церква Святого Духа» та шкільний етнографічний музей Івана Ольбрахта. В усіх музеях зібрано тисячі автентичних експонатів.

     У с. Тальянки археолог Черняков Іван Тихонович, почувши розповідь про трагічне життя однієї жінки в часи Голодомору, так пройнявся цією історією, що на місці, де була могила її дочок, полонена барвінком та півниками, власноручно з дерева створив скульптуру у вигляді трипільської жінки з розгорнутими руками-крилами і невимовним жахом на обличчі, криком душі матері, яка втратила чотирьох доньок під час Голодомору. Підсумовуючи, Іван Олександрович сказав, що ці історичні пам’ятки необхідно розвивати, зробити туристичними центрами, адже вони мають і міжнародне значення, а також варто було б з боку держави та громад добре дбати про їхній стан. Потрібно пам’ятати минуле своєї держави і формувати нові туристичні маршрути, враховуючи і історичні місця, адже це наша спадщина.

     Коваленко Ольга, випускниця університету 1982 року, розповіла про декілька цікавих маршрутів на гору Монблан (4809 м) що знаходиться у Франції.
Перед товаришами виступив п’ятиразовий переможець Кубків і Чемпіонату України серед ветеранів спортивного туризму Кравченко Валентин. Він поділився досвідом активного життя і розказав про організацію різних туристських спортивних змагань.

     Далі виступила Савченко Людмила, випускниця університету 1988 року. Подякувала за гарну організацію вечора і розповіла про водні походи на р. Сула. Надзвичайно красиві пейзажі відкриваються, коли річка виходить з берегів і частково заполонює весняний ліс. В соціальних мережах постійно говорять про Америку, Європу, Австралію з їхніми незвичайними водоймами, прибережною зоною, але чомусь мовчать про нашу, українську природу, на жаль, а варто було б. Батьківщина надзвичайна, лишень треба вийти за поріг.

     Володимир Михалюк, випускник університету 1982 року згадував, як постійно всі рвались на Кавказ, Тянь-Шань, кудись закордон. Але наші Карпати, вершини двохтисячників теж вартують уваги, особливо, піднявшись на г. Петрос, де відкриваються захоплюючі краєвиди. Він також підтримав Івана Олександровича, що необхідно влаштовувати маршрути у поєднанні з пам’ятними для історії місцями. Згідно опису території в книзі В. Шкляра, Володимир Михалюк пройшов Холодний Яр і був приємно вражений.
     Підбиваючи підсумок, виступила голова турклубу «Барс», магістр першого року ННІ ЛіСПГ Ковтун (Шевченко) Віра. На жаль, коронавірус негативно вплинув на діяльність клубу. Проте плани збереглися і будуть виконані. Наступного року є ідеї організувати мандрівку на велосипеді, похід в Карпати, взяти участь у змаганнях.

     Турклуб завжди відкритий для нових шукачів пригод та мандрівок. Розвиток подій клубу висвітлюється на сайті НУБіП та в нашій групі у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/groups/367033263730244/. Якщо хтось хоче приєднатися до нашої теплої родини або виникають питання чи пропозиції, можна звертатись за телефоном +380734258214 (Віра).


Віра Ковтун,
магістр 1-го курсу ННІЛіСПГ

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook