22 грудня – День працівників дипломатичної служби України!

22 грудня 2020 року

  Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтриманні мирного і взаємовигідного співробітництва України з членами міжнародного співтовариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захисті прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників дипломатичної служби» від 21 листопада 2005 р. № 1639/2005.


22 грудня 1917 року Голова Генерального секретаріату Української Народної Республіки, проголошеної III Універсалом Центральної Ради, Володимир Винниченко і Генеральний секретар з міжнаціональних справ Олександр Шульгін підписали «Законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ», який цього ж дня був схвалений на засіданні Уряду УНР.


Перебуваючи впродовж століть під владою найбільших європейських імперій, не маючи своєї суверенної державності, Україна не могла мати і  власної зовнішньої політики як такої. Органи зовнішньополітичних взаємин з навколишнім світом зароджувалися в Україні в процесі національно-визвольної боротьби. Першопроходцями української дипломатії були ще зовсім молоді за віком люди (першому міністру закордонних справ УНР Олександру Шульгіну було 28 років, його наступнику Всеволоду Голубовичу – 32.


Перший вихід дипломатії України на міжнародну арену – участь у мирних переговорах в Брест-Литовському – завершився успіхом – підписанням мирної угоди з Центральними державами. Це був перший мирний договір в ході світової війни, який засвідчив міжнародне визнання України як незалежної держави, проголосив вигідний для неї мир без анексій і контрибуцій. Потім, після втрати Україною незалежності, були десятиліття підпорядкування Москві, і лише після прийняття Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року процес визначення пріоритетів зовнішньої політики держави, утвердження її самостійної дипломатичної служби та розвитку двосторонніх відносин набув системного й послідовного характеру.


За перші роки незалежності Україну визнали понад 170 зарубіжних країн. Практично з усіма ними встановлені дипломатичні відносини та активно розвивається двостороннє співробітництво. Україна є членом понад 100 міжнародних організацій, членом глобальної антитерористичної коаліції. Українська держава уклала і виконує понад чотири тисячі міжнародно-правових документів.


Українська дипломатія двічі (у 2000 – 2001 рр. і 2016 – 2017 рр.) виборювала право бути непостійним членом Ради Безпеки ООН. Міністр закордонних справ Геннадій Удовенко став і залишається єдиним українським дипломатом, який у 1997 – 1998 рр. очолював Генеральну Асамблею ООН. У липні 1993 року українські дипломати домоглися унікального рішення Ради Безпеки ООН на користь України проти російських зазіхань на український Севастополь. Під час Помаранчевої революції 2004 року представники лише однієї професії – дипломати, масово підписали Заяву на підтримку демократії і учасників революції, ініціювали, просували прийняття резолюцій Генеральної Асамблеї ООН щодо засудження поширення російської агресії на акваторію Азовського моря і Керченської протоки.


Сьогодні українська дипломатія є ефективним інструментом державної політики. Гідно відстоюючи національні інтереси, підвищуючи авторитет нашої держави на міжнародній арені і забезпечуючи міжнародну підтримку для подальшого утвердження України як невід’ємної частини об’єднаної Європи ми здобуваємо повагу і шану як серед іноземних партнерів, так і всередині нашої держави.

Події цього дня:


• 1216 – Папа Римський Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців), заснований іспанським ченцем Домініком 1215 року.
• 1845 – у Філадельфії (США) вперше продемонстровано роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.
• 1882 – американець Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив свою різдвяну ялинку.
• 1882 – помічник американського винахідника Томаса Едісона - Едвард Джонсон, придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку у себе вдома на Різдво.
• 1895 – німецький фізик Вільгельм Рентген опромінив руку своєї дружини «Х-променями», отримавши один із перших в світі рентгенівських знімків.
• 1905 – початок грудневого збройного повстання в Москві.
• 1917 – заснована німецька організація зі стандартизації DIN та національний орган ISO.
• 1917 – голова уряду Української Народної Республіки Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. Очолив Генеральне секретарство Олександр Шульгин. З 2000 року цей день щорічно відзначається в Україні як День дипломата.
• 1917 – в Українській Народній Республіці видано розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ, а також ухвалені закони про Головну скарбницю і Державний банк України.
• 1917 – конгрес США ввів в країні «сухий закон».
• 1917 – Мала Рада Української Народної Республіки прийняла закони про головне казначейство та державний банк України.
• 1919 – всеукраїнський революційний комітет видав тимчасове положення про організацію радянської влади в Україні.
• 1920 – в СРСР затверджено план ГОЕЛРО з електрифікації Росії.
• 1923 – почала діяти телефонна лінія Петроград-Харків.
• 1938 – біля берегів Південної Африки спіймали першу латимерію (найдавнішу з сучасних риб).
• 1941 – британський прем'єр-міністр Вїнстон Черчилль прибув до Вашингтону для переговорів з президентом США Франкліном Рузвельтом щодо об'єднання англо-американських зусиль і вироблення спільної стратегії у війні проти Німеччини та Японії. Наслідком переговорів стало створення «Об’єднаних Націй».
• 1947 – установчі збори Італії прийняли першу республіканську конституцію.
• 1976 – відбувся перший пробний політ радянського літака Іл-86.
• 1988 – Південно-Африканська Республіка підписала з ООН угоду, згідно з якою отримала незалежність остання в Африці колонія - Намібія.
• 1989 – було відкрито Берлінські Бранденбурзькі ворота, ознаменувавши об'єднання НДР і ФРН.
• 1989 – за угодою між керівниками Західної та Східної Німеччини, вперше після зведення «Берлінської стіни», Бранденбурзькі ворота були відкриті для вільного проходу через них громадян обох держав.
• 1989 – в Румунії перемогла народна революція, спрямована проти режиму Ніколае Чаушеску, до влади прийшов Фронт національного порятунку.
• 1993 – парламент ПАР прийняв тимчасову конституцію - край політиці апартеїду.
• 2007 – французька ракета-носій Ariane 5 вивела на орбіту перший в історії африканський супутник.
• 2015 – приватна космічна компанія SpaceX вперше в історії вертикально приземлила перший ступінь ракети-носія Falcon 9.
 

Світлана Христюк,

доцент кафедри англійської філології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook