Академічна мобільність – ключовий принцип для розвитку наукової діяльності кафедр

21 грудня 2020, 14:46
     Сучасна наукова робота має унікальну особливість, відмінну від багатовікової історії розвитку науки, – мобільність. Тепер провідні наукові відкриття, як правило, здійснюються колективами дослідників з різних країн світу. Для прикладу, найочікуваніша наукова розробка – перша вакцина від COVID-19 – це результат роботи вчених з німецьких та американських лабораторій. Спроможність вчених об’єднати наукові зусилля – ключова запорука досягнення наукових цілей.

     Глобальна пандемія перекроїла плани мільярдів людей та змінила тисячі наукових проєктів, однак у 2020 році співробітникам кафедри таксації лісу та лісового менеджменту вдалося розвинути наукову співпрацю з вченими СШАШвейцарії та Австрії.

     У рамках програми The Woskob International Research in Agriculture (WIRA) Scholar Program в Університеті штату Пенсильванія (США) пройшов наукове стажування і виконував дослідження екосистемних послуг лісів проф. Андрій Білоус у співпраці з вченими кафедри наук про екосистеми і менеджмент. Професор Андрій Білоус взяв участь у численних конференціях і нарадах лісівничої тематики, прочитав лекцію міжнародній групі студентів про лісове господарство в Україні та провів разом із професором Сергієм Зібцевим науковий вебінар про ліси Чорнобильської зони відчуження, учасниками якого стали понад 60 вчених і студентів з п’яти країн світу.

     Завдяки WIRA Scholar Program між кафедрами НУБіП України та Університету штату Пенсильванія підтримується тісна наукова співпраця.

    Стажування у Швейцарському федеральному інституті досліджень лісів, снігу та ландшафтів (WSL, Birmensdorf, січень 2020) пройшов доцент Іван Лакида. У рамках поїздки проведено дослідження енергетичного потенціалу деревної біомаси гірських лісів України. Лакида І.П. провів 17 січня 2020 року семінар на тему: «Assessment of potentials for sustainable use of forest biomass for bioenergy purposes in Ukrainian Carpathians» для співробітників швейцарського інституту.

     Аспірант кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Максим Мацала (науковий керівник – А. Білоус) отримав грант Ернста Маха (Ernst Mach Grant) та пройшов стажування у Віденському університеті природних ресурсів і прикладних природничих наук (BOKU, м. Відень, Австрія) протягом березня-квітня 2020 року. В австрійському університеті Максим проводив дослідження впливу радіаційного забруднення на ріст і розвиток молодих лісів під керівництвом відомого європейського вченого-лісівника д-ра Руперта Сайдла (Rupert Seidl). Крім того, Максим Мацала зробив наукову доповідь у Міжнародному інституті прикладного системного аналізу (IIASA, Австрія) про поточні результати виконання спільного українсько-австрійського проєкту «Вплив порушень у лісах Чорнобильської зони відчуження на їхні екосистемні послуги». Частина результатів проєкту уже опублікована у відомому журналі Forests (https://doi.org/10.3390/f11030270).

     Впевнені, що саме наукова співпраця з іноземними партнерами, обмін академічним досвідом і занурення у освітнє середовище кращих університетів та інститутів світу допоможе дослідницьким групам кафедр НУБіП виконувати наукові розробки світового рівня.

     Великої подяки заслуговує ННЦ міжнародної діяльності НУБіП України за підтримку і супровід науково-дослідної роботи вчених університету.

     Бажаємо усім у новому році повернення до звичного режиму роботи і нових можливостей для академічної мобільності та розвитку.


Роман Василишин,
директор НДІ лісівництва та
декоративного садівництва

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook