День святого Миколая!

19 грудня 2020 року
Казка…Чудо… Диво… Та скільки б нам не було років, ми чекаємо його – і у день святого Миколая вранці з острахом піднімаємо подушку: є подаруночок? Про святого Миколая ми чули і знаємо немало. Але чому під подушку? Ось чому.
Згідно з однією легендою, якось Миколай допоміг родині, в якій було 3 доньки. Через бідність жодна з них не мала приданого, отже, не могла вийти заміж. Тому батько дівчат вирішив віддати їх для заробітку розпустою. Дізнавшись про це, Миколай потайки вночі через вікно підкинув у їхню домівку 3 мішечки із золотими монетами, на які кожна з дівчат змогла придбати собі придане та вийти заміж.
За іншою версією цієї легенди, через те, що вікна були міцно зачинені, Миколай закинув 3 мішечки із золотом через димар. Мішки розв'язалися, а монети, розсипавшись, потрапили у шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому у католиків існує традиція залишати подарунки саме у заздалегідь залишених шкарпетках.
Помер Миколай 19 грудня 345 року (за юліанським календарем). За доброчинність, вірність та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.
Професор кафедри культурології народна артистка України Наталія Шелепницька вітає усіх зі святом Миколая:

 
 
 
У східних слов'ян виникла традиція святкування Дня святого Миколая двічі на рік (окрім 19 грудня, святкування відбувається також 22 травня). Історично 22 травня – дата перенесення мощей святого з Міри до італійського міста Барна, а завдяки тому, що ця дата припала на важливий день у сільськогосподарському календарі, вважається, що святий Миколай став своєрідним християнським спадкоємцем язичницького бога Велеса – покровителя землеробства та домашніх тварин.
Але… Свято є свято. І в українців є традиція – якщо святкувати, то на всеньку силу ! Про це – доцент кафедри культурології заслужений артист України Віктор Кавун:

 
 
 
 
Тож з Миколаєм нас! Хай дарує мир, любов і щастя!

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook