Робота кафедри аквакультури у дистанційному режимі поточного семестру

16 грудня 2020 року

     Практично другий семестр ми, працівники університету, проводимо навчальний процес у дистанційному режимі. Дещо замало перебуваємо у соціумі, але не можемо говорити про якесь там усамітнення. Студенти ведуть досить активний спосіб життя, пов’язаний з отриманням нових знань і у дистанційному режимі. Ще донедавна ми, можливо, навіть і не могли собі уявити, що цей процес зачепить і нас. Але, разом з тим, впевнена, що ніхто з нас не відчув роз’єднаності, якоїсь ізоляції. Пріоритет надається студентам, адже завдяки мудрій політиці керівництва нашого університету кілька років тому була створена платформа Навчального порталу Elearn, що дало змогу у даний, важкий для нашої країни час, без особливих труднощів, продовжувати навчання студентів.
     Одночасно, ми, викладачі кафедри аквакультури, спілкуючись в дистанційному режимі (Meet, Cisco Webex, Viber, електронна пошта, телефон тощо) із завідувачем кафедри (проф. Бех В.В.) та користуючись сайтом університету, вчасно отримуємо всю поточну документацію та інформацію, пов’язану з процесом дистанційного навчання (накази, розпорядження тощо), якими керуємося у роботі. Поряд з цим, щотижня, а інколи і частіше, завідувач кафедри в режимі on-line проводить засідання, де ним висвітлюється детальна інформація, що розглядаються на засіданні деканату факультету, обговорюються питання, виносяться рішення, які приймаються НПП кафедри аквакультури до неухильного виконання.
     Навчальний процес на кафедрі у поточному семестрі активно проходив за розкладом, а часто студенти були навіть ініціаторами проведення з ними додаткових занять, у тому числі і консультаційних. Діти активно проявляли власну відповідальність, що досить відчутно допомагає викладачам. Викладання дисциплін кафедри, зокрема таких базових, як «Аквакультура штучних водойм», «Аквакультура природних водойм», «Рибництво», «Розведення та селекція риб» тощо проводиться на платформах програм Cisсo Webex, Zoom, Meet. Викладачі кафедри для спілкування зі студентами використовують також Viber, Telegran, електронну пошту, телефонний режим (фото 1).

Фото 1. Студенти 3 курсу спеціальності 207 "Водні біоресурси та аквакультура" на онлайн-консультації

     Дистанційне навчання виявило досить високу активність, зокрема, студентів ІV та ІІІ курсів за спеціальностями 207 «Водні біоресурси та аквакультура» і 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» відповідно. Робочі дні викладачів перетворилися практично у неперервні та ненормовані. Спілкування зі студентами проводиться дуже активно зранку до глибокого вечора, і найчастіше, у телефонному та Viber режимах. У дистанційному режимі, саме в цих умовах, у студентів IV курсу добре виявились уже професійні навички, їхня зацікавленість роботою у рибогосподарській галузі. Така активна робота студентів дала позитивні результати. Студенти ІV курсу практично всі успішно пройшли проміжну державну атестацію, значна частина з яких отримала високі результати.
     Велику роль у налагодженні навчального процесу за дистанційного навчання слід надати кураторам від кафедри груп та курсів (доц. Коваленко В.О., доц. Кононенко І.С., доц. Марценюк В.М., асист. Шарило Д.Ю.), які проводять зі студентами регулярні виховні години, де, перш за все, розглядають питання щодо дотримання умов карантину, організації ходу навчального процесу, підготовки до захисту курсових проектів, заліків, іспитів тощо.
     Викладачі кафедри, поряд з навчальним процесом, беруть активну участь у профорієнтаційній роботі, вони практично щоденно спілкуються як з керівництвом багатьох шкіл України, так і безпосередньо із зацікавленими даною спеціальністю школярами, робота з якими ведеться, починаючи з 8-9 класів. Досить активну участь у цьому процесі беруть зав. кафедри проф. Бех В.В., доценти Кононенко І.С., Марценюк В.П., Коваленко В.О., асистент Шарило Д.Ю. Протягом поточного семестру у листопаді в університеті проводились дні відкритих дверей. У ці дні викладачі кафедри забезпечили участь достатньої кількості зацікавлених дітей зі шкіл м. Києва та Київської області, в окремих випадках у цьому заході були задіяні цілі класи , наприклад учні Х-ХІ класів Великоолександрівської ЗОШ (фото), які брали участь як у загальноуніверситетських, так і у факультетських заходах (фото 2, 3).

 

Фото 2,3. Учні Великоолександрівської ЗОШ на онлайн-дні відкритих дверей

      09.12. та 10.12.2020 р. на нашому факультеті відбувся захист дипломних магістерських робіт за спеціальністю 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Випускники-магістри кафедри працювали досить інтенсивно з дипломними роботами, і особливо, в цьому останньому семестрі (такий вже імідж студента!). Практично всі магістри-випускники кафедри отримали на захисті високі оцінки. З 18.12. по 20.12.2020 р. їм будуть вручати дипломи загальнодержавного зразку «Дослідник аквакультури» і наша рибогосподарська галузь отримає ще близько 30 фахівців високої кваліфікації. Вони будуть поглиблювати, удосконалювати та запроваджувати освоєні новітні технологічні процеси в аквакультурі, спрямовані на відтворення, відновлення об’єктів аквакультури, забезпечення екологічно та економічно доцільного, сталого розвитку в екосистемах внутрішніх водойм України. Саме це сприятиме забезпеченню населення нашої країни у асортименті цінною, дієтичною, делікатесною рибною продукцією, а це ‒ і коропові, і осетрові, і лососеві, і сомові, і кларієві та інші об’єкти аквакультури.

А. Андрющенко,

доцент кафедри аквакультури

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook