Всеукраїнський проект з навчання фінансової грамотності в НУБіП України

14 грудня 2020 року

 

9 грудня на кафедрі фінансів відбувалася зустріч із волонтерами Всеукраїнського проекту по навчанню фінансовій грамотності від ГО «Ротарі Клуб Київ Інтернешенал» Вадимом Бабичем та Мариною Негрей.

Вітаючи гостей, завідувач кафедри Надія Давиденко зазначила про важливість зростання рівня фінансової грамотності як одного з аспектів забезпечення фінансової стабільності не лише кожної людини, а й родини, громади і держави в цілому.

Вадим Бабич та Марина Негрей ознайомили викладачів кафедри фінансів із перспективами співпраці із ГО «Ротарі Клуб Київ Інтернешенал», зокрема, це залучення до навчання дітей загально-освітніх шкіл Київщини основам фінансової грамотності. З цією метою у Всеукраїнському проекті розроблені та успішно адаптовані фінансові ігри. З однією з них і познайомилися викладачі кафедри фінансів на майстер – класі від волонтерів – це  бізнес-гра «CashFlow «Грошовий потік».

В основу гри покладена ідея відомого бізнесмена Роберта Кіосакі (автора книг «Багатий Папа, Бідний Папа» і «Квадрант грошового потоку») навчити людей фінансової грамотності та інвестування через ігровий процес.

У бізнес-грі взяли участь доценти Юлія Негода, Аліна Буряк, Юлія Біляк, Зоя Тітенко, Галина Скрипник Надія Мрачковська, Лариса Олійник та Тетяна Євенко. За кілька годин ігрового часу гравці пройшли шлях від найманого працівника з фіксованою заробітною платою до фінансово незалежної людини - справжнього бізнесмена.

Бізнес – Гра «CashFlow «Грошовий потік» – це симулятор бізнес-середовища у форматі настільної гри, яка призначена для розвитку фінансового та інвестиційного мислення, вчить фінансовій грамотності і незалежності. У процесі гри необхідно постійно вести звіт про доходи та витрати, проявляти підприємницькі здібності, ризикувати. Проходження CashFlow «Грошовий потік» підрозділяється на два кола: малий і великий. Перша мета – вирватися з малого кола та сформувавши пасивний дохід, В цьому випадку ви доводите свою фінансову грамотність і виходите в коло інвесторів – велике коло.  Тут є три типи полів: інвестиції в бізнес, мрії і, звичайно, несподіванки. Мета – потрапити і викупити свою заповітну мрію, або набрати $50 000 пасивного доходу від бізнесів на швидкісний доріжці. Мрію собі можна вибрати будь-яку з наведених і рухатися до неї.

Отже, без ризику для власних грошей можна спробувати різні способи досягнення фінансового успіху. Гра вчить формувати особисте відношення до грошей фінансиста і пересічного громадянина та формує критичне мислення. Ви починаєте думати іншими категоріями, як забезпечена людина, вчитеся прораховувати свої ризики, не лякаєтесь будь-яких маніпуляцій з грошима. Гра дає можливість спробувати різні стратегії і в безпечному ігровому просторі вибрати, на ваш погляд, кращі.

Як і в реальному житті, у вас будуть фінансові успіхи і невдачі, корисні й марні витрати, маленькі радощі й прикрощі. Зігравши кілька разів у бізнес- гру, зрозумієте, що важливо виключно для вас щоб досягти фінансового успіху.

На завершення викладачі кафедри фінансів подякували волонтерам та запросили їх із майстер – класом до гуртківців кафедри та виявили бажання спробувати свої сили у волонтерському русі серед школярів!

 

 

 

 

Юлія Біляк,

доцент кафедри фінансів

 

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook