Цикл гостьових лекцій на кафедрі фінансів

11 грудня 2020 року
     Кафедра фінансів робить усе можливе, щоб студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» мали повноцінний доступ до знань та освіти високого рівня. Тому підтримує постійну співпрацю із вітчизняними та зарубіжними компаніями. Зокрема протягом листопада – грудня було проведено ряд гостьових лекцій.

     З метою підвищення практичної складової освітнього процесу викладачами кафедри фінансів проведено ряд зустрічей з фахівцями-практиками. Зокрема, для студентів спеціальностей «Облік і оподаткування» та «Фінанси, банківська справа та страхування» в рамках вивчення дисципліни Податкова система, начальником управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у м. Києві Халіцькою Оленою Миколаївною прочитано лекцію на тему «Система електронного адміністрування податку на додану вартість».

     На початку лекції до студентів звернулася завідувачка кафедри фінансів Давиденко Надія Миколаївна, яка відмітила, що дистанційна форма навчання і ті проблеми, що є на разі в освітньому процесі не повинні стати на заваді підвищення професійних компетентностей студентів. Тому кафедра фінансів намагається всебічно підтримувати студентів та проводити зустрічі з практика, зокрема в онлайн-режимі, що є вимогою сьогодення.

     Свою доповідь Олена Миколаївна розпочала з аналізу податкових надходжень до Державного бюджету України і зазначила, що податок на додану вартість є одним з основних податків в структурі податкових надходжень. Проте даний податок є досить складним в частині його адміністрування.

     «В сучасних умовах на перше місце виходить податковий комплаєнс. Як ви всі знаєте це комплекс мотивів та стимулів платників, які спонукають їх дотримуватися вимог податкового законодавства та сплачувати податки, збори, платежі. І тому сьогодні при адмініструванні ПДВ використовуються дані таких систем, як Єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН), Система електронного адміністрування (СЕА), Система моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР – блокування податкових накладних)» – зазначив доповідач.
     Система електронного адміністрування ПДВ, як зазначають міжнародні партнери, зокрема німецьке товариства GIZ, є винятковою системою у боротьбі з тіньовою економікою.

     Олена Миколаївна розповіла про передумови запровадження даної системи, особливості її функціонування та найбільш розповсюдженні помилки, які виникають при заповненні платниками податків податкових накладних та декларацій з ПДВ.
     На завершення доповідач відмітила, що створення сприятливих умов адміністрування процесів оподаткування є однією з найважливіших складових досягнення ефективного зростання підприємницької активності у всіх сферах економіки. Усвідомлення платниками податків необхідності своєчасної та повної сплати податків є однією з умов зміцнення економіки держави і добробуту кожної людини.

     Дана тема викликала у студентів велику зацікавленість та значну кількість питань, на які вони змогли отримати вичерпні відповіді!
     Наступним гостьовим лектором стала старший аналітик Громадської організації «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» Катерина Багацька, яка прочитала лекцію для магістрів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» на тему: «Фінансування комунальних підприємств». Лектор провела аналітичний огляд фінансового забезпечення комунальних підприємств за регіонами України та ключовими індикаторами ефективності, а саме за рівнем рентабельності, оборотність та ліквідності активів.

     Катерина Багацька відмітила позитивну динаміку збільшення капіталу комунальних підприємств, а також звернула увагу на не вирішених проблемах фінансового забезпечення комунальних підприємств з боку державних та місцевих органів влади. Розповіла про впровадження у розрахунок економічного ефекту від бюджетних асигнувань в комунальні підприємства для приймання рішень щодо виділення коштів комунальним підприємствам ґрунтуючись на показниках економічного ефекту, або соціального імпакту.

     В ході лекції виникла жвава дискусія серед студентів та лектора, студенти в свою чергу ділились своїми думками та цікавились перспективами покращення фінансуванням комунальних підприємств за рахунок залучених коштів.
    Онлайн-зустрічі з досвідченими фахівцями-економістами, спеціалістами в області діджиталізації фінансів, підприємцями-практиками, знавцями психології ведення бізнесу значно розширили горизонти уявлень усіх присутніх про способи впливу фінансових відносин на господарські процеси.
     3 грудня відбулася лекція на тему: «Філософія фінансів», на якій спікером був Зіновій Іванович Свереда – доктор соціальної економіки, експерт з основ соціального підприємництва та кооперації, керівник асоціації "Український кооперативний альянс".

     Зіновій Свереда на початку свого виступу нагадав ідеї філософії грошей в епоху фінансової цивілізації. Адже ще за часів Аристотеля сформувалося поняття «хрематистики» ‒ мистецтва «робити гроші». З влучними прикладами Зіновія Свереди аудиторія, мандруючи століттями, прийшла до висновку, що у сучасному світі насправді існує боротьба економічних інтересів, але все це компенсується високим рівнем солідарності громадян.

     Успішний розвиток будь-якої території – справа кожного її мешканця. Зіновій Свереда навів приклад впровадження кооперативної програми за співпраці з об’єднаними територіальними громадами в Хмельницькій області (с. Терешки).

     Проведений експеримент у Терешківській ОТГ довів, що кооперація дозволяє і допомагає проявити більшу активність місцевої влади та привчити громадян до власного автокерівництва й автодисципліни. Проте сільське господарство не може жити однорічними програмами: має місце потреба у щонайменше середньостроковому плануванні. Реформі інституту кооперації сприятиме створення спеціалізованого земельного банку та аграрних судів, офіційного реєстру сільськогосподарських кооперативів.
     Останнім часом Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України досить ефективно співпрацює з асоціаціями, створивши різні консультативні групи, результатом чого є введення в дію 15 листопада 2020 року Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» (URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/819-20#Text).
     Успішна економіка – це люди, що реалізовують свої таланти для власного та суспільного добробуту. Зіновій Іванович аргументував перспективи поширення серед ідей бізнес-процесів так званої «філософії продукту». Присутні жваво дискутували з приводу питання спікера: чи можна продати, наприклад, мед за ціною, значно вищою за ринкову?

     А концепція виявилася простою. Для збільшення виручки треба продавати не стільки сам товар, а свою ідею, емоцію. Тобто, розфасувавши мед у маленькі сувенірні баночки з креативним написом, продаж 1 кг продукту у рази дорожче стає реалістичним.
     Наступним об’єктом досліджень Зіновія Свереди стало рибне господарство. Аквакультура, морський та прісноводний промисел, технології підприємств переробки водних біоресурсів – це неповний перелік тих напрямків, де згаданий сектор сільського господарства України має значний потенціал розвитку.
     Присутнім на лекції з «Філософії фінансів» була продемонстрована змістовна презентація, наскрізною думкою якої став заклик до підвищення рівня фінансової грамотності населення всіх вікових груп. Обізнаність, креативність, адаптивність, ощадливість наразі займають топові позиції у переліку soft-skills сучасної людини.

     Доречним продовженням онлайн-лекції з «Філософії фінансів» стала 4 грудня лекція успішного вітчизняного підприємця Раджа Деліка (Raj Delik) на тему: «Криптовалюти: сучасні можливості та перспективи».

     Радж Делік навів основний принцип еволюції: виживають ті, хто змінюються. Без змін – залишишся частиною історії. Доречною стала згадка про «теорію шести прапорів», яка допомагає стати вільним у кібер-просторі та реальному світі контролю і непомітних, але надзвичайно жорстких рамок.

     Увага аудиторії сконцентрувалася навколо розгляду новітніх технологій, які використовуються у фінансовій сфері. І, перш за все, це ‒ блокчейн. Терміни «блокчейн», «криптовалюта» і «майнінг» стали помічниками в процесах децентралізації на багатьох рівнях суспільного життя. Біткойн у жовтні 2008 року став першим прикладним застосуванням технології блокчейн. Так і з’явилася перша криптовалюта світу. Зараз технологія блокчейну другого покоління має на меті допомогти людям інтегруватися у світову економіку, монетизувати власну інформацію, захистити конфіденційність даних.

     Час, відведений на спілкування, промайнув швидко, й, після активного обговорення цікавих фактів з доповідей, лунали щирі слова подяки всім учасникам просвітницького заходу.
     З мотиваційною лекцією до студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» 7 грудня звернувся випускник економічного факультету 2015 року Юрій Жаткін, який нині працює в штаб квартирі Ради Європи (Страcбург, Франція). Шлях до нинішнього місця роботи зумовлений неймовірними зусиллями у вивченні англійської та французької мови. Юрій зауважив, що досягнути успіху можна лише за умови потреби у самовдосконаленні. Найкращою інвестицією він назвав вкладення у вивчення іноземних мов.

     10 грудня Др. Андреас Квірінг, Академія Андреаса Гермеса (AHA) (Німеччина) представив студентам свою лекцію «Розвиток аграрного підприємництва у контексті аграполітичних викликів».

     Др. Квірінг розповів про становлення аграрної освіти в східній Німеччині після падіння берлінської стіни та ті цінності, які намагалися привити фермерам зі східної частини Німеччини. Зокрема, мова йшла про право власності та відповідальності за прийняті рішення.

    Кафедра фінансів і надалі організовуватиме гостьові лекції за участю відомих бізнес-аналітиків, економістів, підприємців, що сприятиме підготовці потужних кадрів з лав студентства економічного факультету НУБіП України для фінансово-кредитної сфери мікро- та макрорівнів.

Надія Давиденко,
завідувачка кафедри фінансів
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook