Інноваційне дослідження Антона Степанківського присвячено технологіям 3D лазерного сканування для інвентаризації нерухомості

7 грудня 2020 року
     З 7 по 11 грудня 2020 року на факультеті землевпорядкування триватимуть захисти магістерських робіт. 25% тем магістерських досліджень носить інноваційний характер. Це означає, що студенти мають продемонструвати не лише теоретичні знання і практичні навички з актуальної тематики, а й навіть більше – показати те, що ці теми відповідають сучасним проблемам науки і практики. Про одну з таких, яка виконувалася на кафедрі землевпорядного проектування протягом 2019-2020 рр., вестимемо мову.

     В Україні технології 3D лазерного сканування з'явилися близько 10 років тому і встигли зайняти свій сегмент ринку геодезичних послуг. Наразі вони широко застосовуються у багатьох сферах – від археології та архітектури до промисловості і кінематографії. Завдяки цим технологіям виміри об'єктів переводяться у тривимірну площину для подальшої їхньої обробки. 3D лазерне сканування дозволяє з точністю до міліметрів відтворити будь-які характеристики об'єкта – чи це архітектурні елементи, чи особливості будови, або ж риси обличчя чи індивідуального протезу. До того ж це займає набагато менше часу, ніж при використанні класичних технологій обмірів і дає результати вищої точніші.
     Набули ці технології широкого застосування і в сфері геодезії та землеустрою. Зокрема при виконанні робіт з інвентаризації земельних ділянок та об'єктів нерухомості розміщених на них. Саме цим і займався з вересня 2019 року магістр факультету землевпорядкування Антон Степанківський під керівництвом – завідувача кафедри землевпорядного проектування Андрія Мартина.

  

    Об'єкт для магістерського дослідження обрали особливий – земельна ділянка і об'єкти нерухомості розміщені на ній по вул. Васильківська, 17 у м. Києві. Півтора року промайнули швидко. І результат є – удосконалено методичні засади інвентаризації нерухомості із використанням технології лазерного сканування. Також проінвентаризовано земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:79:372:0003 (площею 0.9392 га) та об'єктами нерухомого майна (розміщені на ділянці будівлі і споруди).

     Реалізація зазначеного проекту потребувала значних зусиль та єдиної методології його виконання. Тут, зазначає Антон Степанківський, прийшов на допомогу керівник, а також фахівці КП "Інститут земельних відносин", де наш дослідник працює за спеціальністю. Таким чином, із використанням технічних засобів лазерного сканування і відповідного програмного забезпечення створено цифрове тривимірного зображення території навчального корпусу № 6 НУБіП України. Результат вимірів мобільним, портативним лазерним сканером та БПЛА представлений у вигляді масиву з 80 млн точок з чотирма параметрами x, y, z та RGB.

     Підсумовуючи зазначимо, що технології 3D сканування мають досить перспективний розвиток в інвентаризації нерухомості. Результати робіт можуть застосовуватися для їх обліку, державної реєстрації, створення і наповення 3D кадастру, подальшого прийняття управлінських та організаційних рішень.

 

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook