Культурно-виховна робота гуртківців KFSA

25 листопада 2020 року

Важливою частиною роботи у колективі є проведення різних неформальних активностей, які дозволяють сформувати дружню атмосферу та пізнати своїх колег ближче. Тож у плані роботи гуртка «Kyiv Forestry Students Association» завжди є культурно-виховні заходи, які є доповненням до наукової роботи студентських гуртків. Звісно, пандемія COVID-19 внесла свої корективи, але все ж за 2020 рік вдалося провести цілий ряд екскурсій.
Початок року розпочався із поїздки на Фестиваль Маланки до одного з найбільших і найдавніших гуцульських сіл - Космачу, яке славиться не тільки своєю унікальною вишивкою, ткацтвом, писанкарством, а також і традиційною «Маланкою». Святкування Маланки відбувається в переддень Старого Нового року, а вечір цього дня називають Щедрий вечір. Хода маланкарів є видовищною та пам’ятною. 

Цікавим був візит до Музею Довбуша, де розміщена приватна колекція Михайла Юсипчука-Дидишина. Ним зібрано предмети побуту, зброю часів опришківського руху та рідкісні речі: бартки, топірці, кептарі, череси тощо. За розповідями, біля хати, в якій розміщений музей, понад три століття тому було смертельно поранено Олексу Довбуша.

 

Наповнив позитивом візит до Музею ліжникарства та старожитностей у с. Яворів, де дізналися про мистецтво виготовлення виробів із овечої вовни та мали змогу приміряти різноманітні вироби – гуні (гуцульський прямий верхній одяг), вовняні шапки, безрукавки, взуття.

Чарівною перлиною краю є гомінкі Шешорські водоспади – дивовижне поєднання краси та величі природи.

Традиційно гуртківців відвідують Регіонального історико-краєзнавчого музею Гуцульщини, заснованого ще 1938 року. Експозиція музею привертає увагу своїм багатством, адже представлена предметами побуту, місцевим живописом, виставкою народного одягу та вишивки, виробів з дерева та глини.

У Музеї «Дідова аптека» дізналися про цілющі властивості карпатських трав, зілля та ягід, а також спробували все на смак, на дотик, на запах і послухали правдивих історій про народну медицину на Гуцульщині.

Влітку ж вдалося відвідати надзвичайно колоритний та інтерактивний Музей ім. Романа Кумлика, що розміщений у його власному будинку і має в експозиції предмети побуту, давній гуцульський одяг, знаряддя праці, грошові знаки різних часів та багато іншого, що дає уявлення про життя гуцулів. Але предметом особливої гордості господаря є колекція музичних інструментів.

А у Музеї кінофільму «Олекса Довбуш» вдалося не лише послухати екскурсію, оглянути експозицію, а й пограти в опришківські забави.

Відвідування Хати-музею вишивки для гуртківців є традицією в будь-яку пору року чи погоду Василина Василівна – народна майстриня -радо приймає гостей та розповідає карпатських легенд і дозволяю відчути кожному себе гуцулом чи гуцулкою.

Осіння поїздка познайомила гуртківців з унікальним місцем із одним з найвіддаленіших сіл Прикарпаття, розташованим у прикордонній зоні за декілька кілометрів від Румунії – Буркутом. Славетне воно тим, що у ньому відпочивали та лікувалися Леся Українка, Іван Франко, Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник та інші, адже саме тут раніше був бальнеологічний курорт. Від початку XIХ століття «буркутську воду» розливали у скляні пляшки з порцеляновою накривкою і рельєфним написом «Burkut», нам же вдалося скуштувати справжню мінеральну воду з самого джерела.

Вдалося поєднати приємне із корисним, оскільки студенти долучилися до збору польового матеріалу для дисертаційного дослідження аспіранта кафедри, а відтак практикували лісомеліоративні методики і милувалися чарівним Карпатським краєм. Окрема подяка Оксані Василенко, Маргариті Бегаль, Олені Дуді, Олександрі Волощенко, Тетяні Міщук, Світлані Мороз та Олександру Горицькому за допомогу у проведенні наукових досліджень.

Щороку гуртківці випробовують себе на витривалість і піднімаються на г. Піп Іван, а за 2020 рік було здійснено 2 підйоми екологічною стежкою та відвідали озеро Марічейка.

Енергетикою заряджалися і влітку, і взимку, і восени від відомих Угорських скель, які, до того ж, здійснюють бажання. Бажання загадали минулого разу, звісно, очевидні – завершення світової пандемії та повернення до звичного життя й міцного здоров’я рідним та друзям.

Налаштовуємося на позитив і наступного року сподіваємося на ширші можливості до пізнання України й світу.

Ганна Лобченко,
керівник студентського гуртка
Kyiv Forestry Students Association

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook