Міжнародний день філософії

21 листопада 2020 року

    Філософією називається не сама мудрість,
а любов до мудрості.

Августин Аврелій

     Щороку в третій четвер листопада в Україні відзначають Міжнародний день філософії, запроваджений ЮНЕСКО у 2002 році. Наразі цей день святкують у понад 80-ти країнах світу. В 2020 році Міжнародний день філософії припадає на 19 листопада. Головна мета святкування Міжнародного Дня філософа полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, які відбуваються зараз, долучити людей до багатолітньої філософської спадщини, відкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають перед соціумом сьогодні, сприяти створенню суспільства, в якому краще дотримуватися принципів терпимості і поваги.

    Безліч мислителів стверджували, що суть філософії полягає в подиві. І справді, філософія народжується з природного прагнення людських істот цікавитися собою і світом, у якому вони живуть. Як рефлексія любові до мудрості, філософія вчить нас мислити про думки, досліджувати фундаментальні істини, вивіряти посилки і будувати власні висновки. Протягом століть у різних культурах філософія народжувала концепції, ідеї та праці з обґрунтованого аналізу, і закладала основу критичного, незалежного і творчого мислення. Знайомлячи нас із різноманіттям існуючих в світі інтелектуальних течій, філософія сприяє діалогу культур. Стимулюючи інтерес до мислення і конструктивного обміну думками, вона сприяє створенню суспільства, в якому краще дотримуються принципи терпимості і поваги.

     В цей День, присвячений певній темі, проводяться і організовуються різні заходи (на місцевому, національному і міжнародному рівнях): філософські діалоги і кафе, дискусії та круглі столи, конференції та семінари, виставки і презентації, та інші культурні заходи у контексті загальної теми дня, з участю філософів і вчених з усіх галузей природничих і суспільних наук, викладачів, студентів, школярів, представників культури, освіти, ЗМІ та широкої громадськості. Тому, філософію можна сприймати і як форму суспільної та індивідуальної свідомості, яка постійно поповнюється на вищому, теоретичному рівні, і як мудрість людства, і як стиль мислення. Філософія допомагає людині пізнавати світ і саму себе, розкривати премудрість буття та самоствердження.

Сидорчук Анастасія,
студентка 4 курсу 1 групи,
спеціальність «Технологія виробництва та
переробки продукції тваринництва»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook