ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження: відбувся запуск «Студентської профорієнтаційної платформи ВСТУП 2021»

12 листопада 2020 року

    Сьогодні, на тлі демографічної кризи посилюється конкуренція між закладами вищої освіти, спостерігається втрата зацікавленості молоді до інженерних спеціальностей. В цих умовах надзвичайно важливою стає програмна і системна робота щодо залучення випускників загальноосвітніх шкіл, коледжів і технікумів до участі у конкурсі для вступу на спеціальності, за якими готує фахівців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.
   Саме з цією метою Навчально-науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження започаткував серію вебінарів для створення і запуску студентської профорієнтаційної платформи. Перший вебінар відбувся 12 листопада і був присвячений організаційним питанням формування комунікації між студентами, майбутніми вступниками та університетом для залучення до Днів відкритих дверей, презентаційних заходів інституту за спеціальностями, відеоекскурсій тощо.

    Вступне слово директора інституту Віктора Каплуна тривало недовго: важливо було почути думку по той бік екрана.

    Але базові речі були лаконічно озвучені.
   Завданням профорієнтаційної роботи є не тільки ознайомлення вступників з професіями та правилами їх вибору, а й формування у потенціальних студентів відповідального ставлення до професійного самовизначення. Профорієнтація у всіх її видах має розглядатись як інтегральна діяльність із демонстрації розвитку успішної кар’єри майбутнього фахівця шляхом наявних можливостей формування особистої освітньої траєкторії.
   Від якості профорієнтаційної роботи, її системності залежить кількість та якість відібраних до вступу абітурієнтів та, відповідно, і майбутніх фахівців. Ефективність цієї роботи є одним з головних чинників конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг та розвитку нашого інституту загалом.
Переконані, що одним із напрямів реалізації цієї діяльності є широке залучення студентського самоврядування, старост та загалу наших студентів, які підтримують солідарну корпоративну відповідальність за успішність профорієнтаційної роботи.
   Під час вебінару обговорили новий формат: створення «Студентської профорієнтаційної платформ «ВСТУП 2020» для формування інформаційного простору щодо популяризації та заохочення талановитої молоді до вступу на спеціальностями 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», 144 «Теплоенергетика».
    Визначились, що першочерговим завданням є формування комунікаційного середовища із старшокласниками загальноосвітніх закладів та випускниками закладів освіти І-ІІ рівнів акредитації, що готують молодших спеціалістів відповідного (або спорідненого) спрямування. Для цього вже створюється електронний реєстр вступників, групи у месенджерах. Тільки за час вебінару надійшло сім контактів майбутніх вступників.
   Загалом у вебінарі взяли участь понад 120 учасників. Активну позицію і конструктивні пропозиції висловили голова студентської організації Олена Нагачевська, студенти Оксана Пшенична, Павло Федорченко, Варвара Петер, Василь Кононюк і ін.

   Також до заходу долучилась голова Батьківської ради інституту Мар’яна Лелюх. Така рада вперше створена в інституті, але її креативна діяльність і допомога у вирішенні нагальних питань, які виникають під час освітнього процесу, проживання у гуртожитку і ін., вже стає відчутною. Також сподіваємось в подальшому на підтримку батьків наших студентів у профорієнтаційній роботі.


   Від наставників академічних груп виступила старший викладач кафедри електропостачання ім. В.М.Синькова Лілія Мартинюк, з інформацією про роботу в соціальних мережах говорили завідувач кафедри електропостачання ім. В.М.Синькова Володимир Козирський та доцент кафедри автоматики і робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка Тарас Лендєл.


   Були озвучені основні активності профорієнтаційної роботи: ознайомлювальна робота із старшокласниками загальноосвітніх шкіл, випускниками коледжів і технікумів, проведення днів відкритих дверей з можливістю відвідування (в тому числі віртуальних екскурсій) лабораторій, навчальних аудиторій, студентського гуртожитку, спортивних споруд і інших локацій університету, презентацій інституту на підприємствах, в організаціях, залучення учасників предметних олімпіад та підготовчих курсів для здачі ЗНО, організація силами НПП інституту для старшокласників ознайомлювальних лекторіїв, тренінгів, тематичних студій, конкурсів, фахових шкіл тощо.

   На завершення робочої зустрічі заступник директора Олексій Романенко поінформував про підготовку до зимової сесії та роботу ДЕК із захисту випускних магістерських робіт виробничого спрямування.

    Зустріч була позитивно сприйнята студентами, домовились про подальше спілкування у такому форматі, який нам «організувала» пандемія…

Олена Нагачевська, голова студентської організації
Олексій Романенко, заступник директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook