9 листопада – День української писемності та мови

10 листопада 2020 року

Найбільше і найдорожче добро
в кожного народу - це його мова.
Ота жива схованка людського духу,
його багата скарбниця,
в яку народ складає і своє давнє життя,
і свої сподіванки, розум, досвід, почування

П. Мирний

    День української писемності та мови – щорічно святкується 9 листопада. Дане свято було встановлене на честь Нестора літописця, послідовника Кирила і Мефодія. Саме його вважають «батьком українського письма».

     Цього дня проводять тематичні конкурси та урочисті заходи, які мають на меті згуртувати українців навколо рідного слова. Щорічно 9 листопада стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників – понад 5 млн із 20 країн світу.
      Традиційно у День української писемності та мови пишуть диктант національної єдності, який зачитують в ефірі «Українського радіо» з 11:30. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з'ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Головною умовою мовного флеш-мобу є те, що диктант треба писати лише від руки. Надіслати роботу на перевірку можна і звичайною, і електронною поштою, але для цього написаний від руки диктант треба відсканувати чи сфотографувати.

     Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу. Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна.
     Отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де. В іншому разі вона стане виключно «солов’їною».

Ганна Бурлик, Юлія Кліщова
студентки 4 курсу 2 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook