НАТХНЕННІ ПРАЦЕЮ СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК У ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ НАУКИ В ІМ'Я МИРУ ТА РОЗВИТКУ

10 листопада 2020 року
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

 

Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки (World Science Day) або більш офіційно — Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development).  Мета цієї акції – відновлення національних та міжнародних зобов'язань в галузі науки за мир і розвиток, а також наміри підкреслити відповідальне використання науки на благо суспільства. Водночас Всесвітній день науки за мир і розвиток спрямований на підвищення рівня поінформованості громадськості про важливість науки і ліквідацію розриву між наукою і суспільством.  

Більшості своїх досягнень людина зобов’язана закладеним в неї Господом Богом здібностям до спостереження, аналізу і розуміння явищ, що відбуваються навколо неї у просторі та часі. Систематизуючи отримані знання, людство помітило, що ці знання можна не тільки зберігати, передавати з покоління до покоління, але й доповнювати, розвивати і уніфікувати. Так з’явилася наука.

Ніхто не знає коли саме це відбулося чи яка саме наука першою з’явилася на світ, однак достеменно відомо, що до цих пір людству так і не вдалося вичерпати всю багатогранність напрямів і потенціалу людського пізнання, для якого ми сміливо визначаємо ту чи іншу гілку наукового напрямку. Це неймовірно, але це так.

Цей день – чудова нагода, аби вшановувати наукові традиції, популяризувати досягнення вчених, залучати молодь до світу науки.

Якісна наукова освіта розвиває допитливість з раннього віку.

Якісна наукова освіта використовує останні досягнення ІКТ.

Якісна освіта в галузі фундаментальних наук є ключовим фактором інновацій.

Якісна наукова освіта допомагає вирішити проблеми як світового, так і місцевого значення.

Якісна наукова освіта сприяє розширенню прав жінок.

Проведення Всесвітнього дня науки було рекомендовано у 1999 році на Всесвітній науковій конференції (нині – Всесвітній науковий форум, World Science Forum) у Будапешті, де була висловлена необхідність поглиблення взаємодії між наукою й суспільством. Офіційно Всесвітній день науки проголошено ЮНЕСКО на загальній конференції 2001 року. А вже наступного, 2002 року, свято було вперше відзначено на глобальному рівні і  відтоді широко відзначається в усьому світі.

ЮНЕСКО щорічно проводить велику роботу з урядовими організаціями, науковими та навчальними колективами, населенням задля поширення знань про значення Всесвітнього дня науки.

Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку покликаний нагадувати міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах миру та розвитку на благо людської цивілізації, а також сприяти популяризації ролі науки в якості інструменту, що знаходиться на службі суспільства. В науці існує величезна кількість напрямків. Саме завдяки науковим досягненням світ рухається вперед.

З-поміж традиційних святкових заходів на підтвердження важливої ролі науки в досягненні миру та розвитку – організація днів відкритих дверей, круглих столів та семінарів, відвідування музеїв і тематичних виставок з метою підкреслити вплив науки і технології на повсякденне життя; поширення у навчальних закладах, університетських містечках і місцевих громадських організаціях плакатів, які розповідають про Всесвітній день науки; відвідування загальноосвітніх шкіл і професійно-технічних закладів для проведення лекцій про науку та її роль у суспільстві.

Окрім цього, уряди деяких країн приурочують до Всесвітнього дня науки прийняття програм на підтримку науки та наукових ініціатив, розпочинають нові науково-технічні проекти спільно з науковими інституціями.

Наукові установи України долучаються до відзначення Всесвітнього дня науки.

Наука в Україні, завдяки наполегливій праці наших вчених, має сучасні наукові школи та відомі технологічні розробки. Відомо, що високий професіоналізм українських вчених високо цінується у всьому світі і владі належить докласти максимум зусиль для його реалізації.

Наука робить наше життя і комфортнішим, і цікавішим, і простішим.

Наука — це те, що відділило нас від варварства і подарувало світло знань. Завдяки їй ми лікуємо хвороби, будуємо будинки і просто живемо. Весь світ, усе людське суспільство немислиме без науки та її досягнень. І немає сенсу це заперечувати.

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу розвитку пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій.

День науки – це свято тих, хто присвятив своє життя науковій діяльності. Це свято людей, які вірять в силу наукової думки, націлені на відкриття нового. Свято нестандартного мислення і креативу.

Це свято органічно увійшло в наше університетське життя, стало днем шанування людей творчої праці, діяльність яких є символом відданості Науці. Без наукового працівника, педагога держава не має майбутнього. Їх наполеглива праця  множить здобутки у світову скарбницю знань. Ми по праву пишаємося видатними вченими нашого університету, які зробили суттєвий внесок у розвиток багатьох галузей науки і промисловості, сприяли прогресу людства. Сучасне покоління науково-педагогічних працівників, докторантів, аспірантів, університету гідно продовжує славні традиції своїх попередників.

 

Розалінд Елсі Франклін, Британський біофізик і кристалограф.


Анна Курочка

Хитра штука ця наука —

І цікава, й нелегка...

Та веде до нових звершень

Моє «еgо» й ДНК...

 

Марія Склодовська-Кюрі, науковиця, фізик, хімік, педагог, громадська діячка.

Інна Грібова

Нахімічити прийдеться

Ще чимало у житті...

Світ науки підкорити

Мрієм всі у майбутті...

 

 

Нікола Тесла, винахідник і фізик.

Владислав Чечітко

Струм по тілу пробігає —

Що в житті на нас чекає?!.

     Із минулим майбуття —

 Це чудові відкриття.

 

Річард Докінз, англійський інтелектуал,еволюційний біолог,засновник меметики. 

Ігор Сидорук

Якщо ви хочете добитися успіху,

уникайте шести вад: сонливості, 

ліні, страху, гніву, ледарства і

нерішучості.


  

Джо́зеф Френк Кі́тон, комедійний актор, режисер, сценарист та каскадер, який поряд із Чарлі Чапліном вважається одним із найвидатніших коміків усіх часів. 

Артем Антонів

Не чую... Не бачу... Мовчу...

В майбутнім, можливо, і інших навчу...

Як бачити й чути ми зможем добро,

Тоді лиш слова подарують тепло...

 

Студенти нашого університету теж не залишаються осторонь цього дня, адже майбутнє кожного — крок до вершини науки. В кожного є свій кумир, людина, з якої б хотілося брати приклад і продовжити справу її життя.

Знання і досвід, пошук нового і є тим підмурком, завдяки якому живе і розвивається українська наука, виховується майбутнє нації, її сила і честь.

 

 Всі ми пам’ятаємо про те, що знання — це світло. Нехай у цей день Ви дізнаєтеся щось нове. Пізнаєте, нехай невелику, але істину, а вона звільнить Вас від чогось абсолютно непотрібного і зайвого, що заважає не тільки Вам, але безперечно, і оточуючим Вас людям.

 Користуючись нагодою, щиросердно вітаємо зі святом усіх науковців, викладачів, майбутніх вчених – студентів та аспірантів! Зичимо нових творчих відкриттів заради миру і процвітання нашої незалежної України!

 

 

 

 Артем Антонів
студент 1 року магістратури
факультету харчових технологій та
управління якістю продукції АПК

Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook