Вчені кафедри геодезії та картографії взяв участь в публічному обговоренні нового Порядку топографічної зйомки у масштабах 1:5000-1:500

15 жовтня 2020, 18:44
Минулого тижня на факультеті землевпорядкування відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Новий порядок топографічної зйомки у масштабах 1:5000-1:500. Відповідність потребам землевпорядної галузі».

Подію організували факультет землевпорядкування НУБіП України, ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та ГО «Земельна спілка України». Даний захід зібрав близько 60 представників вищих навчальних закладів, держаних установ і організацій та приватних компаній в сфері геодезії та землеустрою України. Семінар пройшов в онлайн-режимі з використанням хмарного сервісу Webex і прямою трансляцією у соціальній мережі Facebook (запис доступний за посиланням https://www.facebook.com/afzukr/videos/413589556296643/).

Наголосимо, що запропонована до обговорення тема є надзвичайно актуальною. Перш за все, створення топографічних планів в Україні у масштабах 1:5000-1:500 виконується відповідно до Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500, затвердженої Наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 08.04.1998 № 56, що не оновлювалась більше 20 років. Очевидно, що ця Інструкція не відповідає сучасному рівню розвитку інформаційних технологій, технічному і технологічному оснащенню, стратегії розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, рівню розвитку галузей економіки.

До присутніх з вітальним словом звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, і представив учасників семінару. Потому керівник факультету надав слово співорганізаторам. Від ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» виступив її голова Анатолій Полтавець. Він наголосив, що тема надзвичайно актуальна для землевпорядників і геодезистів, адже наразі існує невідповідність діючої Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 сучасному рівню розвитку геоінформаційних технологій. Також він запропонував направити звернення до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо важливості удосконалення нормативно-правового регулювання порядку топографічного знімання і провести серію публічних обговорень окремих розділів вищезгаданого порядку для урахування пропозицій та зауважень професійної спільноти.

Першим з експертів до слова запросили Ігора Тревого – президента Громадської спілки «Українське товариство геодезії і картографії». Після нього виступали: член Ради Асоціації «Земельна спілка України», Петро Жолкевський, завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, Андрій Мартин, старший викладач кафедри фотограмметрії та геоінформатики Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка»Борис Четверіков, представник компанії Drone.ua Февзі Аметов, директор Громадської організації «Всеукраїнська аеро-геодезична асоціація» Андрій Галайда.

 

 

 

В обговоренні активну участь взяли Тетяна Криштоп – заступник директора інституту "УкрНДПІцивілбуд", Олександр Підлісний – директор ТОВ "КОМПАНІЯ ГЕОНІКС", Іван Ковальчук – професор, завідувач кафедри геодезії та картографії НУБіП України та доцент цієї ж кафедри – Олексій Жук.

За результатами обговорених на семінарі питань до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру був направлений лист з відповідними пропозиціями.

Олексій Жук,
доцент кафедри геодезії та картографії 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook