Співробітники центру прийняли участь у дискусії на тему: «Відновлення лісу після пожеж: як, коли, хто?»

29 жовтня 2020 року
Луганська обл.

29 жовтня 2020 року співробітники кафедри лісівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж проф. Сергій Зібцев, доц. Василь Гуменюк та доц. Олександр Сошенський прийняли участь у дискусії на тему: «Відновлення лісу після пожеж: як, коли, хто?» організовану Кризовим медіа-центром «Сіверський Донець».

 

Нагадаємо, що наприкінці вересня – початку жовтня 2020 Луганщина пережила жахливі лісові пожежі, мабуть наймасштабніші за всю історію незалежної України. Вогонь пройшов більше 20 тисяч гектарів лісів, зачепив більше 30 населених пунктів. Загинуло 11 цивільних і 3 військових. Згоріли понад 500 приватних будинків.

Ліс - це могутній природний чинник, який позитивно впливає на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку. У процесі свого розвитку ліс продукує органічну масу, виконуючи при цьому низку функцій: нагромаджує сонячну енергію, виробляє кисень, сприяє затриманню вологи на полях, регулює рівень води у річках, фільтрує воду, попереджує повені тощо.

Як відновити постраждалі ліси, що робити з лісовими насадженнями, які знищені вогнем? Зараз переважно це клопіт лісгоспів. За експертними думками самотужки відновити ліс їм не вдасться, навіть за 10 — 15 років. Просто не вистачить ресурсів. Підтримати людей і відновити ліси — це має бути завданням для держави якщо не номер один, то хоча б у ТОП-10.

Команда Кризового медіа-центру «Сіверський Донець» ініціювала проведення дискусії на тему «Відновлення лісу після пожеж: як, коли, хто?» для того, щоб розібратись у тому, які реальні наслідки отримала Луганщина від лісових пожеж 2020, які загрози вони можуть мати для громади та що потрібно робити, щоб реанімувати «легені» Луганщини з використанням українського та міжнародного досвіду?

Всіх, для кого питання екологічної безпеки не є пустим звуком, хто готовий приймати будь яку участь в процесі відновлення лісових насаджень, запрошуємо спільно обговорити, а можливо і відшукати відповіді на такі питання:

  • Які реальні наслідки лісових пожеж на Луганщині?
  • Як і коли створювалися ліси Луганщини?
  • Чи варто висаджувати сосни замість сосен, що згоріли?
  • Як правильно реанімувати ліси після пожеж?
  • Міжнародний досвід та досвід українських міст в організації і проведенні відновлення лісів.
  • Як мешканці регіону можуть допомогти в відновленні лісових насаджень?

До участі в дискусії запрошені представники департаментів екології та природних ресурсів різних областей України, Інституту екології Карпат НАН України, міжнародні експерти, еко дослідники, робітники лісництв області, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємці та громадські активісти.

Проведення дискусійної платформи «Відновлення лісу після пожеж: як, коли, хто?» стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Джерело: Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець»
http://sdcrisis.org/
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook