Вічна пам'ять БОРОДАЮ ВІТАЛІЮ ПЕТРОВИЧУ

25 жовтня 2020, 11:41

   

З глибокою скорботою у серці ми сприйняли звістку, що 24 жовтня після тривалої хвороби пішов із життя відомий вчений з великим практичним досвідом виробничої діяльності, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, академік Всеукраїнської академії культурної спадщини Українського козацтва, Почесний громадянин Вишгородського району, Почесний доктор і заслужений захисник природи Інституту агроекології і природокористування НААН

БОРОДАЙ ВІТАЛІЙ ПЕТРОВИЧ.

    Життєвий шлях Віталія Петровича багатогранний та значну частку своєї професійної діяльності він присвятив розвитку вітчизняного птахівництва. Саме завдяки його ініціативи у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, з метою забезпечення галузі висококваліфікованими кадрами, було створено кафедру птахівництва, якою він завідував у 1995-2011 рр. Він започаткував видання науково-виробничого журналу «Сучасне птахівництво» і був головним редактором упродовж багатьох років (2002-2018 рр.).

     Народився Віталій Петрович 8 травня 1939 р. в м. Молочанську Токмацького району Запорізької області. У 1961 році закінчив Українську с.-г. академію, зоотехнічний факультет; упродовж 1961-1966 рр. працював старшим зоотехніком колгоспу "Всесвітній Жовтень" та Обласної агрохімічної лабораторії Чернігівського району й області; у 1969 р. – аспірантуру на кафедрі годівлі тварин Української с.-г. академії; 1969-1977 — директор Київської обласної держплемстанції і викладач Немішаївського с.-г. технікуму Бородянського району Київської області (за сумісництвом); у 1971 р. – захистив кандидатську дисертацію "Особливості морфологічної будови і хімічний склад м’язів свиней раннього відлучення" в Українській с.-г. академії, кандидат біологічних наук; 1977 р. — директор радгоспу-комбінату "Калитянський" Броварського району та старший науковий співробітник Полтавського науково-дослідного інституту свинарства (за сумісництвом); 1981 р. – генеральний директор Київського тресту радгоспів "Київтваринпром" та в.о. доцента кафедри свинарства, вівчарства, птахівництва Української с.-г. академії (за сумісництвом); з 1983 р. — генеральний директор Держплемптахозаводу "Поліський", ЗАТ "Гаврилівський птахівничий комплекс" (Київська обл., Вишгородський р-н, с. Гаврилівка); за сумісництвом — директор селекційно-генетичного центру м’ясних курей "Оріана" — Київського філіалу Українського інституту птахівництва НААН України та завідувач кафедри птахівництва НУБіП України (1995-2011); з 2016-2020 – провідний науковий співробітник лабораторії моніторингу агробіоресурсів відділу екотоксикології Інституту агроекології і природокористування НААН.

      В.П. Бородай є автором 380 наукових і науково-методичних праць, зокрема п’яти монографій, шести підручників і навчального посібника з грифом МОН України. Він підготував не лише фахівців з птахівництва, а й вчених, які під його керівництвом захистили кандидатські й докторські дисертації.

    В. П. Бородай нагороджений 14 орденами, серед яких: «Дружби народів», «Трудового Червоного Прапора», «Знак пошани» Верховної Ради СРСР, «Гетьмана Байди-Вишневецького» Українського козацтва, «Зірка слави» І ступеня, «Покрови» ІІІ ступеня, зірка «Герой козацтва», знак народної пошани «Герой Чорнобиля» та ін. Має 26 державних медалей, 4 медалі ВДНГ СРСР (золота, срібна та дві бронзові), «Ветеран праці» Верховної Ради СРСР, 7 почесних відзнак, серед яких відзнаки МВС України «20 років Чорнобильської катастрофи» (учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії та інвалід війни), церковна медаль Рівноапостольського князя Володимира, нагрудні знаки «Почесний громадянин Вишгородського району», «Почесний доктор екології», «Заслужений захисник природи».

    Віталій Петрович був талановитим керівником, дуже чуйною людиною, завжди приходив на допомогу всім, хто її потребував. Він згуртовував навколо себе людей різних професій. Його ім’я відомо у колі вчених, виробничників і не лише в Україні, а й за її межами.

Висловлюємо глибокі співчуття дітям, онукам, рідним і близьким Віталія Петровича.

Світла пам’ять про нього завжди залишиться у наших серцях і всіх тих, хто його знав.

Колектив кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві НУБіП України

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook