Важливість вивчення дисциплін «Агрофізика» і «Неорганічна хімія» у майбутній професійній діяльності студентів-агробіологів
На агробіологічному факультеті йде активне навчання студентів першого курсу. Протягом перших трьох тижнів студентство дізналося багато цікавого. Вони активно працюють в лекційних аудиторіях і різноманітних навчальних лабораторіях.
Сьогодні на лабораторних заняттях з дисципліни «Неорганічна хімія» студенти агрономи вивчають «Електролітичну дисоціацію» і виконують лабораторну роботу «Реакції в розчинах електролітів» під керівництвом професора Віктора Максіна та старшого викладача Ольги Кравченко. На лабораторному занятті вони визначають сильні і слабкі електроліти, що таке рН середовище і як можна змінити цей показник у ґрунті. Студенти розуміють, що без гарної практичної хімічної підготовки вони не зможуть бути успішними агрономами.
Майбутні фахівці-агрономи уже із першого курсу починають отримувати корисні і необхідні знання, які їм знадобляться у своїй професійній діяльності завдяки вивченню дисципліни «Агрофізика». Агрофізика вивчає фізичні, фізико-хімічні і біофізичні процеси в системі «грунт – рослина – діяльний шар атмосфери». Саме із вивчення агрофізичних процесів у ґрунтах і розпочалися перші лабораторні заняття студентів-першокурсників під керуванням доцента Миколи Бережняка.
Ознайомлення студентів із предметом і об’єктами вивчення дисципліни «Агрофізика» та літературою
Перші лабораторні роботи присвячені вивченню параметрів фізичних властивостей ґрунтів у польових умовах, а саме визначенню гранулометричного складу «мокрим» методом, структурно-агрегатного складу – за розміром і формою агрегатів та їх пористість, щільності складення ґрунту методом ріжучого кільця за Н.А. Качинським, водопроникності ґрунтів методом трубок, температури ґрунту за допомогою термометрів Савінова, оскільки ці властивості у великій мірі обумовлюють фактори росту та розвитку рослин, бо саме від оптимальної щільності ґрунту, його вологозабезпечення і достатньої теплоємності суттєво залежить майбутній урожай вирощуваних сільськогосподарських культур.
Ознайомлення із профілем ясно-сірого лісового ґрунту та підготовка до відбору зразків для аналітичних досліджень
Відбір зразків із розрізу ґрунту
Визначення щільності ґрунту методом ріжучого кільця за Качинським
Визначення водопроникності методом трубок за Качинським і температури ґрунту по шарах 5, 10 і 15 см за методом Савінова
У лабораторних умовах студенти допрацьовують польові дослідження, а саме відбувається зважування зразків ґрунту взятих на щільність кільцями різного діаметру, відбираються зразки в бюкси для визначення польової вологості ґрунту на даний час, а також досліджуються форма структурних агрегатів по горизонтах профілю ґрунту, їх пористість та агрономічно-цінні агрегати.
Зважування зразків на щільність ґрунту відібраних циліндрами різного діаметру, а також взяття проб у бюкси для визначення польової вологості
Перші лабораторні роботи присвячені вивченню параметрів фізичних властивостей ґрунтів у польових умовах, а саме визначенню гранулометричного складу «мокрим» методом, структурно-агрегатного складу – за розміром і формою агрегатів та їх пористість, щільності складення ґрунту методом ріжучого кільця за Н.А. Качинським, водопроникності ґрунтів методом трубок, температури ґрунту за допомогою термометрів Савінова, оскільки ці властивості у великій мірі обумовлюють фактори росту та розвитку рослин, бо саме від оптимальної щільності ґрунту, його вологозабезпечення і достатньої теплоємності суттєво залежить майбутній урожай вирощуваних сільськогосподарських культур.
Дослідження пористості ґрунту у структурних агрегатах
Вивчення агрономічно-цінної структури, її форми і порядковості
Таким чином перші заняття із агрофізики пройшли наочно у польових умовах досить активно і цікаво, а вражені студенти після побаченого дорогою додому обговорювали про важливість отриманої інформації і її практичного використання у своїх фермерських господарствах.
Микола Бережняк,
доцент кафедри ґрунтознавства та
охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули