Прочитана історія: 180-ій річниці навчально-наукового інституту лісового та садово-паркового господарства присвячується

12 жовтня 2020 року
    В нинішньому році навчально-науковий інститут лісового та садово-паркового господарства святкує 180-ту річницю з дня заснування. До ювілею інституту філія наукової бібліотеки у навчальному корпусі № 1 підготувала книжкову виставку «Прочитана історія», на якій представлено унікальну колекцію рідкісних та цінних видань, що розкривають історичні події часів заснування інституту.

  Історія інституції розпочинається з Марімонтського землеробського інституту, що згодом був перетворений в Інститут сільського господарства і лісівництва, після приєднання царським указом Варшавського лісового училища. Так була започаткована вища лісова освіта у найбільш розвиненому сільськогосподарському районі імперської Росії. Згодом, з метою ізоляції студентства від революційних подій 1861 р., вирішено було перевести інститут до повітового містечка Нової Олександрії, яке знаходилось в 150 км. від Варшави. При інституті була створена фундаментальна лісова бібліотека, книги якої і дотепер зберігаються у фонді рідкісних і цінних видань нашої книгозбірні.
   Окрім підручників, за якими займались студенти-лісівники того часу, в колекції представлено 12 звітів Ново-Олександрійського інституту кінця ⅩⅨ та початку ⅩⅩ сторіч, що свідчать про стан і роботу навчального закладу. Кожний том «Записок Ново-Александрійскаго института сельскаго хозяйства и лƀсоводства» складений із офіційної і неофіційної частини, знайомить з тогочасним складом викладачів, співробітників, студентів. В цих записках, виданих понад 100 років тому, детально розписано навчальний процес студентів, витрати коштів на утримання інституту з державного казначейства, з спеціальних коштів, діяльність правління інституту, діяльність навчально-допоміжних установ: бібліотеки, лабораторій, кабінетів, садово-декоративних розсадників.

   На експозиції виставки представлено багато цінних книг, кожна з яких є унікальною. До прикладу, книга «Хвойныя древесныя породы» / сочиненіе проф. К. фонъ-Тюбеф. – Изданіе А.Ф. Девріена. – С.-Петербургъ, 1902. – 203 с., в якій і досі збережено печатку «лƀсоводственного кабинета» і яка містить якісні малюнки та світлини дерев хвойних порід. Цей посібник знайомить студентів з представниками хвойних деревних рослин, їхніми характеристиками і ареалом зростання.

  В книзі Настольная книга по лƀсоводству / составил Ал. Рудзкій, проф. С.-Петербургского Лƀсного Института. — Изданіе А.Ф. Девріена. — С.-Петербургъ, 1897. — 494 с., подані деревні породи російських лісів, ознаки деревних порід, шкідники дерев, системи ведення лісового господарства, насіннєва справа та робота в розсадниках.

   Книга «Лƀсная таксація. Руководство къ опредƀлению возраста, запаса и прироста лƀса» написана доктором Ф.Бауром, професором Гогенгеймської землеробної і лісової академії, була перекладена з німецької мови і видана в Санкт-Петербузі в 1878 році для потреб студентів, господарів-практиків та лісових таксаторів.

   Під час Другої світової війни всі книги, присвячені лісовій тематиці, включно зі звітами Ново-Олександрівського інституту, були вивезені до Німеччини, а згодом, після закінчення війни, повернуті в рідне книгосховище. Цей факт свідчить про велику цінність нашої колекції.
  Наприклад, Збірка наукових праць професора Є.В. Алексєєва, який був деканом лісоінженерного факультету Київського сільськогосподарського інституту в 20-х роках минулого століття, зберігає і досі інвентарний номер 44 та розділ Ⅹ, встановлений німецько-фашистськими загарбниками, а також на книзі зберігся подарунковий напис автора.

  Книга С.З. Курдіані «О переноснныхъ живыхъ изгородяхъ», видана в 1913 році, зберігає, що цікаво, 4 печатки: студентського гуртка лісоводів при Ново-Олександрійському інституті, Київського лісотехнічного інституту У.Р.С.Р., німецьку печатку з інвентарним номером 571 і Київського лісогосподарського інституту.

   Тож, шановні науковці, співробітники університету та студенти, гостинно запрошуємо вас відвідати у філії бібліотеки у навчальному корпусі №1 експозицію унікальних та цінних видань і ознайомитись з історичним минулим нашого університету.

Анна Новакова,
завідувачка філії наукової бібліотеки
у навчальному корпусі №1

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook