Тридцять років революції на граніті: свобода починається з Майдану

7 жовтня 2020, 11:13
30 років тому, 2 жовтня 1990 року в Києві, на майдані Незалежності (на той час площа Жовтневої революції), розпочалася студентська акція протесту, яка згодом отримала назву «Революція на граніті». Молоді люди оголосили голодування і висунули політичні вимоги. А у Львові «Студентське братство» готувалось до протесту і розробляло стратегію.
Протягом 16 днів акції голодували від 400 до 450 осіб, переважно студенти, до них долучалися також народні депутати і люди старші. Кожен голодував різну кількість днів.
Влада вдавала, що не помічає голодування студентів. Їхні вимоги були політичні: дострокове припинення повноваження Верховної Ради, призначення нових виборів у 1991 році, відставка голови Ради міністрів України Віталія Масола, ухвалення закону про націоналізацію майна КПУ та ЛКСМУ, недопущення підписання нового Союзного договору, повернення в Україну солдатів, які проходять строкову службу за межами держави, і в подальшому проходження військової служби українськими чоловіками мало бути лише на території України.
Переломним у боротьбі студентів було 15 жовтня. У цей день у Києві оголосили загальний студентський страйк, студенти почали захоплювати приміщення вишів, на Майдані зібралося близько ста тисяч людей і учасники акції пішли вулицею Грушевського до приміщення Верховної Ради, прорвавши кордон міліції. Там влаштували друге наметове містечко. Влада не наважилася розігнати акцію спротиву.

Після гарячих суперечок 17 жовтня Верховна Рада 314 голосами «за» частково задовольнила вимоги студентів. Не було виконано вимогу щодо перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року.

Це був перший успішний ненасильницький політичний протест проти комуністичної влади в Українській РСР. Революція на граніті не мала на той час аналогів у всій Європі, адже «оксамитові революції» Східної Європи у 1989 році проводили зріліші політики. Ця революція показала, що в Україні виросло нове покоління, яке не боїться в’язниць і готове відкрито відстоювати свою думку і йти наперекір владі.

 

Вікторія Хвіст,

доцент кафедри

міжнародних відносин

і суспільних наук

В матеріалі використані ілюстрації з відкритих джерел

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook