Дистанційне навчання в умовах пандемії

6 жовтня 2020, 11:35

Хто б міг подумати, що давня фантазія багатьох студентів, які відвідують зараз лекції о 8:30 ранку в піжамі, здійсниться? Пандемія COVID-19 змінила динаміку способу життя кожного, і не багато хто усвідомлює, наскільки це вплинуло на студентів.

Освіта в нових реаліях в українських ВНЗ

Через різку транзицію від групової роботи та взаємодії з іншими студентами на семінарах до самостійного дистанційного навчання вдома, студенти поступово втрачають зв’язок із реальним світом.

Багато хто або втратив можливість поїхати за програмою обміну в іншу країну, належно завершити навчання та випуститися, або просто вести нормальне студентське життя. Однак соціальне дистанціювання є одним із необхідних заходів, що вживаються для обмеження швидкості передачі COVID-19.

Заходи запроваджені проти поширення COVID-19

В середині березня 2020 року уряд оголосив, що такі запобіжні заходи, як заходи та зустрічі з понад 10 людьми, заборонені, і всі українські університети припинили заняття у очному форматті. Запобіжні заходи були продовжені на певний період, але до кінця літа карантинні обмеження поступово зменшились. Вищі навчальні заклади були в змозі у повному обсязі запровадити якісне дистанційне навчання, тобто за допомогою цифрових засобів. Починаючи з 25 серпня завдякі плідній роботі колективу кафедри екобіотехнології та біорізноманіття, студенти факультету захисту рослин, екології та біотехнологій мають змогу відвідувати практичні заняття, лекції та семінари як у ВНЗ так і дистанційно. Можливо, це здавалося кінцем світу, але студенти зробили все можливе, щоб адаптуватися до ситуації.

 Поради студентам

Тримайте себе у тонусі

Слід нагадувати собі, що ми всі переживаємо напружений період у своєму житті, і це нормально, якщо ми не можемо опанувати іноземну мову з нуля або виконати всі свої проекти протягом тижня через, здавалося б, велику кількість вільного часу. З іншого боку, настав сприятливий час зосередитись на нешкідливих хоббі та захопленнях, які роблять вас щасливими, оптимістичними та психічно здоровими. Ось декілька прикладів:

Проходження додаткових онлайн-курсів: було б чудово «вийти» з цієї пандемії з додатковими навичками та знаннями, завершивши кілька додаткових онлайн-курсів, які є безкоштовними! Coursera та edX - чудові платформи для здобуття нових навичок;

Перегляд Netflix та / або National Geographic: це нормально, якщо ви не відчуваєте себе продуктивним, а просто відпочиваєте і наздоганяєте всі пропущені епізоди телевізійних шоу, але й не слід проводити цілий день перед екраном;

Кулінарія: Студентське життя буває насиченим навчанням, науковими проектами та поїздками, і не завжди можливо найти час для того, щоб відкрити у повну силу свій кулінарний талант. Є безліч чудових, смачних та бюджетних страв, які ви можете спробувати приготувати;

Читання книг: Якщо у вас не так багато роботи, ви встигли виконати усі завдання на «elearn»-і і все ще не знаєте як з користю провести час, то саме зараз і настав сприятливий момент прочитати більше книг, на які, як ви сказали, у вас немає часу. Ось кілька прикладів жанрів книг, які вартує почитати у вільний час: детективи, наукова фантастика, фентезі.

Нарешті, хотілося би наголосити на важливості підтримувати зв’язок зі своїми друзями та родиною. Організуйте тематичні вечірки у соціальних мережах, виїжджайте на природу, подорожуйте з сім'єю, милуйтеся казковими осінніми краєвидами - це допоможе вам залишитися в тонусі у цей непередбачуваний та складний період.

Поради для успішного дистанційного навчання

Навчання у дистанційному форматі – має як позитивні, так і негативні аспекти, вдома вам може бути дуже комфортно, але іноді може бути виснажливо сидіти перед екраном комп’ютера і, чесно кажучи, багатьох може демотивувати на виконання будь-якої роботи. Однак існують способи подолати це, вносячи невеликі зміни у свою рутину.

Складіть план навчання

Як і план харчування, наявність навчального плану допоможе вам самоорганізуватися під час дистанційного навчання. Знайте свій розклад занятть, і заздалегідь сплануйте свої дзвінки з групою.

Очистіть навчальний простір

Розмістіть свій ноутбук, книги та інші навчальні матеріали акуратно, впорядковано. Видаліть з поля зору все, на що ви можете легко відволіктися, протягом обраного вами часу навчання.

Повідомте рідним або сусідам по кімнаті, що ви будете вчитися

Якщо ви живете з родиною або сусідами по кімнаті, повідомте їм, що ви будете зайняті з певного часу. Це значно допоможе вам зфокусуватися на навчанні.

Приберіть відволікаючі фактори

Як би складно це не звучало, намагайтеся не відволікатися на телефон у період, який ви виділяєте в день для навчання, оскільки соціальні мережі дуже відволікають увагу. Розслабившись вдома, ви почнете переглядати меми через 10 хвилин після того, як почнете роботу над рефератом або ессе, але якщо ваш телефон далеко від вас, тоді у вас не буде бажання. Займіться самоконтролем!

Нагороджуйте себе

Це є обов’язковим і необхідним пунктом для підтримання активної мотивації. Існує цілий ряд способів винагородити себе, і це може бути настільки простим, як з'їсти плитку шоколаду, прогулятися у парку чи подрімка.

Важливо винести позитив із цієї негативної ситуації у світі. Ми всі в цьому разом і необхідно звертатися по допомогу до своїх друзів чи рідних, якщо вам вона коли-небудь знадобиться. Намагайтеся адекватно реагувати на негативні новини, що відображаються в соціальних мережах, оскільки це може мати величезний вплив на ваш щоденний настрій і, зрештою, на ваше психічне здоров'я.

Асистент кафедри екобіотехнології та біорізноманіття

Мілантьєва Тетяна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook