Різні вектори роботи

6 вересня 2020, 0:23

     При підготовці фахівців потрібно постійно враховувати бажання роботодавців. В навчальному процесі застосовувати всі наукові здобутки, відкриття вітчизняних і світових вчених, тому в пріоритетах кафедри є співпраця з роботодавцями, міжнародна діяльність. Все це дає можливість підвищити рівень викладання, давати студентам якісні, сучасні знання, та обирати тематику для наукових досліджень.

    Для виконання цього, співробітники кафедри залучені до міжнародних проектів. Про те наскільки нас знають і цінують в світі можна судити з цитування робіт співробітників, їх участі в Міжнародних конгресах, симпозіумах та конференціях. За останні 20 років наукова діяльність співробітників переросла в залучення їх до спільних наукових проектів. Так, починаючи з 2000 року кафедра була залучена до Міжнародного проекту Ukr/SR/SPU3/08 “Вплив нетрадиційних видів рослин і їх продуктів на якість життя”, який ефективно й донині виконує спільно з науковцями Словацького аграрного університету в м. Нітра. Наслідком такої співпраці стали розробки кількох технологій одержання перги і бджолиного обніжжя. Ці розробки підтверджено 4 патентами, понад ніж 40 опублікованими статтями, 3 монографіями (1 англомовна, 2 на словацькій мові), 1 навчальним посібником.

    Науковими розробками кафедри цікавились науковці Китайської народної республіки. Один із співробітників кафедри мав нагоду відвідати академію лісових і сільськогосподарських наук (м. Пекін) та прийняти участь у спільній науковій конференції. Результатом стало підписання спільного договору про співпрацю між НУБіП України та Пекінською академією лісових і сільськогосподарських наук.

    В 2017 році співробітники кафедри були запрошені до Міжнародної програми "Агробіорізноманіття для покращення харчування, здоров’я та якості життя". Цю програму виконує кафедра у рамках Міжнародної мережі AgroBioNet – «Етологія бджіл при формуванні і використанні білкового корму». В контексті цієї програми проведено низку спільних досліджень науковців кафедри з вченими Словакії, Чехії, Сербії, Німеччини. Результати цих досліджень були оприлюднені на Міжнародних конференціях і опубліковані в наукових журналах і збірниках праць, окремі з яких входять до наукометричних баз Scopus, Agris. Нині за цією програмою підготовлено до друку монографію за редакцією Броварського В. та Бріндзи Я. «Beebread (properties, technology of production and use)». Крім того в рамках цієї програми співробітники проходять підвищення кваліфікації.

     З 2019 року професор Броварський В.Д., згідно угоди про співпрацю між НУБіП України та Ферганським державним університетом (Узбекистан) був запрошений для читання лекцій. Після відвідування університету співпрацю було суттєво розширено, а саме: кафедра забезпечує аспірантську підготовку для Ферганського державного університету, готує підручники та навчальні посібники, здійснює спільні наукові дослідження. Лише у 2020 році нами спільно з Узбецькими колегами прийнято участь у 2 Міжнародних конференціях і опубліковано 6 статей. За цією програмою роботу кафедри високо оцінило керівництво країни. За подання Узбецької сторони представника нашої кафедри призначено Міжнародним консультантом з бджільництва при ФАО ООН.

 

Професор Броварський В.Д. зі студентами та співробітниками Ферганського державного університету

                    Відзначення професор Броварського В.Д. пам’ятною медаллю Словацького аграрного університету в м. Нітра «За наукові здобутки в Міжнародній співпраці»

      Професори кафедри здійснюють підготовку аспірантів для інших країн. Що це нам дає? Ми з першоджерел знаємо проблеми галузі. Так, зі слів співробітників кафедри, які є членами робочої групи з бджільництва при Міністерстві економіки та сільського господарства, сьогодні обговорюються питання щодо оновлення нормативно-правових документів, що регулюють зайняття бджільництвом. Співробітниками кафедри подані рекомендації щодо регулювання розведення різних порід бджіл на території України.

     Наші зусилля в популяризації галузі зацікавлюють не тільки фахівці, а й студентів інших спеціальностей, які у якості вибіркової дисципліни обирають курс “Практичне бджільництво” під час вивчення якого отримують знання, практичні навички та можливості створення власних пасік, догляду бджіл та технології одержання від них продукції.

Доцент кафедри конярства і бджільництва
Микола Войналович
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook