Телеканал «КИЇВ». Програма «Якісне життя» і НУБіП України – на варті здоров'я українців і гостей столиці

4 серпня 2020 року
     Програма «Якісне життя» телеканалу Київ тісно співпрацює з фахівцями НУБіП України, особливо з факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Нещодавно, обговорювалась актуальна для абітурієнтів та студентів тема про якість вуличної іжі.

     Вулична їжа – це дешево і швидко, а іноді навіть смачно. Можна судити про смаки і добробут народу за тим, що саме він купує і їсть на вулиці. Чому вулична їжа в основному продається в таких некрасивих кіосках і часто так погано виглядає і пахне? І що взагалі можна їсти на вулиці, щоб потім не страждати від харчового отруєння?

 

     За приблизними оцінками, тільки в Києві працює понад 300 точок з шаурмою. Страва дуже проста: м’ясо на вертелі, як правило, курятина, кладеться в лаваш з маринованими овочами та соусом. Кожна така точка продає від 40 до 100 порцій на день. Активний розвиток такого бізнесу пов’язаний перш за все з активністю людей, які його створюють. При цьому, найчастіше вони не особливо замислюються над якістю страв і зовнішнім виглядом торгової точки. Практично жоден з кіосків з шаурмою не має дозволів. Продавцям ніде елементарно помити руки і сходити в туалет. Тому навіть теоретично шаурма є небезпечно. Але якщо ви дуже вже її любите, потрібно звертати увагу на деякі зовнішні чинники.

 

     Перше – це зовнішній вигляд самого кіоску і продавця. Неохайний фасад, брудні стіл і стіни, одяг з плямами на продавцю свідчать про те, що чистота тут «не в тренді». А значить, те само стосується і до продуктів.
     Друге – продавець обов’язково повинен працювати в одноразових рукавичках. І ці рукавички повинні бути дійсно одноразовими, тобто одягатися перед приготуванням страви, а не використовуватися багаторазово. І перш, ніж брати від вас гроші, рукавички продавець повинен зняти.

     Черга до кіоску не свідчить про якість їжі. Швидше про те, що точка знаходиться в прохідному місці, і голодних людей тут багато. До того ж, безліч людей абсолютно не звертають уваги ні на що.
     Що стосується самої їжі, то на відстані розпізнати, якої якості соус і наповнювачі, дуже складно. Тому, коли вам продали шаурму, потрібно її як мінімум понюхати, перш ніж з’їсти. Різкий запах і розмаїття спеції свідчать про те, що продукти, швидше за все, зіпсовані. Приправи використовуються, щоб замаскувати це. Всюди суща корейська морква може закамуфлювати все, що завгодно. І звичайно, сам смак – у м’яса повинен бути смак м’яса, воно не повинно бути солодкуватим або позбавленим смаку, як гума.

     А якщо вам все ж вдалося знайти таку точку, в якій все прекрасно: і зовнішній вигляд, і продавець, і їжа, не поспішайте повторити покупку. У кіосках із шаурмою рідко викидають нереалізовані залишки, і свіжі продукти знову з’являться тільки після того, як будуть розпродані старі.

Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook