Робоча зустріч із представниками Національного центру управляння та випробувань космічних засобів

26 липня 2020 року

25 липня 2020 р. кафедра автоматики та робототехнічних систем імені академіка І. І. Мартиненка (далі АРС) приймала у своїх стінах колег із Національного Центру управління та випробувань космічних засобів України (далі НЦУВКЗ). Від НЦУВКЗ прибули: перший заступник начальника Костянтин Волох, начальник інформаційно-аналітичного центру Ігор Бруно, начальник відділу космічних систем Олег Піскун, головний спеціаліст договірного відділу Ірина Вечерук. Чому колеги? Річ у тому, що одним із завдань, доручених Державою цій поважній структурі – це дослідження Землі, у тому числі й рослинних насаджень на ній. А саме це питання останніми роками активно досліджується й на кафедрі. Правда, кафедральні платформи для досліджень інші, але окремі завдання співпадають. Було цікаво визначитись наскільки… Окрім того, точність позиціонування в просторі суттєво залежить від якості систем синхронізації, що використовуються для створення «єдиного часу». А точність позиціонування для НЦУВКЗ, котрий управляє космічними об’єктами, – серед пріоритетів. Оскільки розроблення систем синхронізації є одним із наукових напрямів кафедри (його очолює Валерій Коваль), це тісно поєднує наші наукові інтереси. До того ж, позитивний досвід співпраці уже є і НЦУВКЗ на сьогодні є для студентів спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» базою практичного навчання.
   На початку зустрічі настрій гостям підняв проректор із навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який разом із працівниками ботанічного саду Університету показали прекрасні місця цієї окраси Alma Mater.

 

    Гостей ботанічний сад просто вразив. Вони навіть не здогадувалися про наявність в університеті таких чудових місцевин, де хочеться зупинити час і просто насолоджуватися красивим.
    На кафедрі АРС гостей познайомили з оновленими навчальними і науковими лабораторіями. В.о. директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун розповів про структуру інституту, його студентів і науково-педагогічних працівників, поставлені задачі, закликав до поєднання зусиль в наукових дослідженнях.

    Потім гостям була запропонована наукова доповідь «Технологічні стреси озимих культур та ефективні методи їх ідентифікації», сформованої за результатами роботи над проектом, що кафедра АРС виборола у конкурсі МОН України. Доповідачами виступили доцент кафедри АРС Олексій Опришко і доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Наталія Пасічник. Були представлені система використання надсучасного сенсорного обладнання на базі роботизованих літальних апаратів, власні наукові розробки у спектральному аналізі, обробці емпіричних даних, ідентифікації тощо. Питань було багато, оскільки космічні платформи також намагаються використовувати для подібних задач. Але тут не все так просто… Позитивний результат можливий лише за умов проведення комплексних досліджень різноплановими фахівцями: математиками, програмістами, автоматниками, фахівцями спектрального аналізу, і, що дуже важливо, наковцями, здатними досліджувати рослину і грунт. Лише системний підхід, на моє переконання, приводить до позитивного рішення.


     Висновок після обговорення доповіді один – об’єднати зусилля над вирішенням важливої для України наукової пробеми щодо дистанційного оцінювання станів рослинних насаджень, оскільке зазначене на сьогодні є необхідною складовою програмування високих врожаїв у промислових маштабах.
    На завершення зустрічі Костянтин Волох подякував за надану можливість тісніше познайомитись з НУБіП України, окремими його структурами, відзначивши при цьому, що університет за короткий термін суттєво оновився як зовні, так і за змістом. Він переконаний, що спільна наукова робота НЦУВКЗ і НУБіП України надасть прискорення в розробленні та впровадженні ефективних аграрних технологій.

Віталій Лисенко,

завідувач кафедри автоматики та робототехнічних

систем імені академіка І. І. Мартиненка

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook