Галина Макух з Тернопільщини прагне навчатись за освітньою програмою «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології» в НУБіП

21 липня 2020 року
    Сьогодні ми познайомимося ближче з абітурієнткою спеціальності «Професійна освіта», яка мріє про навчання в НУБіП України, щоб продовжити ступеневу освіту, розпочату в коледжі.

- Розкажіть, будь ласка, про себе.
- Мене звати Галина, мені 19 років. В цьому році я закінчила «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» і хочу далі навчатись і розвиватись набуваючи знань, як у сфері сільського господарства, переробки та харчових технологій, а також отримати знання у галузі педагогіки і психології. Усі ми розуміємо, що для досягнення успіху у тій чи інший галузі, кожній людині потрібні надпрофесійні, так звані «м’які навички», комунікативні, лідерські, навички роботи в команді, навички особистісного розвитку, публічних виступів, самопрезентації. НУБіП України відкриває для мене ці можливості, насамперед спеціальність «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології», де існує бажане для мене поєднання гуманітарної і агропромислової складових. Саме тому мрію стати студенткою НУБіП України, адже цей навчальний заклад є одним із провідних університетів в Україні не тільки в аграрній галузі, але й у царині гуманітарних наук.

- Чому Ви вирішили здобути вищу освіту?
- Вищу освіту вирішила отримати для того, щоб розвиватись, реалізувати власний потенціал, бути корисною для людей, суспільства, української держави і, зрештою, мати хороші можливості на ринку праці, оплачувану роботу. Також мене приваблює сільське господарство, адже ми маємо безцінне багатство, дароване нам природою. Це родючі землі, здатні не лише задовольнити потреби громадян, а й приносити неабиякі прибутки країні. Не дарма наша держава займає лідерську позицію у світі за площею родючих земель. Тому бачу перспективу в тому, щоб самоудосконалюватися і пізнавати більше в аграрній сфері. А навчання в НУБіП України і диплом, отриманий в такому престижному закладі, на мою думку, допоможе якнайкраще реалізувати мої плани і мрії у життя. Сподіваюся, що викладачі університету допоможуть мені зробити крок у велике майбутнє.

- Чим Вас приваблює спеціальність «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології»?
- Мене ще з дитинства цікавило сільське господарство, зараз я вже працюю на провідному елеваторі України, хоча й не за своєю спеціальністю, та все ж наближено до неї. Моя робота – це контакти з людьми, налагодження ділової співпраці. Освіта загалом, а професійна зокрема, це хороший засіб особистісного і фахового зростання, коли ти опановуєш нові поняття, розширюєш свій кругозір, збагачуєшся інтелектуально і можеш передати ці знання іншим, поділитись досвідом, дати імпульс, поштовх прогресу. Ми розуміємо, шо усе залежить від культури і вихованості людини, рівня її готовності до тієї чи іншої діяльності. Ключ до успіху країни в освіті. Працюючи, я ознайомилась з багатьма досягненнями в роботі українських аграрних підприємств, фермерських господарств, малих і великих товариств, почала замислюватися над недоліками в їх роботі та аналізувати причини. Мені доводиться працювати з людьми. Для цього мені потрібні знання у галузі психології та педагогіки. З їх допомогою я зможу вибудовувати конструктивні стосунки з колегами, навчати персонал нашої компанії, брати участь, разом із керівництвом, у формуванні корпоративної культури.

Додам, що на спеціальності «Професійна освіти. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології» є значна кількість бюджетних місць, а також, на цій спеціальності активно впроваджується дуальна освіта, коли студент може, і навчатись, і працювати одночасно.

- Звідки Ви дізнались про наш університет?
- Я чула гарні відгуки від своїх друзів по коледжу, які обрали саме цей заклад вищої освіти для свого подальшого навчання. Також можу порадити всім майбутнім абітурієнтам університету: завжди відгукуйтесь на пропозицію познайомитися з закладом, викладачами і матеріальною базою під час Дня відкритих дверей. У цьому році, у зв’язку з карантином, мені довелось відвідати віртуальний день відкритих дверей, проведений кафедрою педагогіки. І я була приємно здивована. Перегляд відеороликів, знайомство з деканом факультету професором Василем Шинкаруком, завідувачем кафедри педагогіки Русланом Сопівником та викладачами кафедри педагогіки, спілкування зі студентами, представниками студентської організації, роботодавцями справили на мене гарне враження. Було захоплююче і цікаво.

- Які «родзинки» у навчанні саме з обраної вами спеціальності Ви вже встигли помітити?
- Наприклад, я дізналася що студенти освітньо-професійної програми «Професійна освіта» мають унікальну нагоду під час навчання спілкуватись з роботодавцями. Для цього при кафедрі педагогіки діє «Клуб аграрного та освітнього консалтингу», який створює умови для навчання на реально діючих моделях агровиробництва, відкриває можливості для проведення екскурсій з опанування сучасними технологіями, новітньою технікою, новинками в різних галузях АПК, створює умови для вторинної зайнятості, подальшого працевлаштування здобувачів вищої освіти, що є дуже важливим для мене.

По-друге, диплом за спеціальністю «Професійна освіта» надає доволі широкі перспективи працевлаштування. Це і робота в аграрних коледжах, чому сприяють надані студентам гуманітарно-педагогічні знання; і робота безпосередньо в аграрному секторі, адже тут доволі детально вивчають професійно-орієнтовані дисципліни, а також є можливість обрати предмети за власним вподобанням. Періодично передивляючись сайт університету, бачу, як на краще змінюється цей перелік вибіркових дисциплін. І він доволі різноманітний. Тільки обирай і розвивайся в цьому напрямку. Це мені подобається.

Не знаю, як складеться надалі, і чи буду використовувати цю можливість, але була приємно здивована ще однією нагодою, яку надає навчання за спеціальністю «Професійна освіта». Це шанс отримати «подвійний диплом», один – НУБіП України, а інший – закордонного університету-партнера.

А ще, навчаючись у коледжі, багато чула про дуальну освіту. Поцікавившись, що це таке, розумію, що НУБіП в цьому плані також надає цю можливість. Можу тепер одночасно і навчатись, і здобувати професійний досвід на аграрному підприємстві. Як на мене, це мрія для сучасних молодих людей, які все прагнуть встигнути!

Отже, вибір зроблено.

- Дякуємо за інтерв’ю. Відчувається, що до свого вибору майбутньої професії Ви ставитесь доволі усвідомлено й системно, використовуючи знання, здобуті в коледжі, і досвід, отриманий при роботі на аграрних підприємствах. Щасти Вам при вступі та у навчанні! Впевнені, що і сам НУБіП, і здобуття освіти за спеціальністю «Професійна освіта» не тільки не розчарують вас у виборі, але й перевершать усі ваші найсміливіші сподівання на особистісне зростання і кар’єрний успіх!

Інтерв’ю з абітурієнткою провели
завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник
та асистентка кафедри педагогіки Олена Варава

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook