Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК НУБіП України – провідний заклад у моніторингу безпеки продовольства

18 липня 2020 року

    У науково-дослідному відділі моніторингу безпеки продукції УЛЯБП АПК НУБіП України проводяться дослідження за такими напрямками:

  • хроматографічними методами визначаються діючі речовини у засобах захисту рослин; залишкові кількості пестицидів у с.-г. сировині, продукції та об’єктах довкілля;
  • елементний склад визначається методами атомної абсорбції та атомної емісії (37 показників, включаючи важкі метали);
  • мікотоксини визначаються методами рідинної хроматографії та ІФА, також проводиться визначення жирнокислотного складу, визначення глюкозинолатів, тощо.

    Надзвичайно актуальними і затребуваним є дослідження елементного складу ґрунтів і добрив.

    З дотриманням умов карантину у цьому році на визначення елементного складу проведено 273 аналізування.

    На даний момент можемо визначати методом газової хроматографії 37 жирних кислот. Ця методика користується попитом як у науковців так і в комерційних замовників.


    Так, з початку року досліджено 50 проб (яйця, олії різних видів, молоко і молочні продукти, хліб) на жирнокислотний склад. Особливо цікавить замовників вміст омега-3, омега-6 жирних кислот у продуктах харчування.

    Надзвичайно актуальним показником, який користується популярністю у замовників є визначення діючих речовин у препаратах та залишків пестицидів у с.-г. продукції та сировині За допомогою методів газо-рідинної хроматографії, мас-спектрометрії визначаємо понад 120 речовин. Звертаються як виробники препаратів так і пересічні покупці цих препаратів.


    Було виявлено декілька випадків невідповідності діючих речовин із заявленим вмістом.


    Останнім часом, побільшало звернень пасічників з метою визначення причини масової загибелі бджіл. Зазвичай це порушення технологічних регламентів застосування засобів захисту рослин.

    Важливим напрямком діяльності відділу є розробка та оцінка продатності (валідація) методик хроматографічних досліджень. Розпочато роботу щодо підбору умов хроматографування мікотоксинів методом LC-MS/MS.

    Як результат – зможемо визначати шість і більше мікотоксинів методом рідинної хромато-мас-спектрометрії у зерні та зернових кормах. На відміну від існуючого методу (рідинна хроматографія – ВЕРХ), використання модифікованої пробопідготовки QuEChERS дозволить спростити пробопідготовку, зменшити витрати реактивів та матеріалів, скоротити час аналізу та знизити собівартість досліджень.

    Ідея розробки і впровадження цієї методики лягла в основу наукового проекту, який був успішно зареєстрований та поданий на конкурс Національного фонду наукових досліджень.

     Оскільки вміст мікотоксинів є нормованим показником, дана методика зацікавить не тільки наукову спільноту, а й приватних комерційних замовників.


    Нині у відділі ведеться діяльність щодо постановки методу визначення антибіотиків газовою хроматографією з мас-спектрометричним детектуванням (закуплено хроматографічну колонку, стандартні зразки антибіотиків, підбираємо умови хроматографування), а також визначення вмісту гормонів у біологічних рідинах методом ІФА.

     Також, у відповідь на звернення інших наукових установ і науковців, ведеться розробка і постановка методики визначення коротколанцюгових жирних кислот методом газової хроматографії. Наразі замовлено стандартні зразки жирних кислот та ведеться робота щодо закупки хроматографічної колонки.

    Таким чином, напрямки науково-виробничої діяльності відділу дозволяють проводити наукову, навчальну та виробничу діяльність стосовно проведення випробувань з визначення показників якості та безпеки води, ґрунтів, добрив, біологічних препаратів, засобів захисту рослин, сільськогосподарської продукції, сировини та біологічних об’єктів.

Світлана Мідик,
секретар вченої ради УЛЯБП АПК,
завідувач відділу моніторингу безпеки продукції АПК

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook