Євгеній Шульга: Широка палітра галузей науки в нашому університеті дозволяє об’єднуватися молодим вченим з різних сфер і разом проводити ґрунтовні та комплексні дослідження

14 липня 2020 року
   Серед цьогорічних стипендіатів Кабінету Міністрів України доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Євгеній Шульга. Про його роботу і плани – наша розмова.

- За яку роботу призначена стипендія?
- Важко сказати за яку конкретно роботу. Скоріше, за сукупність досягнень, що показують результати наукової діяльності, а також за проведення досліджень. Сфера моїх наукових інтересів складає забезпечення екологічних прав громадян, правового регулювання відносин у сфері впровадження альтернативних джерел енергії, енергозберігаючих та енергоефективних технологій. Наразі ми з колегами працюємо над міждисциплінарною тематикою, що спрямована на розробку загальнодержавної концепції законодавства щодо автономного енергозабезпечення об’єднаних територіальних громад. Її запровадження дозволить знизити рівень викидів СО2 в атмосферу, зменшити витрати на енергетичні ресурси та автономізувати об’єднані територіальні громади від залежності централізованих енергетичних поставок. Це дозволить знизити рівень імпортозалежності України від енергоресурсів.

- На Вашу думку, чи стимулюють такі стипендії молодих науковців? І які ще стипендії чи гранти хтіли б здобути?
- Безумовно, стимулюють. Тут слід сказати, що сьогодні молода наука є найбільш вразливою в плані фінансування. Як голова ради молодих вчених юридичного факультету можу сказати, що наразі молоді науковці здійснюють дослідження здебільшого на ентузіазмі. Тому для проведення досліджень потрібно шукати фінансування з різних джерел - міжнародних фондів та державних програм. Тут хочу відмітити роль науково-дослідної частини НУБіП, злагоджена робота якої сприяє нам у пошуку, формуванні та отриманні як вітчизняних науково-дослідних робіт, так і зарубіжних проєктів. Дякуючи НДЧ, молоді науковці мають можливість пошуку зовнішнього фінансування наукових досліджень. Звідси і стипендії, гранти, премії. Тому звичайно стипендії є гарним мотиватором для продуктивної роботи молодих вчених.

- Будь ласка, кілька слів про найближчі плани…
- Широка палітра галузей науки в нашому університеті дозволяє об’єднуватися молодим вченим з різних сфер і разом проводити ґрунтовні та комплексні дослідження. Не так давно проєктною командою представників ряду факультетів було виграно науково-дослідний проект «Розробка системи формування та реалізації лідерського потенціалу молоді об’єднаних територіальних громад України», а також проект від British Council “Розвиток лідерського потенціалу молодих вчених університету”, які були успішно реалізовані.

На сьогодні ми об’єднуємося з представниками молодих вчених інших факультетів для роботи над спільними науковими проектами. Так, нещодавно юристи консолідувалися з педагогами у формуванні проектної заявки “Європейська модель розвитку правової культури у вітчизняній освіті”. Зовсім скоро буде оголошено прийом заявок науково-дослідних робіт для молодих вчених, де ми будемо співпрацювати з енергетиками та екологами. Окрім того, стартує конкурс українсько-білоруських науково-дослідних проектів на 2021-2022 роки, в якому ми плануємо взяти участь. Тож планів багато.

Розмовляла Ірина Білоус

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook