Обговорення освітньо-наукової програми третього рівня вищої освіти за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології»

13 липня 2020 року

    13 липня 2020 року на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка (далі АРС) за участю президента Асоціації «Теплиці України» Чернишенка Є.В. пройшов семінар з обговорення освітньо-наукової програми «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» (далі програма) галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» (кваліфікація: PhD доктор філософії). В обговоренні та дискусії взяли участь д.т.н., проф. Лисенко В.П. (завідувач кафедри), д.т.н., проф. Шворов С.А. (гарант програми), д.т.н., проф. Коваль В.В., д.т.н., проф. Никифорова Л.Є., к.т.н., доцент Решетюк В.М., к.т.н., доцент Мірошник В.О., к.т.н., доцент Заєць Н.А., к.т.н., доцент Болбот І.М., к.т.н., доцент Опришко О.О., к.т.н., доцент Лендєл Т.І., аспіранти Якименко І.Ю., Поліщук Д.В., Давиденко Т.С.
    Проф. Шворов С.А. ознайомив присутніх із: результатами опитування стейкхолдерів, рецензіями, що надійшли від зовнішніх організацій на програму. Усі пропозиції та зауваження були враховані й підтримані присутніми на семінарі.
   Проф. Никифорова Л.Є. зазначила, що особливістю, унікальністю та відмінністю ОНП «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» від аналогічних освітньо-наукових програм є націленість її на засвоєння знань та формування навичок по розробленню та впровадженню важливих для України новітніх систем автоматизації складних біотехнічних об’єктів, що мають дві складові – технічну і біологічну, притаманних сільськогосподарській специфіці та наукам про життя, що складають природничу спрямованість університету. Освітня програма забезпечує формування у майбутнього фахівця здатності динамічно поєднувати знання, уміння і навички під час вирішення завдань та проблемних питань в галузі автоматизації та приладобудуванні стосовно розробки і дослідження автоматизованих систем керування складними біотехнічними об’єктами і технологічними процесами. Забезпечення інтегрованої підготовки фахівців у галузі автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, що мають прикладний аспект в керуванні складними біотехнічними об’єктами сільськогосподарського виробництва та в інших сферах наук про життя, передбачає наявність у здобувачів освіти знань, вмінь та навичок з дослідження складних біотехнічних об’єктів та розробки систем їх автоматизації, тобто особливість ОНП визначається її цілями на специфіку базового навчального закладу (НУБіП України) та відображення відповідних особливостей підготовки наукових фахівців, зорієнтованих на розроблення та впровадження сучасних систем автоматизації на базі комп’ютерно-інтегрованих технологій в агропромисловому секторі.
     Проф. Лисенко В.П. звернув увагу присутніх на потребу відображення в змісті вступних випробувань особливостей біотехнічних об’єктів, як важливої складової, яка впливає на якість функціонування систем автоматизації, що було підтримано представником роботодавців президентом Асоціації «Теплиці України» Чернишенком Є.В.
   Окрім того була звернута увага присутніх на зміст і назви навчальних дисциплін.
   При обговоренні матеріалів курсу «Світовий досвід автоматизації сучасних об’єктів аграрного спрямування» президентом Асоціації «Теплиці України» Чернишенком Є.В. були підтримані пропозиції, які надали аспіранти Поліщук Д.В. та Якименко І.Ю. щодо проведення в рамках навчальної дисципліни «Світовий досвід автоматизації сучасних об'єктів аграрного спрямування» практичного заняття на тему «Науково-практичні центри як основа для проведення системних експериментальних досліджень біотехнічних об’єктів і розробки новітніх автоматизованих систем керування біотехнічними об’єктами», а також виділення окремого часу при проведенні практичних занять в науково-практичних центрах тепличних технологій на ознайомлення аспірантів з принципами автоматизації обліку робочого часу на прикладі програмного забезпечення Hoogendoorn Co.
    Враховуючи необхідність подальшої автоматизації технологічних процесів в аграрному секторі економіки була акцентована точка зору про те, що в рамках навчальних дисциплін освітньо-наукової програми підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти необхідно більше уваги приділити дослідженню систем автоматизації для біотехнічних об’єктів, які мають технічну та біологічну складову, притаманну сільськогосподарській специфіці. У зв’язку із цим проф. Никифорова Л.Є. запропонувала ввести зміни в ОНП щодо змістовного наповнення та перейменування дисципліни «Методика дослідження та організація підготовки дисертаційної роботи» на «Методика дослідження біотехнічних об’єктів та організація підготовки дисертаційної роботи».
   Проф. Коваль В.В. запропонував уточнити тематику занять та перейменувати навчальну дисципліну «Комп’ютерна обробка інформації» на «Обробка інформації в комп’ютерно-інтегрованих системах автоматизації».
   Доцент Заєць Н.А. також запропонувала ввести зміни в ОНП щодо змістовного наповнення та перейменування дисципліни «Математичне моделювання та планування експерименту» на «Сучасні методи і засоби математичного моделювання складних систем автоматизації біотехнічних об’єктів».
   Доцент Опришко О.О. надав пропозиції щодо удосконалення курсу «Інформаційне та програмне забезпечення сучасних систем автоматизації» та зміни його назви на «Інформаційне та програмне забезпечення сучасних систем автоматизації біотехнічних об’єктів».
   З усіма пропозиціями погодився представник Ради роботодавців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження – президент Асоціації «Теплиці України» Чернишенко Є.В. Він також надав ряд пропозицій щодо змістового наповнення навчальних дисциплін, в рамках яких необхідно підсилити напрям дослідження саме біотехнічних об’єктів і систем їх автоматизації в науково-практичних центрах з врахуванням часових обмежень вивчення дисциплін.
   У цілому учасниками семінару була дана позитивна оцінка підготовленої освітньо-наукової програми, проєктній групі ОНП рекомендовано додатково проаналізувати надані рекомендації та пропозиції з урахуванням результатів обговорення і представити наступну редакцію освітньо-наукової програми третього рівня вищої освіти за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» на засідання кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка та на науково-методичну комісію ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.

 

Решетюк В.М.,
доцент кафедри автоматики та
робототехнічних систем
ім. акад. І.І. Мартиненка

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook