Успішний досвід практичного навчання в умовах нештатних ситуацій: думка студента

9 липня 2020 року

 …Ох, і в непростих умовах довелося працювати моїм одногрупникам у цьому семестрі! По завершенні навчального процесу, а потім і після здачі сесії, повинна була відбутися виробнича практика з комп’ютерно-інтегрованих технологій. В штатних умовах цей алгоритм кафедрою автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка уже відпрацьований, а як буде в умовах не стандартних? Адже практика повинна була проходити у дистанційному режимі!!! Тобто знайомство з базою практики і відповідно написання звіту - за результатами дослідження підприємства, повинно було відбуватися у віддаленому режимі.
До цього почали готуватися заздалегідь. Кафедра максимально врахувала наші побажання, щодо власного місця проходження практики; іншим студентам були надані місця практики на об'єктах, з якими працює кафедра, які були схвалені ректором університету у вигляді наказу на практику. Старости груп створили Telegram-канал «Практика-2020».

    Але хто, як не партнери діляться радощами і підставляють плече у непрості часи? За пропозицією президента Асоціації «Теплиці України» Євгенія Чернишенка, до речі кафедра є членом цієї організації, семеро студентів-автоматників проходили практику на ПрАТ «Комбінат «Тепличний» і Науково-практичному центрі тепличних технологій VegeFut-Ukraine.

    Після ознайомлення студентів із цими об’єктами в дистанційному режимі, була проведена конференція, програму якої сформулювали самі студенти, а мені довелося бути модератором цієї конференції.

    Оскільки автоматники «полюбляють» системний підхід до справи, адже не знаючи тонкощів – не спроєктуєш якісну автоматичну систему, то доповіді підготували усі фахівці підприємства, за що ми щиро вдячні Герою України, голові правління ПрАТ «Комбінат «Тепличний» Володимиру Іллічу Чернишенку.

    Тенденції розвитку ПрАТ «Комбінат «Тепличний»: проблеми і шляхи їх реалізації, окреслив у своєму виступі Євгеній Чернишенко. Про те, що основою у підготовці висококваліфікованих інженерних фахівців для тепличної галузі є Науково-практичний центр тепличних технологій, ідея його створення, реалізовані проекти розповів доцент кафедри Володимир Решетюк. Як отримати більший урожай (на прикладі комбінату), використовуючи науковий агрономічний супровід і консалтинг – нас переконав Петро Кирій, кандидат сільськогосподарських наук, головний агроном підприємства. Юрій Шурига, завідувач біотехнологічної лабораторії відкрив таємниці хвороб, шкідників, бур'янів та …вірусів. Виявляється, що і у рослин може бути таке! При цьому він звернув нашу увагу на діагностику і керування цими процесами, адже у рослинному світі це відпрацьовано. Залишається лише створити на базі цієї інформації своєрідні автоматичні комплекси з діагностики.

   Олександр Мельниченко, головний інженер, зупинився на машинах і апаратах в тепличному господарстві; технологічному оновленні і поліпшенні технологій виробництва. А Петро Левчук, головний енергетик розкрив усі аспекти енергозабезпечення і засобів автоматизації ПрАТ «Комбінат «Тепличний». І по завершенні Володимир Решетюк поділився досвідом реалізації міжнародного проекту «Дослідження технологічних операцій засобами Diamond FMS» (в частині дослідження інженерних операцій) .

   Усі студенти отримали необхідні знання та допоміжні матеріали для підготовки і успішного захисту звітів з практики. Під час дискусії була досягнута домовленість щодо проведення експериментальних досліджень приладів з енергозбереження Ultra, які будуть основою моєї майбутньої бакалаврської роботи. Вважаю, що таке залучення студентського потенціалу до справ виробництва, буде слугувати запорукою успіху у підготовці висококваліфікованих фахівців з автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій.

    Завершилася конференція переглядом науково-популярного фільму: «ПрАТ «Комбінат «Тепличний»: якість продукції і енергоощадні технології – кредо новатора», який створили випускники кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка попередніх років.
    На сам кінець Євгеній Чернишенко побажав студентам міцного здоров'я і здорового глузду.


Владислав Марченко,
заступник старости групи АКІТ-19001 ст

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook