Навчальна практика з дисциплін «Лісова ентомологія» та «Лісова фітопатологія» для студентів спеціальності «Лісове господарство» онлайн – нові виклики і досвід

1 червня 2020 року
     Навчальна практика – важлива складова формування практико-орієнтованих компетентностей наших студентів – майбутніх лісівників. Тому онлайн-консультації зі студентами групи ЛГ-1803 (ОС «Бакалавр») відбувалися щодня у відповідності до розкладу.

     Викладачі і студенти обговорювали організаційні питання онлайн-зустрічей на базі платформи Zoomта elearn.nubip.edu.ua; теоретичні питання методик лісопатологічних обстежень, зокрема грунтових розкопок, обстеження молодняків тощо. Протягом практики відбувалося спілкування з викладачами, можливість ставити питання та одразу ж отримувати відповіді на них – зробили цю практику унікальною у «віртуальній» аудиторії.

     Програма навчальної практики з дисципліни «Лісова ентомологія» передбачала виконання таких завдань:

  1. Екскурсія. Вивчення видового складу шкідливих комах і їх ентомофагів у різних насадженнях і місцях поселення. Відпрацювання методики лісопатологічного дослідження і способів обліку чисельності різних груп комах.
  2. Лісопатологічне обстеження насаджень. Рекогносцирувальний нагляд за розмноженням хвоє- і листогризучих комах.
  3. Огляд ґрунту на заселеність ґрунтовими шкідниками.

     Програма навчальної практики з дисципліни «Лісова фітопатологія» передбачала виконання таких завдань:

  1. Переглянути відеоматеріали лісопатологічного обстеження (екскурсії лісом), пригадати типові симптоми та збудників найпоширеніших хвороб лісових деревних рослин, робити селфі з фітопатологічним обʼєктом.
  2. Встановити загальний санітарний стан лісу на основі розрахунку середньозваженого індексу санітарного стану (згідно індивідуального завдання).
  3. Сформувати фотогербарій фітопатологічних обʼєктів.

     Після відпрацювання всіх завдань студенти здали звіт, а також склали залік на базі платформи elearn.nubip.edu.ua. Успіх проведення навчальної практики багато залежить від ретельної підготовки до неї. Завчасно необхідно підібрати придатні квартали для проведення лісопатологічного обстеження і виготовити викопіровку з плану насаджень, намітити маршрути екскурсій, щоб відвідати всі об'єкти, підготовити знаряддя.
     У період практики студенти ведуть щоденник, а по закінченні її подають звіт об'ємом 10-12 сторінок. Звіт рекомендується щоденно писати після польових робіт. У складанні звіту, а також всіх обстежень лісу і інших робіт беруть активну участь всі члени бригади.

     Зрозуміло, що в умовах карантину ці завдання були складними, але ми з ними успішно справилися, про що свідчать і написані реферати і зібрані гербарії. Всі студенти групи отримали позитивні оцінки, а ми – новий досвід.

Ганна Бойко,
асистент кафедри лісівництва
Іванна Кульбанська,
старший викладач кафедри лісівництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook