1 червня – Всесвітній день молока

1 червня 2020, 9:26

 

1 червня дата, коли весь світ відзначає не лише Міжнародний день захисту дітей, але й Всесвітній день молока (World Milk Day). Вшанувати молоко і занести його у реєстр святкових днів вперше у 2001-му році запропонувала Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО). Ініціативу підтримала більшість країн планети. Відтоді 1 червня вважається Всесвітнім днем молока. Мета свята популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов'язану з молоком і молочним виробництвом.

Академік, вчений фізіолог І.П. Павлов назвав молоко “дивною їжею”, виготовленою самою природою”. Вчений вказував на три основні властивості, що характеризують молоко як цілком винятковий продукт харчування: здатність легко засвоюватися за мінімальної секреторної роботи травних залоз організму; самостійну здатність до збудження травного каналу; краще засвоєння організмом білків молока порівняно з білками хліба.

Стародавні філософи і вчені називали молоко “криницею здоров’я”, “соком життя”, “білою кров’ю”. Дійсно, в природі не існує, окрім молока, іншого продукту до складу якого входить близько 250 компонентів, в тому повноцінні білки, жири та вуглеводи, мінеральні та інші біологічно-активні речовини, які мають високий ступінь засвоєння та позитивно впливають на організм людини і тварин.

У 2019 році Девід Вішарт (David Wishart) з університету провінції Альберта в Едмонтоні (Канада) і його колеги знайшли 972 унікальних з'єднання в коров'ячому молоці, що утворюють приблизно 2,35 тисячі різних метаболічних структур. Фахівці знайшли кілька десятків абсолютно нових білкових і жирових молекул в складі молока. І дізналися, що нежирні і незбирані сорти молока відрізнялися не тільки кількістю жиру, а й жиророзчинних вітамінів A, D і E. Крім того, в молоці було виявлено рослинні гормони, гербіциди, пестициди і антибіотики, а також уривки ДНК і РНК самих корів. Велика частина з них вже була відома вченим, проте кілька десятків білкових і жирових молекул виявилися абсолютно новими для них. Їх відкриття і дослідження, як сподіваються дослідники, допоможе розкрити їх роль у дії молока на організм людини і зрозуміти, як зробити молочні продукти більш корисними і безпечними для людей.

 

«Пийте, діти, молоко, будете здорові!» ця фраза повною мірою відноситься до цього дня. Здорові діти – здорова нація!

 

 

 

Тетяна Антонюк

доцент кафедри технологій

виробництва молока та м’яса

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook