Агрономічна практика, 2 курс
Структура і зміст програми агрономічно-ознайомчої практики з дисципліни «Селекція і насінництво польових культур»
1. Програма навчальної практики
№ п/п | Тема практичних занять | Кількість годин |
1 | Методи створення вихідного матеріалу. Гібридизація. | 5 (очно) |
2 | Селекційна мережа України | 5 (дистанційно) |
3 | Спостереження та оцінка зразків в селекційних та насінницьких посівах | 5 (очно) |
2. Практичні завдання з програми практики
№ п/п | Завдання, які потрібно виконати | Методичні рекомендації до виконання | Посилання на відеоматеріал |
1 | 1.1. Ознайомитись із:- поняттям «селекція», завданнями, які вона вирішує та методами, які використовує;- поняттям «сорт» та «гібрид» як засоби с.-г. виробництва.- поняття «гібридизація», «гетерозис» та «гетерозисний гібрид» | 1.1. На основі інформації з відео файлів коротко дати визначення наступним термінам: селекція, сорт, гібрид, гібридизація, гетерозис та гетерозисний гібрид.1.2. Сформувати основні завдання та методи селекції | Селекція як наука_1Селекція як наука історичний фільмМетоди селекції рослин_ч.1Методи селекції рослин_ч.2ГетерозисКоротко про селекцію і можливостіДивовижні гібриди овочів і фруктівАнглійськоюAn Introduction To Plant BreedingHigh Yielding VarietiesPlant Breeding for Disease ResistancePlant Breeding For Resistance To Insect PestsPlant Breeding for Improved Food QualityTissue Culture |
1.2. Оволодіти методикою і технікою гібридизації | 1.3. На основі інформації з відео файлів та методичних рекомендацій коротко описати етапи гібридизації пшениці (іншої культури).1.4. Намалювати схему будови суцвіття обраної культури.1.5. Провести підготовку суцвіть пшениці (іншої культури) до кастрації і виконати кастрацію квіток 2-3 суцвіть1.6. Сфотографувати процес кастрації суцвіть пшениці (іншої культури) або зробити відео. | Методика і техніка гібридизації пшениці_методичні рекомендаціїМетодика і техніка гібридизації пшениці_відеоТехніка гібридизації плодових (на прикладі чорної смородини) | |
2 | Ознайомитись із поняттями «оригінатор сорту», «автор сорту» та установами, які займаються селекцією рослин в Україні | 2.1. На основі інформації з відео файлів знайомитися з установами, які займаються селекцією в Україні.2.2. Знайти та зберегти собі на телефон (планшет та ін.) Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні за 2020 р. (далі – реєстр сортів).2.3. У реєстрі сортів ознайомитися з переліком установ, що займаються селекцією рослин в Україні (наприкінці реєстру).2.4. Виписати у звіт перелік усіх селекційних установ, які розміщені в області вашого місця проживання / народження та дати характеристику однієї з них (обов’язково вказати: місце розміщення, напрями роботи, перелік культур, селекцією яких займаються, назви сортів створених в установі, їх короткі характеристики та вказати селекціонерів, які створюють сорти в установі) | Державний реєстр сортів рослин придатних дляпоширення в Україні за 2022 р.Інформаційно-довідкова система "Реєстр сортів"
ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВА СИСТЕМА "СОРТ"
Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.1Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.2Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.3Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.4ННЦ "Інститут землеробства НААН"Інституту картоплярства НААН УкраїниІнститут рису НААН УкраїниІнституту зрошуваного землеробства НААН УкраїниІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція пшениціІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція ячменюІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція просаІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція соїІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція кукурудзиДЕКАЛБ |
3 | Оволодіти методикою проведення оцінки селекційних зразків | 3.1. Ознайомитися із методикою фенологічних спостережень (згідно методики проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових) та визначити фенологічні фази трьох сортів або культур.3.2. У звіт прикріпити 3 своїх фото та підписати: назва культури, назва сорту (гібриду), фенологічна фаза, макро- і мікростадія за ВВСН та приблизна (бажано точна) тривалість вегетації | Фенологічні фази розвитку озимої пшениці |
3.3. Ознайомитися із методикою оцінки сортів та селекційних зразків зернових колосових культур на стійкість проти борошнистої роси, бурої іржі і септоріозу3.4. Провести оцінку ураження 3 сортів 1-м збудником хвороби або 1 сорту трьома збудниками.3.5. У звіті надати таблицю оцінок (зразок у методиці оцінки, табл. 4) та прикріпити 3 своїх фото і підписати: назва культури, назва сорту, назва наявного прояву ураження збудником хвороби, інтенсивність (ступінь) ураження та бал стійкості. | Методика оцінки сортів та селекційних зразків зернових колосових культур на стійкість проти ураження хворобами листяСепторіоз листяБура іржаРозвиток справжньої борошнистої росифото_борошниста роса_1фото_борошниста роса_2фото_борошниста роса_3фото_Бура іржа_1фото_Бура іржа_2фото_септоріоз_1фото_септоріоз_2фото 3 хвороби |
Оцінка національна | Визначення оцінки ЄКТС | Рейтинг здобувача, бали |
Відмінно | Відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок | 90–100 |
Добре | В загальному правильна робота з певною кількістю грубих помилок | 74–89 |
Задовільно | Непогано, але зі значною кількістю недоліків | 60-73 |
Незадовільно | Потрібно працювати перед тим як отримати залік | 0–59 |
Номер групи | Дистанційний формат | Очний формат |
1 | 05.07.2023 | 16-17.06.2023 |
2 | 05.07.2023 | 16-17.06.2023 |
3 | 05.07.2023 | 16-17.06.2023 |
4 | 30.06.2023 | 16-17.06.2023 |
5 | 21.06.2023 | 12-13.07.2023 |
6 | 21.06.2023 | 12-13.07.2023 |
7 | 21.06.2023 | 12-13.07.2023 |
8 | 21.06.2023 | 12-13.07.2023 |