Урочистою Академією онлайн НУБіП відзначив своє 122-річчя (ВІДЕО)

31 травня 2020 року
     Сьогодні у межах святкування 122-ї річниці НУБіП пройшла Урочиста Академія. Всіх причетних – вчених і викладачів, студентство і випускників, друзів університету привітав ректор Станіслав Ніколаєнко. Він також представив актуальну наукову доповідь «Подолати кризу, забезпечити сталий розвиток суспільства – місія колективу НУБіП України».

     У складних умовах сьогодення, пов’язаних з карантином в державі і по всьому світу, наш колектив організовано продовжив навчальний процес, дослідницькі теми, а в навчально-дослідних господарствах завершили весь комплекс весняно-польових робіт. Ректорат працює, оперативно реагує на проблеми і виклики, зазначив ректор.

     Ще чотири роки тому наш виш взявся активно запроваджувати дистанційне навчання і на момент оголошення карантину майже 92% всіх навчальних матеріалів були доступними в електронній формі на платформі Moodle. В середньому близько 90% студентів регулярно навчаються, складають іспити, наразі шукаємо ефективні підходи дистанційного навчання і до решти молоді. Тому наш університет одним із перших в Україні адаптувався до нових умов, продемонстрував свідому дисципліну, злагодженість і професіоналізм, за що я вдячний всім колегам.
     Та нині в нас гарна дата – День народження університету, і ми зранку поклали квіти на Алеї слави до пам’ятників всім нашим предтечам, тим подвижникам, хто уславив університет, хто заклав в його основу міцні наукові підмурки.

     Сьогодні ми згадуємо і далекий 1898 рік, першого декана сільськогосподарського відділення КПІ Миколу Червинського. І 1954 рік – першого ректора УСГА Павла Пшеничного. Наших славних вчених, фундаторів наших спеціальностей – фітопатолога Володимира Пересипкіна, інженера Петра Василенка, агрохіміка Петра Власюка, ветеринарного лікаря Антона Скороходька, лісівника Євгена Алексєєва, інженера-автоматчика Івана Мартиненка, грунтознавця Петра Сльозкіна, лісівника Петра Погребняка, тваринника Григорія Богданова і ін.

     Без сумніву гордістю і візитівкою кожного вишу є його славні випускники, яких за ці роки зі стін університету вийшло більше 110 тисяч! Ми не можемо сьогодні із подякою не назвати Івана Плюща, Олександра Мороза, Анатолія Швиденка, Леоніда Козаченка, Григорія Калетника, Юрія Мельника, Івана Уса, Михайла Зубця, Володимира Лапу, Валерія Самоплавського, Аліну Бондаренко, Ольгу Трофімцеву, Миколу Васильченка та багатьох наших друзів.

     І нинішні студенти продовжують славні традиції своїх попередників: тільки за минулий рік 59 юнаків і дівчат стали переможцями Всеукраїнських олімпіад серед 300 українських вишів та вивели за цим показником НУБіП на третє місце в Україні. А вже цього року 38 студентів відзначилися у Всеукраїнських конкурсах студентських робіт. Яскравим нововведенням цього року стало експериментальне запровадження бізнес-програми «Агрокебети», ініційованої Українським клубом аграрного бізнесу і нашим випускником Алексом Ліссітсею та факультетом аграрного менеджменту.

     За підсумками 2019-2020 рр. НУБіП впевнено входить в сімку кращих університетів України, має позитивну динаміку просування в міжнародному рейтингу QS, активно співпрацює більше ніж з 140 університетами світу. Лише в цьому році наші вчені виконують понад 200 науково-дослідних тем на більш як 60 млн грн - на 12 % більше, ніж минулого року. Кращі вчені Валерій Кашпаров, Семен Танчик, Сергій Зібцев, Віталій Лисенко, Микола Цвіліховський, Володимир Булгаков, Світлана Каленська, В’ячеслав Ловейкін, Іван Ковальчук, зробили вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки в галузі сільського господарства, ветеринарної медицини, інженерії, лісового господарства, біо- та інформаційних технологій, сільськогосподарської радіології. За минулий навчальний рік підготовлено 522 статті у міжнародних виданнях.

     Незважаючи на карантин, ми продовжуємо діяльність, спрямовану на зміцнення матеріально-технічної бази, лише на ремонти лабораторій, гуртожитків і навчальних корпусів спрямовано більше 10,3 млн.грн. За рахунок внутрішніх резервів ми виділили більше 5 млн грн на придбання навчального обладнання.
     І сьогодні ви можете побачити нову спортивну площадку біля гуртожитку № 2 вартістю більше 1,5 млн грн, нову чергу Ботанічного саду, нові кухні і місця загального користування в гуртожитках №№ 2, 6, 9, 10, нову картинну галерею, лабораторії, аудиторії, оновлений плодоовочевий сад. За останні роки в університеті лише нових дахів встановлено майже на площі 3 га! Напружено працюють наші навчально-дослідні господарства, а бюджет університету сягнув у цьому році 1 млрд 400 млн грн, проти 600 млн грн в 2014 році.
     Все це досягнуто завдяки подвижництву викладачів і співробітників, нашій спільній, важкій і творчій праці, в т.ч. і деканів, директорів ННІ, наших коледжів, інститутів, усіх вчених, студентів, співробітників, при могутній підтримці наших роботодавців, активній співпраці із колективом НААН, який очолює наш випускник Ярослав Гадзало, наголосив Станіслав Ніколаєнко.

     Та попереду в нас непрості часи. Скорочено бюджет університету. І цей процес неминучий. На жаль, зупинилося будівництво спорткомплексу, вартістю 30 млн грн, призупинено багато ремонтних робіт, обладнання сучасних лабораторій. Непрогнозованим є і початок нового навчального року. Чи подолаємо ми до 1 вересня цю пандемію?
     Дуже складною є і геополітична ситуація. За даними агентства Блумберга, дії багатьох країн світу в умовах пандемії демонструють: глобальна співпраця все більше підпорядковується захисту власних національних інтересів. А політика уряду США поставила нині під сумнів всю західноцентричну модель розвитку. Пандемія Covid-19 створює передумови для легітимізації нового світового порядку. За оцінками видання Oxford Economics, політика обмеження свобод і комунікацій може прискорити і поглибити економічну кризу. Сфери торгівлі, освіти, медицини, індустрії розваг все більше будуть переміщатись в соціальні мережі. Серйозні зміни чекають економіку, нова глобальна конфігурація світу призводить до зміцнення національних економік, активної підтримки державою внутрішніх ринків споживання, обмеження міжнародної торгівлі (до чого ми неодноразово закликали і наш уряд). На часі розробка і реалізація нової української стратегії розвитку агропромислового сектору, промислової політики, переробної, фармацевтичної галузей.
     Всі ці зміни, на жаль, призведуть до збідніння населення, ще більшого зубожіння країн третього світу. Ймовірно, нас чекають серйозні потрясіння, погіршення соціально-економічних умов, рівня життя. Але це і неминуче приведе до різкого зростання національних продуктивних сил, науково-технічного розвитку, потреби у справжніх вчених, якісних фахівцях. Можливо, врешті-решт, настане об’єктивний кінець псевдонауковості, окозамилюванню і лженавчанню.
     У цих умовах колектив університету мусить йти назустріч викликам, братися за реалізацію нової парадигми розвитку, переходити від пріоритетного розвитку навчальної складової до дослідницько-навчальної з великою часткою інноваційного сектору, активної практичної складової. Всі ми повинні переосмислити свою роль в цих динамічних змінах.

     На весь зріст постане питання перед кожним вишем: чи потрібен він суспільству, державі? Вважаю, що наша відповідь мусить бути ствердною, але за нею стоїть велика інтелектуальна робота. Сьогодні маємо дещо кращі стартові позиції порівняно з іншими. Але це не повинно нас заспокоювати, а, навпаки, – стимулювати до плідної співпраці з бізнесом і дослідницькими структурами, які працюють в царині фундаментальної науки. І в жодному разі, навіть всупереч новим курсу і логіці розвитку, ми не повинні втрачати міжнародних контактів і зв’язків. Бо загроза відсталості, ізоляціонізму, відірваності від всього нового, передового реальна.
     Значної перебудови потребують дослідницький, навчальний і виховний процеси. Навчання все більше ставатиме комбінованим (звичайним і дистанційним), посилиться самостійна навчальна складова. Постійної уваги потребуватиме зміст освіти, удосконалення електронних засобів навчання, нових освітніх технологій. Тому мусимо вибудувати новий порядок організації навчального процесу, обміркувати спільно із студентством порядок безпечної організації занять, проживання в гуртожитках. Ці та інші стратегічні завдання вимагають від нас злагодженості, дружньої, свідомої і дисциплінованої роботи, наголосив Станіслав Ніколаєнко.

     Колектив університету в онлайн режимі вітали випускники НУБіП та його давні друзі – голова Верховної Ради України двох скликань Олександр Мороз, голова Наглядової ради НУБіП Микола Томенко, президент НААН України Ярослав Гадзало, президент НАПН України Василь Кремінь, голова Ради роботодавців університету Валерій Адамчук, народний депутат України Іван Кириленко, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, президент Вінницького НАУ Григорій Калетнік, перший заступник держсекретаря Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016 рр.) Олексій Павленко, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. Привітали колектив і декан агробіологічного факультету Оксана Тонха, голова Студентської організації Олександр Павелко, директор Бережанського агротехнічного коледжу Світлана Пилипишин, директор Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач.

     А також іноземні партнери – декан сільськогосподарського факультету Університету Штату Пенсильванія Рік Рош, ректор Варшавського Університету наук про життя Вієслав Білявські, президент Вишеградської асоціації університетів Петер Бєлік, керівник міжнародного офісу Вищої інженерної школи м. Ліль Флоранс Малаіз.

Ірина Білоус,
Валентин Обрамбальський

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook